Kebenaran mengenai rambut: 10 perkara yang kita semua telah menjadi salah

Anda mungkin pernah mendengar mereka semua – “jangan memetik rambut kelabu kerana dua lagi akan kembali di tempatnya” atau “pastikan kening anda sentiasa sepadan dengan warna rambut anda” – mitos rambut yang telah lama wujud, telah menerima mereka sebagai kebijaksanaan.

Oleh itu, kisah-kisah suami isteri sebenarnya ada di belakang mereka? Kami meminta pakar-pakar untuk membuang nasihat rambut umum ini.

Busted! Kebenaran mengenai mitos rambut biasa

Mac.10.201501:28

1. Mitos: Kening anda sentiasa sepadan dengan warna rambut anda

Realiti: Semi-palsu, berdasarkan trend semasa. “Trend sekarang adalah mempunyai kening yang lebih gelap daripada warna rambut sebenar anda,” kata colorist selebriti Kim Vo kepada TODAY.com. “Tetapi mereka tidak boleh lebih daripada dua tahap lebih gelap daripada (warna semasa anda).”

2. Mitos: Rambut tumbuh lebih cepat apabila ia kerap dipangkas

Realiti: Salah. “Berapa kerap anda memotong rambut anda tidak ada kena mengena dengan seberapa cepat ia akan berkembang. Ini sebenarnya folikel di kulit kepala anda yang menentukan berapa cepat rambut anda bertambah, “jelas Dr. Doris Day, ahli kulit dermatologi yang berpangkalan di New York City. “Walau bagaimanapun, memotong rambut anda kerap mungkin membuatnya kelihatan lebih lama dan lebih tebal kerana anda menyingkirkan hujung berpecah dan pecah yang boleh menyebabkan rambut kelihatan nipis dan jarang, dalam beberapa kes.”

Vo mengesyorkan dipotong setiap beberapa minggu: “Kami sama ada ‘debu’ rambut atau memberikannya ‘potongan udara’ di mana sejumlah kecil rambut dipangkas dan disimpan dalam bentuk dan bentuk. Sekiranya anda tumbuh rambut anda, potong setiap lapan minggu dan biarkan aliran rambut mengalir. “

3. Mitos: Rambut kelabu hanya disebabkan oleh tekanan

Realiti: Salah. Walaupun tekanan dapat mempercepatkan kelabu, “rambut kelabu disebabkan oleh melanosit yang menghasilkan melanin (pigmen) mati dan oleh itu, [tidak lagi] menghasilkan warna,” jelas Hari. “Walaupun ramai orang berfikir bahawa tekanan menyebabkan kelabu itu sebenarnya ditentukan oleh genetik.”

4. Mitos: Jika anda memetik rambut kelabu, dua lagi akan tumbuh di tempatnya

Realiti: Ketika Vo memanggil mereka, rambut kelabu adalah “sorotan ibu alam” tetapi, tidak, menjengkelkan mereka TIDAK akan memberi kesan kepada orang lain. Walau bagaimanapun, mengikut Hari, plucking boleh menyebabkan parut yang boleh menyebabkan penipisan atau susut rambut gugur. Oleh itu, pertaruhan terbaik anda adalah dengan menghindari plucking bersama-sama.

Adakah brushing your hair matter?
Adakah menyikat rambut anda?Shutterstock

5. Mitos: Menyikat rambut anda 100 kali sehari adalah penting untuk kesihatan rambut

Realiti: “100 kali terlalu dibesar-besarkan,” stylist rambut selebriti Mika Fowler memberitahu TODAY.com. “Kuncinya adalah untuk menyikat rambut anda dengan secukupnya supaya minyak diagihkan ke seluruh rambut anda.”

Dr. Day juga menambah bahawa memberus gigi boleh menyebabkan geseran pada rambut, yang membawa kepada kerosakan kutikula, pecah dan boleh membuat rambut kelihatan krizzy. Selain itu, jika anda mengalami penipisan atau kehilangan rambut, memberuskan menambah tekanan kepada folikel yang sudah rapuh. “Berus perlahan-lahan dan hanya seperti yang diperlukan menggunakan sikat gigi yang luas atau berus dengan bulu lembut untuk meluruskan tanpa menarik,” kata Day. “Anda juga boleh memilih urutan kulit kepala di tempat penyental untuk pengalaman terapeutik yang sama.”

6. Mitos: Jika anda menggunakan syampu yang sama setiap kali anda mencuci, ia akan berhenti berfungsi

Realiti: Mitos total. “Seperti hubungan, tarikh sehingga anda mencari yang betul,” kata Vo. Syampu akan membersihkannya sama walaupun anda menggunakannya setiap hari selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, “jika anda baru-baru ini membuat perubahan – seperti pewarna atau menggunakan alat panas dengan kerap-anda mungkin mahu beralih ke syampu yang lebih menghidratkan,” nota Hari. “Kadang-kadang ia hanya menyeronokkan untuk mencuba syampu baru!”

7. Mitos: Jika anda mempunyai rambut berminyak, keluarkan perapi

Realiti: Salah satu lemak besar yang salah. “Rambut berminyak tidak disebabkan oleh penyejukan rambut anda, sebaliknya ia disebabkan oleh terlalu banyak sebum yang dihasilkan daripada tisu kulit kepala,” jelas Hari. “Untuk rambut berminyak, gunakan syampu yang menjelaskan dan hanya gunakan perapi pada hujung anda,” mengesyorkan Vo.

Disematkan pada Pinterest.

8. Mitos: Matahari adalah cara terbaik untuk meringankan rambut anda

Realiti: Walaupun matahari secara semulajadi akan meringankan warna anda, itu bukan cara terbaik untuk melakukannya, atau yang paling sihat. “Matahari terbakar kulit kepala anda, seperti kulit anda,” kata Fowler. Vo menambah bahawa “warna terbaik untuk rambut anda adalah krim mengangkat bebas ammonia yang benar-benar mengangkat (misalnya menyala) rambut tanpa kerosakan.”

9. Mitos: Anda perlu berbuih, bilas dan REPEAT

Realiti: Isi palsu. Menurut Hari, “kebanyakan orang tidak perlu mengulangi ketika mencuci.” Dalam beberapa kes jika terdapat banyak produk yang digunakan atau jumlah penumpukan yang berlebihan, anda boleh ulangi, tetapi hari mengesyorkan menggunakan syampu ringan supaya anda tidak menjengkelkan kulit kepala. Juga, secara perlahan-lahan untuk mengelakkan kerosakan tambahan.

10. Mitos: Tidur dengan rambut anda akan menjadi lebih cepat

Realiti: Jadi tidak benar, tapi … “sementara tidak ada bukti untuk menunjukkan bahawa tidur dengan rambut anda akan membuatnya tumbuh lebih pantas, Kaedah ini sering disyorkan jika anda mengalami penipisan atau keguguran rambut untuk memastikan bahawa anda tidak menyebabkan kerosakan tambahan, kerosakan atau ketegangan di akar, yang pada akhirnya akan menyebabkan penipisan / kehilangan ditambah, “jelas Hari. “Jika anda lebih suka memilikinya, pergi dengan kuda ekor yang longgar berbanding dengan yang ketat.”

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 10 Mac 2015 di TODAY.com.

Adakah anda berani memotong rambut anda sendiri? 3 petua untuk melakukannya dengan betul

Jun.01.201603:39