20 perkara yang perlu diketahui kanak-kanak sebelum tadika

Walaupun anak anda berada di sekitar blok prasekolah, tadika adalah masalah besar. Di luar dipisahkan selama berjam-jam di peregangan (sakit hati! Kegembiraan!), Anak anda akan mempunyai jangkaan untuk memenuhi dan piawaian untuk menguasai. “Tadika hari ini adalah gred pertama 20 tahun yang lalu,” kata Marcy Guddemi, PhD, pengarah eksekutif Institut Pembangunan Anak Gesell di New Haven, Conn.

Teruskan membaca untuk petua pakar untuk memupuk jenis “kesediaan yang lebih baik” – tetapi jangan risau jika anak anda tidak menguasai semuanya pada hari pertama sekolah. Guddemi menegaskan bahawa pembelajaran berlaku pada kadar yang berbeza untuk kanak-kanak yang berbeza, dan perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk anak anda pada usia ini adalah untuk menggalakkan kecintaan kepada pembelajaran. Petunjuk: Ini semua tentang memupuk keyakinan dan kemerdekaan pada ketika ini.

1. Menggalakkan rasa ingin tahu. Kanak-kanak perlu membina sesuatu pakar memanggil “fungsi eksekutif,” yang merupakan cara menggambarkan satu set kemahiran yang termasuk membuat keputusan, berbilang tugas dan berterusan. “Cara untuk memupuk fungsi eksekutif adalah melalui permainan kreatif,” kata Guddemi. Untuk melakukannya, matikan TV dan permainan elektronik, dan keluarlah beberapa blok atau Legos dan amalan membina sebuah bandar, atau senario peranan seperti restoran atau doktor. Membiarkan anak anda memandu permainan menunjukkan kepadanya bahawa anda mempunyai keyakinan terhadap kemahiran membuat keputusannya, sesuatu yang dia perlukan dalam kelas K dan seterusnya.

2. Amalkan menulis namanya. Pasti, dia tidak akan gagal tadika jika dia tidak boleh menyambung empat atau sembilan huruf itu bersama-sama, tetapi fikirkan keyakinan keyakinan yang akan dia dapatkan jika dia boleh, kata Amy Mascott, perunding literasi, membaca pakar dan pencipta teachmama.com . Berusaha untuk keterbacaan, bukan kesempurnaan. Dia akan mempunyai banyak masa untuk menyesuaikan pekerjaannya sebaik sahaja sekolah bermula.

3. Mula belajar mengenai huruf. Mengiktiraf huruf adalah langkah pertama untuk membaca kesediaan; memahami suara yang dibuat oleh setiap orang adalah lompatan seterusnya (sering lebih sukar). Mascott mengesyorkan permainan pembelajaran yang menyeronokkan seperti Alphabet Hide-and-Seek. Untuk bermain, buat 26 kad flash mudah, satu untuk setiap huruf. “Sembunyikan” mereka di sekeliling rumah, dan mintalah anak anda memanggil surat-surat itu ketika dia mendapati mereka. Seperti yang dia lakukan, bercakap dengannya tentang bunyi yang dibuat oleh surat itu. Sebaik sahaja seluruh abjad telah ditemui, bantu dia menyusun surat-surat gaya keretapi di lantai.

4. Menguasai beberapa kata penglihatan. “Kata-kata penglihatan” digunakan dengan kerap dan sering sukar untuk dibunyikan (fikir: dia, berkata, saya, telah, di sini, sudah), jadi kurikulum tadika memberi tumpuan kepada mengajar anak-anak untuk mengenali mereka dengan penglihatan. Anda boleh memulakan permulaan dengan menunjuk kata-kata ini semasa membaca bersama, atau memainkan jumlah permainan yang disenaraikan oleh Mascott di laman webnya, teachmama.com.

5. Mula memaku nombor. Tiada siapa yang mencadangkan pelajaran kalkulus lanjutan di sini (dengan baik, mungkin Tiger Mom akan), tetapi “penting untuk kanak-kanak terdedah kepada konsep matematik dan mempunyai akal nombor umum sebelum tadika,” kata Mascott. Intro yang paling mudah adalah memasukkan matematik ke dalam aktiviti sehari-hari: Count langkah-langkah semasa anda berjalan, tunjukkan burung di langit dan menghitungnya bersama-sama, atau hitungkan kacang atau duit syiling semasa anda menyusunnya. Anda akan kagum betapa cepatnya dia mengambil kemahiran matematik gila.

6. Mengamalkan membuat keputusan. Mana-mana jenis permainan kreatif melibatkan pengambilan keputusan yang berterusan, menjelaskan Guddemi. Apa yang patut dinamakan puteri? Berapa besar harus istana? Di manakah keruntuhan pergi? Apabila anda berjalan kaki ke taman bersama-sama, mintalah anak anda untuk meneruskan perjalanan, atau untuk memutuskan apa yang perlu dilakukan dengan ulat yang anda temukan di trotoar. Kanak-kanak belajar terbaik apabila kreativiti model orang tua dan pemikiran yang tidak diingini – tidak dalam aktiviti terpencil tetapi sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian anda, kata Guddemi.

