Seorang pejuang salib untuk fesyen lelaki klasik

Adakah penggantung dalam gaya? Sekiranya pakaian kaus kaki sepadan dengan kasut atau seluar jeans? Apakah perbezaan antara chinos dan khakis??

Selama lima tahun yang lalu, Andy Gilchrist – pengasas laman web Tanya Andy About Clothes – telah menimbulkan persoalan seperti itu dari ribuan pembaca kesadaran fesyen.

“Saya selalu tertarik dengan pakaian,” katanya menerusi telefon dari Pantai Manhattan, Calif. “Dari isteri saya, saya adalah orang yang suka.”

Gilchrist, 62, membina kerjaya korporatnya dalam keselamatan pekerjaan. Tetapi ia adalah kerja separuh masa di kedai Polo berhampiran Redondo Beach, Calif., Yang menarik minatnya.

“Mungkin itu yang paling menyeronokkan yang saya ada,” katanya.

Selama hampir 5½ tahun dia bekerja di sana, Gilchrist adalah jurujual atas kedai – mungkin tidak menghairankan kerana semangatnya untuk perincian pakaian. “Saya fikir ia sentiasa menjadi kepentingan saya, walaupun di sekolah menengah,” katanya.

Berkembang di Kingman, Kan., Gilchrist berkata dia akan menantikan perjalanan ping ke sekolah yang kerap dijadwalkan keluarganya ke Wichita.

Inspirasi awal datang dari ayahnya, yang secara konsisten berusaha mencari yang terbaik, sifat Gilchrist meratapi sebagai sebahagian besarnya memudar dari kehidupan moden.

“Kami telah kehilangan beberapa generasi di sana,” katanya. “Saya tidak pasti apa yang berlaku.”

Bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Gilchrist berkata, dia telah menyedari lelaki semakin berminat dengan berpakaian dengan baik.

“Sekarang orang-orang ini menyedari bahawa pakaian membuat perbezaan pada bagaimana orang menyedarimu,” katanya.

Hari-hari ini, Gilchrist membelanjakan kira-kira empat jam sehari di laman web ini – “tetapi ia adalah untuk keseronokan,” katanya – dan menikmati bantuan daripada moderator sukarela untuk mengendalikan pertanyaan dan memastikan perkara berjalan lancar. Forum dalam talian, di mana nasihat pelawat perdagangan, bertanya soalan dan membincangkan merit elemen fesyen lelaki dan wanita, membanggakan 40 ahli langsung satu petang baru-baru ini.

Laman web ini telah mendapat cukup berikut yang pengguna mengundi pada pola Tanya Ask Andy yang rasmi. Satu poket rasmi persegi dan manset juga dalam kerja-kerja, kata Gilchrist.

“Mungkin saya harus pergi ke pelesenan,” katanya dengan ketawa, sambil menambah, “Ia sebenarnya membayar bil-bil dan menyediakan sedikit tambahan untuk almari pakaian Andy rasmi.”

Gilchrist berkata soalan yang paling ditanyakan mungkin: Sekiranya stok pakaian berpadanan dengan kasut atau seluar?

“Jawapannya sepatutnya sepadan dengan seluar dalam supaya mereka dapat melihat rupa yang berterusan,” katanya.

(Sememangnya, sekolah-sekolah fesyen lain menganggap sarung kaki “freelancing” dengan warna yang berbeza untuk pendekatan yang lebih berwarna – meminjamkan berat kepada idea bahawa semua gaya adalah peribadi dan peraturan yang dimaksudkan untuk dipecahkan.)

Gilchrist biasanya mengambil taktik tradisional dengan nasihatnya, menghindari fesyen untuk rupa yang lebih canggih.

“Falsafah adalah rupa yang sangat konservatif sehingga ia bertahan lama, bukan hanya sesuatu yang akan berlaku pada musim ini,” katanya. “Jika anda membeli saman, beli sesuatu yang tidak mempunyai ruffles di pinggir – atau beludru charteuse – jadi ia bertahan beberapa tahun.”

Satu cabaran untuk lelaki adalah rupa kasual, yang Gilchrist menumpukan seluruh halaman di laman webnya yang menentukan.

“Untuk menarik perhatian kasual dan mengekalkan kuasa dan profesionalisme adalah benar-benar sukar,” katanya.

