Tidak lagi diangkut dalam kilang anak anjing, Harley menamakan 2015 American Hero Dog

Harley anjing itu hampir mustahil kecil. Dia hilang mata, kakinya cacat dan lidahnya keluar dari mulutnya kerana kebanyakan giginya terpaksa dikeluarkan. Tetapi Harley lebih daripada yang selamat – dia seorang pahlawan.

Anjing pahlawan kehidupan sebenar ini mempunyai KLG dengan air mata

Oktober.26.201504:34

Chihuahua kecil menerima sambutan hebat pada malam Sabtu malam di gala hitam di Beverly Hills, di mana dia dinamakan American Hero Dog 2015 2015 American Hero Dog.

Harley the Chihuahua was rescued from a puppy mill
Anjing kecil bernama Harley mendapat pengiktirafan besar pada Anugerah Hero Dog 2015.Persatuan Humane Amerika

“Ia hanya empat tahun yang lalu bahawa dia ditarik dari sangkar di kilang anak anjing dan dibiarkan mati,” kata pemilik Harley, Rudi Taylor, di panggung semasa acara anugerah emosi. “Kami tidak pernah fikir dia akan hidup lama ini dan membuat perbezaan sedemikian untuk banyak anak anjing.”

Harley menghabiskan 10 tahun pertama hidupnya di dalam sangkar dalam operasi pembiakan anjing komersil sebelum sukarelawan merampasnya dan memberikan penjagaan veterinar sangat diperlukan. Para penyelamat dan doktor haiwan mengatakan bahawa, seperti anjing anjing kucing, Harley mungkin kehilangan matanya ketika sangkarnya dibasuh dengannya di dalamnya. Anjing kecil yang telah dimusnahkan mempunyai pelbagai penyakit lain, termasuk ekor patah, jari kaki yang menggerutu, gigi yang dijangkiti dan penyakit jantung.

Rudi Taylor, 54, dan Dan Taylor, 60, dari Berthoud, Colorado mengamalkan Harley pada tahun 2011 dengan pemahaman bahawa dia mungkin hidup dua hingga tiga bulan. Tetapi anjing kecil itu terus berkembang dan menikmati kehidupan yang begitu banyak sehingga Rudi Taylor memutuskan untuk memulakan halaman Facebook untuk Harley “Freight Train” Taylor.

Sejak itu, 6-pound Chihuahua telah menjadi maskot bagi kempen “Harley to the Rescue”, yang telah mengumpul wang untuk membantu Penyelamat Anjing Mill Nasional menyelamatkan dan menjaga lebih daripada 500 anjing hingga kini.

 Rudi and Dan Taylor at Hero Dog Awards with Harley the dog
Rudi dan Dan Taylor muncul di atas pentas pada Anugerah Hero Dog 2015 dengan anjing kecil mereka, Harley.Lori Fusaro

“Harley terselamat di dalam neraka selama 10 tahun dan hanya ada satu perkara yang membolehkan semangat berbuat demikian, dan itulah yang pasti,” kata Dan Taylor pada panggung Sabtu malam ketika Rudi berdiri di sampingnya, menangis dan merangkak Harley yang berusia 14 tahun dalam pelukannya. “Semangat itu membenarkan dia sekarang menjadi suara anjing yang tidak boleh bercakap sendiri … dan memberi semua harapan bahawa esok akan menjadi hari yang lebih baik.”

Salah satu daripada lapan finalis untuk perbezaan American Hero Dog, Harley mewakili kategori “anjing pahlawan yang muncul” untuk anjing biasa yang melakukan perkara luar biasa. Semua lapan anjing dihormati di pameran anugerah, yang dianjurkan oleh personaliti TV, penyokong dan penyokong haiwan Beth Stern dan bintang televisyen dan filem James Denton di Beverly Hilton Hotel. Lain-lain anjing wira 2015 termasuk:

Cari dan menyelamatkan anjing: Kemuliaan

Kemuliaan the bloodhound
Kemuliaan darah adalah pro di mencari haiwan kesayangan yang hilang.Persatuan Humane Amerika

Kemuliaan adalah guntingan darah dengan kemahiran khas: keupayaan untuk mengesan dan mencari haiwan kesayangan yang hilang. Anjing berusia 8 tahun, yang disahkan melakukan kerja ini, telah mengalami suhu yang melampau dan keadaan mencabar yang lain untuk membantu beratus-ratus orang menyatukan kembali ahli keluarga berbulu mereka. Dia juga mendapati kucing yang telah melintasi jalan raya raksasa dan anjing yang telah mengembara lebih dari 60 batu jauhnya.

Panduan / pendengaran anjing: Chara

Chara the dog
Keluarga Chara memandangnya sebagai malaikat pelindung berbulu.Persatuan Humane Amerika

Pada asalnya dilatih sebagai anjing perkhidmatan isyarat untuk membantu pengendali pendengarannya yang cacat, Chara telah melakukan lebih banyak lagi. Chara belajar bagaimana untuk merasakan serangan neurologi yang berlaku dalam pengendalinya 15 hingga 45 minit sebelum ia berlaku. Pada satu kesempatan kritikal, anjing itu dengan cepat menyedarkan pegang tangannya bahawa anaknya yang baru lahir telah berhenti bernafas di atas katilnya.

