Paul Simon mengumumkan persaraan dari lawatan: ‘Saya ingin meninggalkan dengan Terima kasih yang besar’

Selepas lebih daripada lima dekad membuat muzik, Paul Simon mengumumkan pada hari Isnin bahawa dia merancang untuk bersara dari lawatan tahun ini.

Penyanyi berusia 76 tahun di belakang hits seperti “Graceland” dan “Kodachrome” menyiarkan mesej kepada peminat di Twitter, dengan mengatakan dia mahu menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarganya.

Demokratik National Convention: Day One
Paul Simon tampil di Konvensyen Kebangsaan Demokratik pada Julai 2016 di Philadelphia. Getty Images

Simon telah berkahwin dengan penyanyi Edie Brickell sejak tahun 1992, dan mereka mempunyai tiga orang anak bersama.

Beliau memulakan permulaannya sebagai remaja pada tahun 1950-an dengan penyanyi dan penyanyi Art Garfunkel. Selepas merakam sebagai Tom dan Jerry, mereka menjadi ikon rakyat pop pop Simon dan Garfunkel, yang mencipta watak-watak seperti “The Sound of Silence” dan “Bridge Over Troubled Water” pada tahun 1960-an dan awal 70-an.

Simon pergi solo pada tahun 1970-an dan mempunyai hits termasuk “Kodachrome,” “Graceland” dan “You Can Call Me Al.”

Dia bukan penyanyi lagenda pertama dan pemuzik untuk keluar dari jalan raya dalam beberapa minggu kebelakangan; pada bulan Januari Elton John mengumumkan perpisahannya atas alasan yang sama, dan Neil Diamond berkata beliau akan bersara selepas didiagnosis dengan penyakit Parkinson.

The Nearness Of You Benefit Concert
Simon di atas pentas di New York pada tahun 2015. Getty Images

Namun, ini bukanlah akhir. Selepas lawatan perpisahannya di London pada bulan Julai, Simon berkata dia akan tetap terbuka kepada “persembahan sesekali di sebuah dewan akustik murni (semoga).”

“Ia adalah satu keberanian untuk melepaskan diri,” katanya kepada The New York Times pada 2016. “Saya akan melihat apa yang berlaku jika saya melepaskannya, maka saya akan melihat, siapa saya? Atau saya hanya ini orang yang ditakrifkan dengan apa yang saya lakukan, dan jika sudah tiada, jika anda perlu membuat diri sendiri, siapakah anda? “

Ikut Randee Dawn di Twitter.