Adakah anak patung Lulla membantu bayi tidur dengan lebih baik? Seorang ibu mencuba sensasi virus

Untuk lima bulan pertama kehidupan anak saya, saya terobsesi dengan tidur. Atau, lebih khusus, kekurangan saya.

Saya menghabiskan banyak masa tengah-tengah malam dengan cahaya iPhone saya, Googling semua variasi yang mungkin frasa yang sukar difahami: “Bagaimana untuk mendapatkan bayi tidur.”

Adakah anak patung ini benar-benar membantu bayi jatuh tidur?

12.12.201602:51

Saya melangkah pada waktu petang yang tak terhitung jumlahnya ketika kami cuba untuk mendapatkan “jadual waktu tidur,” sambil memandang cemas pada jam supaya saya dapat masuk ke biliknya dan menenangkannya dalam kenaikan lima, 10 dan 15 minit.

Saya melipat.

Saya super berkilat.

Saya straightjacket-swaddled.

Saya membeli saman tidur sihir dan karung tidur dan cinta dan binkies. Saya menekankan cara saya melalui cerucuk buku-buku tidur, meninggalkan bukti coklat pada halaman anjing-eared.

Oleh itu, apabila saya melayari sebuah cerita malam yang tidak dapat tidur di Facebook feed saya tentang anak patung yang mendakwa membantu bayi tidur dengan lebih baik, saya mengklik.

The doll's soft, plushy feel makes it a sweet toy - even if your baby isn't sleeping.
Rasa yang lembut dan manis itu menjadikannya mainan manis – walaupun bayi anda tidak tidur.Rebecca Davis

“Bida-benci yang tinggi untuk ‘anak patung tidur’ membuktikan betapa ibu bapa yang putus asa untuk tidur,” tajuk utama itu menjerit. “Anak patung ini mungkin membuat tidur bayi anda, tetapi mungkin datang dengan kos.”

Menjadi ibu bapa yang kurang tidur di seluruh dunia telah mendengar tentang produk ajaib ini, anak patung Lulla, dan membelinya semua. Laman web itu dijual dengan cepat (dua kali) bahawa orang tua bergegas ke eBay untuk merebutnya di mark-up gila – dilaporkan membayar sebanyak $ 665 untuk anak patung yang biasanya berharga $ 71.

WATCH: Ujian memandu anak patung tidur Lulla

Lihat, saya dapat. Tangkap saya pada momen mata yang bersinar dan saya juga mungkin bersedia untuk membayar apa-apa untuk beberapa zzzzzs lagi. Tetapi adakah ini benar-benar peluru ajaib? Saya perlu tahu.

Oleh itu, saya menulis kepada Iceland (di mana anak patung itu dicipta), dan perkara seterusnya yang saya tahu, anak patung Lulla sedang dalam perjalanan kepada saya dari Rejkyavik, melalui pencipta yang sangat baik dan menenangkan, Eyrún Eggertsdóttir. (Jika anda mahu berasa santai, hanya dengar dia menjelaskan proses di sebalik anak patung dalam video ini.)

Apabila anak patung Lulla saya tiba, ia lebih kecil (dan cuter) daripada yang saya bayangkan. Ia lembut dan mewah dengan mata tertutup cartoony, dan kotak suara yang sedikit dijahit di bahagian belakang, iaitu – apabila diperah – memainkan rakaman degupan jantung wanita dan bunyi pernafasan sehingga lapan jam.

Saya bukan orang pertama yang membandingkannya dengan Darth Vader. Jika anda mendengar bunyi-bunyi yang datang dari bilik gelap, ia boleh menjadi sedikit menakutkan.

Lulla doll
Bayi yang memodelkan anak patung Lulla dalam video syarikat itu lebih banyak memandunya daripada anak saya.Roro Care

Denyutan jantung anak patung dan bunyi pernafasan sepatutnya meniru penjaga, untuk menenangkan bayi apabila penjaga tidak dapat berada di sana. “Matlamat saya adalah untuk membuat produk untuk bayi yang meniru kedekatan apabila ibu bapa mereka terpaksa pergi,” kata Eggertsdóttir HARI INI. “Penyelidikan memberitahu kita bahawa kedekatan membantu bayi menguruskan denyutan jantung mereka dan bernafas dan ini seterusnya menghasilkan tidur yang lebih baik, kesejahteraan keseluruhan serta keselamatan tambahan.”