Penguat kuasa undang-undang: Dax

Dax the police K9
Dax dilihat sebagai pegawai penuh dengan Jabatan Polis Ashland di Massachusetts.Persatuan Humane Amerika

Pegawai polis Chris Alberini mengiktiraf rakan K9nya, Dax, dengan menyelamatkan nyawanya pada 2 Julai 2013. Pada hari itu, pasangan itu mencari rumah di mana seorang suspek bersembunyi di loteng dengan senapang patah penuh dengan pusingan peluru. Dax membantu Alberini menghentikan lelaki itu sebelum dia dapat menembak. “Jika Dax tidak berada di sana, saya akan mati,” kata Alberini.

Anjing Arson: Kemuliaan

Kemuliaan the arson dog
Selain menyelesaikan jenayah, Kemuliaan membantu mendidik orang tentang keselamatan kebakaran.Persatuan Humane Amerika

Kemuliaan, anjing pengesanan dipercepat dipercepatkan, mempunyai rasa bau sedemikian kuat sehingga dia dapat membantu pengendalinya mengesahkan kemungkinan membakar hanya dalam beberapa minit. Usaha beliau sangat mempercepatkan penyiasatan kebakaran yang mencabar. Kemuliaan juga mempunyai kebolehan untuk mengesan siapa ahli bomba dan ahli paramedik bergelut dengan emosi dengan adegan yang mereka saksikan, dan dia membuat satu titik menghabiskan masa dengan mereka dan menghiburkan mereka.

Terapi anjing: Hudson the Railroad Puppy

Hudson the Railroad Puppy
Apabila Hudson ditemui pada usia 3 minggu, kakinya telah terputus.Persatuan Humane Amerika

Ditemui sebagai anak anjing yang disalahgunakan berhampiran landasan kereta api di Albany, New York, Hudson the Railroad Puppy diperlukan untuk memotong kaki. Dia terus menjadi salah satu anjing pertama yang dilengkapi dengan kaki palsu di New York. Hari ini, Hudson melawat sekolah, hospital, kemudahan penjagaan harian dewasa dan hospis dan menunggang orang pada masa-masa sukar dalam hidup mereka.

Anjing ketenteraan: Rambo

Rambo the military working dog
Rambo masih suka bekerja dan bermain selepas amputasi kakinya.Persatuan Humane Amerika

Rambo berkhidmat di Kor Marin A.S. pada tahun 2011 dan 2012 sehingga dia terpaksa bersara secara perubatan kerana kecederaan bahu. Beberapa bulan selepas bersara, dia perlu mempunyai kaki depannya dipotong – tetapi itu tidak menghalangnya sama sekali. Beliau berkhidmat sebagai maskot yang aktif dan aktif untuk Hadiah Gizmo, sebuah organisasi pemilik Rambo, Lisa Phillips mula membantu anjing bekerja bersara dengan perbelanjaan perubatan dan keperluan lain.

Perkhidmatan anjing: Axel

Axel the dog with Jason Haag
Jason Haag mengkredit anjingnya Axel dengan menyelamatkan nyawanya dan menjaga keluarganya bersama.Persatuan Humane Amerika

Kapten Jason Haag membantu memimpin Marin A.S. dalam lawatan tempur di Iraq dan Afghanistan – dan selepas dia pulang ke rumah, dunianya runtuh. “Saya berada dalam keadaan kemurungan yang teruk dan penderitaan mental,” tulis Haag, yang didiagnosis dengan PTSD dan kecederaan otak traumatik. “Saya bergelut dengan penyalahgunaan alkohol dan mengambil lebih daripada 30 ubat untuk mengatasi gejala saya yang melemahkan.” Hag kredit anjing perkhidmatannya – seorang gembala Jerman bernama Axel yang disediakan kepadanya oleh K9s untuk Warriors – untuk menyelamatkan nyawanya dan memelihara keluarganya.

Bertemu dengan ‘Dog Hero Hero’ dari tahun 2014

Sep.11.201405:23

BERKAITAN: Susie anjing terapi, didera sebagai anjing, dinamakan 2014 American Hero Dog

Wira dalam perubatan veterinar

Anjing tidak boleh menjadi wira tanpa rawatan perubatan – jadi Anugerah Hero Dog juga mempersembahkan juruteknik veterinar dan veterinar khas setiap tahun. Dr. Annette Sysel, presiden Yayasan Penyelidikan Bauer di Vero Beach, Florida, dinamakan Wira Veterinari tahun ini untuk penyelidikannya tentang kanser pada haiwan, dan Julia Carlson dari Institut Perubatan Pima di Phoenix, Arizona dinamakan Juruteknik Veterinar Hero untuk usahanya untuk memberikan penjagaan kepada haiwan veteran yang tiada tempat tinggal.

Anugerah Hero Dog Association of Humane 2015 akan disiarkan di Channel Hallmark pada hari Jumaat, 30 Oktober pada pukul 8 malam. ET / PT dan pada 7 p.m. Waktu Tengah.

Artikel ini telah dikemaskini sejak mula diterbitkan pada 20 September 2015.

Ikuti penulis TODAY.com Laura T. Coffey di Facebook, Twitter @ lcoff dan Google+ dan belajar tentang buku barunya “My Old Dog: Binatang yang Diselamatkan dengan Kisah Kedua Hebat” di MyOldDogBook.com.