7. Fahami bagaimana kerja buku. Pakar bersetuju bahawa tiada apa yang mendorong cinta pembelajaran sepanjang hayat seperti pendedahan awal dan kerap dengan perkataan bertulis. Dengan tadika, anak anda harus tahu cara memegang buku tegak dan menjadikan halaman, serta mengenali depan, belakang dan di mana cerita bermula. “Pada usia muda, kanak-kanak berfikir cerita itu dimaklumkan melalui gambar-gambar, bukan gelanggang yang mengikuti mereka,” kata Guddemi. Tunjukkan tajuk dan pengarang setiap kali anda membaca, dan ikuti kata-kata dengan jari anda supaya dia mula membuat sambungan. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk mengklik, Guddemi menambah, tetapi dengan pengulangan, sudah pasti tidak.

8. Bekerja pada beberapa kemahiran diri. Walaupun anak anda tinggal di Crocs atau flip-flop, harga dirinya akan meroket jika ia dapat mengikat sepasang kasut kasut sendiri, kata Mascott. Begitu juga, dia sepatutnya dapat zip jaket dan butang seluarnya selepas dia menggunakan tandas, demi kepercayaan dan kemudahan. (Selain itu, guru-guru akan mengasihi anda untuk menaikkan kanak-kanak boleh lakukan.)

9. Guru makan dengan peralatan. Di sesetengah negara, kanak-kanak dan orang dewasa makan dengan tangan mereka, tetapi di sekolah-sekolah Amerika, anak-anak dijangka mempunyai apa yang dikenali sebagai kemahiran sosial / budaya, yang termasuk keupayaan untuk menggunakan garpu / sudu. Walaupun anda mendesak penggunaan peralatan yang betul pada waktu makan, kebanyakan anak akan kembali ke jari mereka jika ditinggalkan ke peranti mereka sendiri. Kegigihan akhirnya terbayar, jadi cakap tentang penggunaan dan penguasaan ganjaran dan konsistensi yang tepat.

10. Dapatkan letak tanah. Tidak peduli betapa mandiri anak anda, pasti ada kebimbangan pemisahan pada hari pertama drop-off. Untuk mengurangkan kesengsaraan, anda boleh melawat sekolah terlebih dahulu, berjumpa dengan guru dan mengambil gambar yang memaparkan anak anda dalam suasana sekolah. Gantungkan satu yang menonjol di dapur dan mulakan kiraan kalendar. “Semua perkara ini akan mengurangkan trauma pemisahan,” kata Guddemi.

11. Menghafal daya hidup mereka. Sekarang adalah masa yang tepat untuk bekerja dengan anak anda untuk mengingati nama dan alamat, alamat dan nombor telefonnya yang pertama dan terakhir. (Sudah tentu dia tahu namanya, tetapi dia mungkin tidak tahu, contohnya, nama terakhirnya bermula dengan C, yang mungkin cara dia dikenal pasti di dalam kelas jika ada anak lain yang berkongsi nama pertamanya.) Pembelajaran alamatnya akan perkara ringkas pengulangan, sementara lagu dapat membantu dia mengingat nombor telefonnya. Mascott mengesyorkan memasukkan huruf ke dalam lagu “Frere Jacques.”

12. Berlatih duduk diam. Aturan umum adalah untuk menggandakan usia kanak-kanak untuk bilangan minit yang mereka (kira-kira) dapat duduk diam. (Jadi pemain berusia dua tahun itu dijangka tidak akan bergoyang selama empat minit, berusia empat tahun untuk lapan.) “Anda tidak belajar untuk duduk diam-anda mengembangkan fungsi lain yang membolehkan anda memutuskan untuk duduk diam , “Jelas Guddemi. “Ini perbezaan yang kritikal.” Untuk mengasah kemahiran ini, berlatih bermain sekolah dengan anak anda, secara beransur-ansur meningkatkan masa pengajaran. Dia mungkin tidak menjadi tuan zen, tetapi sekurang-kurangnya dia akan mendapat sedikit keraguan.

13. Dapatkan fizikal. Tadika adalah kerja keras-banyak untuk badan-badan kecil sebagai otak kecil. “Istilah yang kami gunakan adalah perkembangan kanak-kanak, termasuk komponen fizikal, kognitif, sosial dan emosi,” kata Guddemi. Untuk bahagian fizikal, anak-anak perlu berlari dan mendaki dan, sesekali, jatuh (fikir: sebab dan akibat). “Terdapat hubungan antara empat aspek pembangunan,” jelas Guddemi. Mengabaikan mana-mana yang meletakkan orang lain yang berisiko juga mengalami kemunduran.

