Tiada kebakaran! Para saintis mengatakan bahawa anda tidak boleh membiarkan anjing anda menjilat wajah anda

Jika anda mempunyai seekor anjing, anda mungkin telah meminta ia untuk “memberikan ciuman” – iaitu, menyambut anda dengan licks ke muka. Tetapi jika anda tidak berhati-hati, anda mungkin akan mendapat lebih banyak daripada ciuman dengan setiap smokah anjing.

Seperti yang dilaporkan di The New York Times pada hari Sabtu, membiarkan anjing anda menjilat wajah anda menghadapi penularan penyakit, termasuk penyakit manusia tidak dapat mengendalikan.

Adakah anda membiarkan anjing anda menjilat muka anda? Mungkin anda tidak seharusnya

Oktober.24.201600:55

“Terdapat beberapa organisma yang unik untuk anjing yang kita tidak bermaksud untuk bertolak ansur atau memerangi,” kata Dr Neilanjan Nandi, penolong profesor perubatan di Drexel University College of Medicine.

LEBIH: Jauh dari anjing! Itulah sebabnya saintis mengatakan bahawa anda tidak perlu memeluk anak anda

Organisme tersebut termasuk bakteria zoonotik, yang bermaksud haiwan boleh menyebarkannya kepada orang. Sesetengah bakteria termasuk E. coli, salmonella dan campylobacter, yang boleh menyebabkan penyakit gastrousus, Dr. Leni K. Kaplan, pensyarah perkhidmatan amali masyarakat di Cornell University’s College of Veterinary Medicine, memberitahu Times.

Tetapi seperti yang kita pelajari pada bulan April, apabila dilaporkan bahawa memeluk anjing anda mungkin tidak baik untuk mereka (ia menekankan mereka), manusia yang penyayang anjing tahan terhadap perubahan tingkah laku mereka terhadap haiwan peliharaan mereka.

Jadi inilah berita baik: Ya, anjing anda boleh menjilat anda. Ya, anjing anda boleh menjilat wajah anda. Hanya tinggal jauh dari mata, hidung, mulut dan apa-apa potongan.

LEBIH: Parti, Wayne! Wanita dan anjing memenangi Halloween dengan kostum yang sangat baik

“Apabila air liur anjing menyentuh kulit manusia yang utuh, terutama pada orang yang sihat, sangat tidak mungkin menyebabkan masalah, kerana akan ada sedikit penyerapan melalui kulit,” kata Dr Kaplan..

Tetapi air liur anjing (dan patogen tersebut) dapat diserap lebih mudah melalui membran mukus – tisu lembut dan basah – dan itulah sebabnya anda harus memandu Rover dari mulut anda.

Sebagai profesor virologi di Queen Mary University di London, John Oxford memberitahu The Hippocratic Post, mengenai pemahaman di mana mulut itu sebelum Fluffster membawanya kepada anda.

Puppy white dog licking it's owner.
Pakar mengatakan yang terbaik untuk mengelakkan licks mata, mulut dan hidung. Shutterstock

“Ia bukan hanya apa yang dibawa dalam air liur,” katanya. “Anjing membelanjakan separuh daripada nyawa mereka dengan hidungnya di sudut jahat atau melayang di atas kotoran anjing supaya monyet mereka penuh dengan bakteria, virus dan kuman pelbagai macam.”

LEBIH: Kenapa anjing saya tidak mencium saya?

Dan bagi kisah lama tentang mulut anjing yang lebih bersih daripada manusia, ia agak seperti membandingkan epal dengan oren, seperti yang dilaporkan oleh Science Line.

Dengan kata lain, terdapat banyak kuman di gembala anda. Jadi mungkin lebih baik mencari cara lain untuk berkongsi ciuman dengan haiwan kesayangan anda!

Ikut Randee Dawn di Twitter.