Dia dan pasukannya, yang telah bekerja selama tiga tahun untuk menjadikan anak patung menjadi kenyataan, mendapatkan banyak maklum balas daripada bayi dan ibu bapa di sepanjang jalan, dan laman web mereka penuh dengan ulasan positif.

Bayi saya, kini berusia 8 bulan, tidur dengan baik sepanjang malam, tetapi masih ada bangun-bangun sesekali pada waktu itu, dan merupakan mimpi ngeri ketika datang untuk mengambil tidur siang.

Saya mengujinya pada beberapa hari dan dalam beberapa persekitaran yang berbeza (anda boleh menonton apa yang berlaku di sini) – untuk petang waktu petang di katilnya di rumah, untuk tidur di kereta-nya, bermalam di dalam katilnya, dalam Pack ‘n Bermain apabila kami pergi untuk hujung minggu. Anda mendapat idea itu.

Saya juga menawarkan kepadanya, tanpa bunyi bernafas dihidupkan, seperti mainan bermain (baca: mengunyah) ketika kami keluar untuk makan atau hanya menggantung di sekeliling apartmen. Bagi mereka yang bimbang tentang barangan longgar di buaian, anak patung itu mempunyai tali Velcro kecil yang boleh anda gunakan untuk gelung di sekeliling buaian supaya ia bukan bahaya bahaya.

Ia seolah-olah bekerja kadang-kadang – dia akhirnya jatuh tidur, dan beberapa kali, tidur siang seolah-olah menjadi terakhir banyak lebih lama daripada biasanya (dua jam vs 40 minit) – tetapi apabila dia bangun di tengah malam menangis, misalnya, boneka itu tidak melakukan apa-apa untuk menenangkannya.

Rata-rata, saya katakan ia membawanya kira-kira pada masa yang sama (dan merosakkan) untuk tidur dengan anak patung seperti itu tanpa anak patung, jadi saya tidak pasti ia mempunyai apa-apa kesan.

“Ia sepatutnya berfungsi untuk kebanyakan kanak-kanak tetapi kesannya berbeza dari anak ke kanak-kanak,” kata Eggertsdóttir kepada saya. “Secara biologi, bunyi-bunyi ini harus mempunyai kesan yang menikam dan menenangkan, dan kebanyakan maklum balas yang kami terima dari pengguna adalah bahawa ia meningkatkan kesejahteraan anak mereka sedikit sebanyak.”

Dalam erti kata lain, jangan mengharapkan helah sihir – faedah boleh menjadi lebih halus.

“Kami tidak menjanjikan apa-apa keputusan tertentu – contohnya, bayi anda pasti tidur sepanjang malam,” katanya. “Terdapat banyak sebab mengapa bayi dan kanak-kanak mengalami kesulitan tidur – kolik, kebimbangan, sakit – dan kitaran tidur bayi berbeza daripada orang dewasa … Tidak semua orang adalah sama sehingga anak patung tidak dapat bekerja untuk semua orang atau untuk setiap masalah Tetapi saya akan mencadangkan bahawa orang memberi peluang itu, mencubanya di tempat yang berbeza dan mempunyai harapan yang munasabah. “

Jadi bagi mereka yang terdesak untuk bantuan tidur bayi, saya tidak akan memerintahnya – siapa yang tahu, ini mungkin tipuan untuk anak kecil anda! Dan bernasib baik, anda tidak perlu membayar lengan dan kaki untuk mencuba lagi. Syarikat itu telah meningkatkan pengeluaran untuk memenuhi permintaan dan Lulla akan dihantar semula pada bulan Oktober.

Seperti yang dikatakan oleh Eggertsdórir, “Ada masa-masa yang menarik!”

Anda boleh mengikuti editor TODAY Meena Hart Duerson dan pengembaraan tidurnya di Twitter di sini.