Segala nasihat yang ditawarkannya kepada pelanggan akhirnya mendorongnya menghasilkan risalah fotokopi, yang tiga tahun kemudian berkembang menjadi “The Encyclopedia of Men’s Clothes” ($ 19.95). Volum CD-ROM yang diterbitkan sendiri – dengan tepat dinamakan di kira-kira 800 halaman bercetak dan dijual di laman web ini – termasuk pendekatan komprehensif untuk mencapai rupa.

Namun ciri utama nasihat Gilchrist adalah penekanannya pada gaya dan sesuai dengan label harga dan label pereka.

“Anda boleh membeli di Marshall’s atau Ross atau J.C. Penney atau gedung-gedung,” katanya. “Anda tidak perlu mempunyai wang untuk kelihatan baik. Banyak yang mengetahui apa yang perlu dicari – ilmu adalah kuasa. “

Menangkap dengan Sartorialist
Scott Schuman, a.k.a. Sartorialist, yang, memperoleh markah tinggi dalam tugasan debutnya untuk blogging Style.com dari minggu fesyen Milan. “Perjalanan berjalan lancar sehingga mereka menghantar saya ke Paris,” kata Schuman melalui e-mel ketika membuat jet di kalangan fashionati.

Q & A gayaSekarang untuk beberapa soalan anda. Jika anda mempunyai pertanyaan fesyen untuk Gaya Patrol, .

Apa yang saya pakai ke Hamptons pada bulan Ogos ini? Saya tidak pernah berada di sana dan saya melawat mertua saya di sana untuk kali pertama. – Rachel, Rio Rancho, N.M.

Pekan-pekan pantai bandar raya New York di hujung jauh Long Island terkenal dengan parti-parti mereka yang selebriti, pengumpul dana bintang dan peminat polo yang bertenaga lebih banyak daripada ombak mereka.

Kecenderungan pertama kami cenderung kepada watak Julia Roberts dalam “Pretty Woman” – selepas makeover beliau. Penampilan itu termasuk blaus bawah-bawah yang ringan di pastel atau polka-titik dan pakaian musim panas, linen atau kapas musim luruh.

Bagi lelaki, Gilchrist berkata, “Ia bergantung kepada sama ada anda mahu muat atau tidak.” Dia menambah bahawa wannabe Hamptonites menganggap “warna pastel musim panas, dan juga berfikir barangan perang golf mewah – saman seersucker, seluar pendek merah jambu atau biru, kasut penonton, jurugambar, penyokong utama.

“Ia bergantung kepada di mana mereka menuju – restoran yang bagus atau pantai.”

Adakah sut dua lelaki masih dalam gaya? – Rob Argabright, McKinney, Texas

Jawapan Gaya Patrol adalah yang diberikan sesuai, kain dan ensemble yang sesuai, saman berganda – seperti banyak bahagian utama pakaian – boleh dibuat “dalam gaya.”

Untuk pendapat kedua, kami menyenaraikan bantuan Jim Lenoy, pengurus jabatan lelaki untuk Neiman Marcus di Short Hills Mall di New Jersey.

“Terdapat banyak lelaki (mudah-mudahan hanya 5’11” atau lebih tinggi) yang berminat dalam model klasik 6 pada 2 guaman berganda. Ia mempunyai rupa pelangsingan yang benar yang menjadikan pemakainya kelihatan sangat seksi. Ini adalah satu-satunya model yang saya cadangkan. Armani 6 pada 1 model lama dari awal ’90an harus tinggal di masa lalu. “

“Enam dua” bermaksud jaket mempunyai enam butang, dua bahagian atasnya boleh ditekan.

Saya telah diberitahu, oleh orang-orang yang kononnya tahu, bahawa adalah salah untuk mengetuk poket pada blazer biru kerana asal-usul nautika. Apa kata kamu? – A J Tinseth, Chicago

Mengetuk poket, yang disandarkan untuk akses yang lebih mudah semasa aktiviti sukan, seperti acara ekuestrian, ditemui dalam jaket sukan dan dianggap takik atau lebih kasual daripada blazer.

Lenoy menimbang: “Mengetuk poket harus digunakan hanya apabila merancang baju baju tweed lelaki yang benar. Fikirkan kawasan desa Itali atau Inggeris pada hari musim gugur yang renyah. Blazer boleh digunakan sebagai ganti saman untuk tetapan perniagaan atau dipakai pada perkahwinan musim panas. Ini menjadikan poket rapi terlalu kasual untuk blazer itu. “