11 buah buku untuk ibu bapa baru yang sebenarnya bernilai membaca

Tahun pertama kehidupan anak lelaki saya – tahun pertama saya sebagai ibu – adalah satu keajaiban, keletihan dan kebimbangan untuk saya, dalam hampir sama langkah.

Campuran dengan kegembiraan tulen adalah kekeliruan (apa ruam itu di mukanya?), Kekecewaan (mengapa tidak dia berhenti menangis?) Dan kekurangan tidur yang serius. Saya membaca dan membaca semula halaman dalam buku yang sama berulang kali tanpa mengingati apa-apa.

Oleh itu, nasihat anak saya yang terbaik: Percaya naluri anda. Mula membaca sebelum bayi datang. Dan, jika anda mengambil buku selepas bayi tiba, pastikan ia adalah masa anda.

Berikut adalah 11 buku untuk ibu bapa baru yang benar-benar layak dibaca.

“The Sleeper yang Baik” oleh Janet Krone Kennedy, Ph.D., $ 7 (biasanya $ 18), Amazon

Editor hari, penulis dan pakar TODAY berhati-hati untuk mengesyorkan barang yang kami suka dan berharap anda akan menikmati! Hanya supaya anda tahu, HARI INI mempunyai hubungan afiliasi. Oleh itu, sementara setiap produk dipilih secara berasingan, jika anda membeli sesuatu melalui pautan kami, kami dapat memperoleh sedikit hasil.

“Sleeper Baik” oleh Janet Krone Kennedy

$ 7Amazon

Dalam pelbagai keadaan kehilangan tidur, saya membaca setiap buku tidur bayi. Sears, Ferber, Baby Whisperers, No-Cry Sleep Solutions – semua yakin mereka mempunyai penyelesaian untuk mendapatkan bayi tidur, dengan sedikit bukti untuk menyokong keyakinan itu. Buku Kennedy adalah bacaan mudah untuk ibu bapa yang mengantuk, dengan sains sebenar di sisinya. Ia berakhir pada usia 1, jadi untuk panduan yang lebih teliti, tetapi kurang mudah dibaca, cuba “Tabiat Tidur Sihat, Anak yang Selamat.”

“Bayi & Anak Anda, Dari Kelahiran hingga Umur Lima” oleh Penelope Leach, $ 11 pada Kindle, Amazon

“Bayi & Anak Anda, Dari Kelahiran hingga Umur Lima” oleh Penelope Leach

$ 11Amazon

Penjual terbaik ini merangkumi asas-asas penjagaan bayi dan memberi makan. Ia menjelaskan pencapaian perkembangan, emosi, latihan tandas, tidur dan banyak lagi. Ia adalah peperiksaan pepejal bagi ibu bapa yang baru.

“Bayi yang Happiest di Blok” oleh Dr Harvey Karp, $ 10 (biasanya $ 17), Amazon

“Bayi yang Happiest di Blok” oleh Dr Harvey Karp

$ 10Amazon

Dr. Karp memperkenalkan konsep “trimester keempat” – tiga bulan pertama selepas kelahiran, ketika bayi masih menghargai bunyi dan perasaan rahim. Dia mencadangkan teknik “5 S” untuk menenangkan bayi: swaddling, kedudukan sebelah / perut, menghulurkan, mengayun dan menghisap. Ramai ibu bapa bersumpah dengan tekniknya (dan tidurnya Snoo).

“Trimester Kelima” oleh Lauren Smith Brody, $ 11, Amazon

“Trimester Kelima” oleh Lauren Smith Brody

$ 11Amazon

Jika buku Karp kebanyakannya berkaitan dengan “trimester keempat” Smith Brody mengendalikan tempoh penting yang akan datang, apabila ramai wanita kembali bekerja. Ia merangkumi penjagaan kanak-kanak, mengepam, menguasai kehidupan baru sebagai ibu bapa yang bekerja dan bahkan, ketika dia meletakkannya, “mencari manusia lagi.”