14. Cari beberapa wajah yang biasa. Membuat rehat hari pertama akan menjadi lebih mudah bagi anda berdua jika dia mempunyai kawan atau dua untuk berpegang pada kelas. Mascott mencadangkan menganjurkan playdate taman dan menyiarkan butiran di papan mesej komuniti (seperti ParentClick, Craigslist atau yang serupa). Cobalah variasi anda sendiri ini: “Perhatian, orangtua Mountain View! Mari dapatkan kelas tadika bersama sebelum sekolah bermula. Rancang untuk bertemu di [taman ini] pada [tarikh ini] pada [kali ini]. Bawa snek, mainan dan adik beradik, dan jangan lepaskan maklumat ini bersama-sama dengan mana-mana keluarga tadika yang anda kenali. “Siapa tahu? Anda juga boleh membuat teman baru atau dua diri sendiri.

15. Bekerja dalam kemahiran mendengar. Di sekolah, dia dijangka memberi perhatian kepada arahan guru. Bantu dia menguasai kemahiran ini dengan memberikan tugas-tugas yang menyenangkan untuk diselesaikan setelah mengikuti beberapa arah yang jelas. Mascott menyatakan bahawa kanak-kanak mendengar banyak arahan seperti “membersihkan bilik anda” dan “mengambil tuala basah.” Anda mungkin mendapat lebih banyak pertunangan (dan pematuhan) jika anda menambah perkara seperti “tolong buat kami satu mangkuk besar ais krim “atau” bolehkah anda mengajar saya cara bermain Mario Kart? “kepada senarai tugasan harian anda.

16. Amalkan cerita. Bantu anak anda menguasai konsep “permulaan, pertengahan dan akhir” dengan mencipta cerita bersama-sama. Anda boleh memotong gambar dari majalah atau katalog dan tampil dengan cerita cerita logik bersama-sama untuk membuat buku yang diperibadikan yang akan dihargai oleh anak anda.

17. Belakang sedikit. Sekiranya anda jenis ibu bapa yang selalu memimpin setiap permainan atau melayang berdekatan untuk memastikan dia melakukan perkara-perkara yang “betul,” sekarang adalah masa untuk mula memberinya sedikit ruang. “Tadika adalah langkah besar, dan anak-anak kita perlu tahu bahawa kita mempunyai keyakinan terhadap kejayaan mereka,” kata Mascott. Ia mungkin tidak mudah, tetapi membiarkan dia bermain secara bebas adalah salah satu hadiah terbaik yang dapat anda berikan sekarang.

18. Amalkan kerjasama. Dapat bergilir dan bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan adalah kemahiran yang dipelajari melalui amalan. Jika anak anda tidak mempunyai saudara kandung atau tidak menghadiri prasekolah, dia boleh mencari idea-idea menunggu gilirannya atau berkongsi permainan baru yang menyeronokkan untuk menjadi sama sekali eksotik. Mendaftarkan bantuannya dengan tugas mudah seperti pengaturan meja atau memasak dan menggalakkan ahli keluarga untuk bergilir bercakap tentang hari-hari mereka di meja makan akan membantu beliau menjadi lebih sabar dan koperasi.

19. Baca, baca, baca dan baca lagi. Perbezaan utama antara pembaca dewasa dan bukan pembaca adalah sama ada mereka dibaca sebagai seorang kanak-kanak. “Kami telah melihat MRI otak untuk menunjukkan ini adalah fakta dan bukan sekadar anekdot,” tambah Guddemi. Jadi baca terus, dan bukan hanya buku: kotak bijirin, botol syampu, arahan memasak pasta. Pendedahan kepada semua jenis kesusasteraan adalah cara paling mudah untuk membuat pembaca untuk hidup.

20. Biarkan dia gagal. Bahagian yang paling sukar untuk mengasuh anak adalah membiarkan anak anda merasakan kesakitan-tetapi membenarkannya, atau dia tidak akan pernah belajar bagaimana menghadapi kesulitan sendiri, kata Mascott. Perubahan kecil akan menjadikan peralihan lebih mudah: Biarkan dia berlari ke arah anda dengan lutut berkulit sebelum anda berlari kepadanya; minta dia terangkan kepada guru pianonya mengapa awak terlambat bukannya melakukan semua perbincangan; jangan bawa sepasang goggle sandaran untuk bertemu berenang jika dia dijangka ingat dirinya. “Kanak-kanak berkembang apabila anda memperlihatkan mereka yang anda percayai dan mempercayai kemampuan mereka untuk bangkit,” kata Mascott.

Jenna McCarthy adalah seorang penulis antarabangsa yang diterbitkan, Pembesar suara TED dan pengarang lima buku termasuk Sekiranya Ia Mudah Mereka akan Panggil Seluruh Sialan yang Bulan Madu: Hidup dengan dan Mencintai Manusia TV-Ketagih, Seks-Takut, Bukan-Manfaat Anda Menikah (Berkley Books, 2011). Cari dia di JennaMcCarthy.com, Twitter dan Google +.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.