Tenaga kuda asli: Man membeli kuda di kereta lelongan

Oleh Michelle Leifer

Pembelian impuls adalah perkara biasa di lelongan: Bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi seorang pembeli untuk berjalan dalam niat untuk membeli lukisan, hanya untuk jatuh cinta dengan arca sebaliknya. Tetapi apa yang ditakrif oleh Peter Vitulli adalah kuda dengan warna yang berbeza.

Pada Hari Valentine, Long Island, N.Y., ahli perniagaan pergi ke perancangan kereta lelongan untuk mengambil satu set roda lama – dan berjalan keluar dengan kuda berumur 5 tahun yang bernama Sheza Heartbreaker.

“Ia adalah jenis kuasa kuda yang berleluasa,” kata Vitulli kepada New York Post.

Apabila pelelong Richard Maltz mengumumkan kepada 150 pembeli kereta yang bakal dijual, mereka tertawa. “Ia pasti keluar dari biasa,” kata Maltz kepada New York Post.

Tetapi Vitulli, yang telah memiliki dan berlumba kuda pada masa lalu, melihat potensi kuda itu segera. Dia melarang tiga lelaki lain untuk membeli Heartbreaker untuk $ 16,000 – dan kini dia berharap dia akan membawa dia ke kalangan pemenang.

Kuda Kentucky itu mempunyai rekod yang berjaya, memenangi lebih daripada $ 100,000 sejak dia mula berlumba tahun lepas. Pemiliknya terdahulu kehilangannya dalam prosiding kebangkrutan Bab 7.

Walaupun Heartbreaker mempunyai buku lali yang buruk, Vitulli yakin bahawa dengan jumlah yang besar TLC, dia akan kembali ke landasan.

“Mereka haiwan dan mereka memerlukan banyak cinta,” katanya. “Jika mereka gembira, mereka akan berlari.”

Lebih banyak kuda dalam berita:

  • Steel Pier bersara Kuda Menyelam legenda
  • Anda boleh membawa kuda ke Walmart (dan kemudian meninggalkannya di sana)
  • Video: Peladang untuk menyelamatkan kuda yang disalahgunakan