“Bagaimana Tidak Untuk Benci Suami Anda Selepas Anak-Anak” oleh Jancee Dunn, $ 13, Amazon

“Bagaimana Tidak Untuk Membenci Suami Anda Selepas Kanak-kanak” oleh Jancee Dunn

$ 13Amazon

Bukan awak! Sudah tentu, anda boleh tidak pernah benci suami anda selepas anak-anak! (Tetapi mungkin beli buku ini juga …)

“Membawa Bébé” oleh Pamela Druckerman, $ 14, Amazon

“Membawa Bébé” oleh Pamela Druckerman

$ 14Amazon

Buku asal mengenai bagaimana ibu bapa asing melakukannya lebih baik telah memberi inspirasi kepada banyak orang lain. Walaupun anda mungkin tidak mahu menjadi Ibu Harimau atau memeluk Selbstandigkeit (walaupun, senang sekali katakan!), Boleh berguna untuk melihat apa yang anda boleh belajar dari budaya lain. Anak-anak Perancis tidak makan nugget ayam dan anjing panas, mereka makan ikan, Camembert dan artichoke. Bolehkah anda meniru ini? Tidak moi. Tetapi buku Druckerman adalah berangin dan mencerahkan. Mungkin awak akan lebih baik.

“Arahan Pengendalian: Jurnal Tahun Pertama Anakku” oleh Anne Lamott, $ 11, Amazon

“Arahan Pengendalian: Jurnal Tahun Pertama Anak Saya” oleh Anne Lamott

$ 11Amazon

Pada bulan pertama ibu, saya mencari fiksyen yang menangkap pengalaman saya. Saya akhirnya membaca “Bilik,” yang saya sangat mengesyorkan, tetapi dengan apa-apa nasib, tidak akan mencerminkan pengalaman keibubapaan anda. Memoar tahun pertama Anne Lamott sebagai ibu sebenarnya.

“Dan Sekarang Kami Mempunyai Semua: Pada Ibu Sebelum Saya Sedia” oleh Meaghan O’Connell, $ 21, Amazon

“Dan Sekarang Kami Mempunyai Semua: Pada Ibu Sebelum Saya Sedia” oleh Meaghan O’Connell

$ 21Amazon

Walaupun anda berfikir anda sudah bersedia untuk menjadi ibu, ia mempunyai cara ketawa pada anda. Rawatan terapi O’Connell terhadap kehamilan yang tidak dirancang, perselisihan melahirkan dan penyesuaian selepas bersalin akan menjadi biasa kepada sesiapa yang melahirkan (dirancangkan atau tidak).

“Bagaimana Kanak-kanak Membangunkan” oleh Tovah P. Klein, Ph.D., $ 9, Amazon

“Bagaimana Kanak-kanak Membangun” oleh Tovah P. Klein, Ph.D.

$ 9Amazon

Klein, yang mengendalikan Pusat Pendidikan Barnard College untuk Kanak-kanak, membantu ibu bapa memalingkan perspektif untuk melihat dunia menerusi mata kanak-kanak dan memahami mengapa gagal mencapai butang lif boleh merosakkan hari itu. Buku ini memberikan pemahaman tentang minda dan badan yang berkembang kepada kanak-kanak dan menjelaskan bagaimana untuk menetapkan rutin dan had yang berkesan tanpa melayang.

“Kehidupan Emosi Kanak-kanak” oleh Alicia F. Lieberman, Ph.D., $ 12, Amazon

“Kehidupan Emosi Anak” oleh Alicia F. Lieberman, Ph.D.

$ 12Amazon

Dengan emosi yang kuat dan keupayaan terhad untuk meluahkannya, kanak-kanak kecil tidak menghairankan melewati “dua yang dahsyat” dan menjadi “penceramah.” Memahami dunia dari perspektif kanak-kanak membuat peluang untuk empati semasa mereka menjerit kepada anda atau (seperti adorably) menampar anda di muka.

“Ibu Bapa yang Selamat, Kanak-kanak Bahagia” oleh Dr. Laura Markham, $ 11, Amazon

“Ibubapa yang Aman, Kanak-kanak Bahagia” oleh Dr Laura Markham

$ 11Amazon

Markham, pencipta AhaParenting.com, mengatakan keibubapaan yang damai datang kepada tiga idea mudah: tetap tenang, berhubung dengan anak anda dan bimbingan, tetapi tidak mengawal. Sudah tentu, idea mudah tidak selalu mudah untuk ditarik. Panduan ini akan membantu. “Akhirnya,” dia menulis, “ia sentiasa tentang cinta. Cinta tidak pernah gagal.”

BERKAITAN: Semak panduan hadiah kami untuk bayi, kanak-kanak berumur 1 tahun dan 2 tahun.