Rawatan tulang ini boleh membunuh anjing anda, FDA memberi amaran

Rawatan tulang boleh mematikan untuk anjing anda. Itulah peringatan yang mengejutkan baru-baru ini yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S..

Agensi kerajaan mengatakan ia telah menerima 68 laporan mengenai anjing yang telah dirugikan oleh rawatan – menyebabkan sekitar 15 daripada mereka mati. Anjing-anjing itu mengalami penyumbatan dalam saluran pencernaan, tercekik, luka dan luka pada mulut dan tonsil, muntah, cirit-birit dan pendarahan dari rektum.

Sesetengah bone treats could kill your dog
“Doktor haiwan melihat banyak masalah yang berkaitan dengan mengunyah dan pengambilan tulang oleh anjing dari semua saiz dan baka. Tulang boleh ditelan keseluruhan atau mereka boleh retak dan pecah, menyebabkan tercekik, muntah atau tersumbat dalam saluran pencernaan,” kata Michael San Filippo, jurucakap Persatuan Perubatan Veterinar Amerika. “Dalam kes-kes yang teruk, tulang serpihan boleh merebak esophagus, perut atau usus anjing, yang boleh membawa maut tanpa campur tangan kecemasan.”Saham Alamy

Inilah takrif FDA tentang ramuan yang dipersoalkan: “Tulang riil yang telah diproses, kadang-kadang berperisa, dan dibungkus untuk anjing.” Mereka membawa nama seperti “Ham Bones,” “Pork Femur Bones,” “Rib Ribbons” and “Smokey Knuckle Bones.”

FDA juga mencadangkan agar tidak memakan tulang ayam anjing anda atau tulang lain dari meja dapur, kerana ini boleh menyebabkan kecederaan serius juga.

Oleh kerana kita semua ingin menjaga hewan peliharaan kami sihat, bahagia dan baik, kami meminta Michael San Filippo, jurucakap Persatuan Perubatan Veterinar Amerika, untuk cadangan alternatif untuk merawat tulang.

Bertemu dengan anjing dari American Dog Hero Anugerah Anugerah

Oktober.23.201704:07

Mainan mengunyah yang tidak boleh dimakan yang diperbuat daripada getah dan nilon umumnya selamat, kata San Filippo dalam e-mel. Tetapi anda masih berhati-hati kerana “ini boleh pecah juga.Jika anda berfikir anjing anda telah memakan sebahagian besar mainan mengunyah yang tidak boleh dimakan, anda harus menghubungi doktor haiwan anda,” katanya. “Dan sentiasa ingat untuk mengamati anjing anda dengan mainan baru atau merawat untuk memastikan ia selamat dan sesuai.”

San Filippo menambah bahawa tindakan terbaik adalah untuk berunding dengan doktor haiwan untuk mendapatkan cadangan yang lebih individual mengenai apa mainan dan rawatan yang paling sesuai untuk saiz, kesihatan dan perangai anjing anda.

Sekarang inilah satu lagi cadangan: Pergi memeluk anjing anda! (Hanya jika mereka suka. Jika itu bukan benda mereka, maka mungkin cuba memukul kepala di atas kepala.)