Ragu-ragu untuk mengamalkan anjing? Begini bagaimana saya belajar penyelamatan adalah tidak ada perasaan

Sewaktu saya menaip ini, terdapat West-Highland Terrier yang berusia 15-pound, yang berteduh dengan tenang di sofa di luar pintu saya. Namanya adalah Birdie, dan dia tidak ada di sini seminggu yang lalu.

Itulah kerana suami saya dan saya mengadopsi dia. Atau, dalam istilah perdagangan, kami menyelamatkannya.

Diadopsi dog Birdie
Mengamalkan anjing BirdieCourtesy Randee Dawn

Daripada 83,3 juta anjing yang dimiliki di A.S. (statistik adalah ihsan Persatuan Humane dan didasarkan pada nombor 2013, yang paling terkini), hanya sekitar 20 peratus yang diterima pakai dari tempat perlindungan hewan. Terdapat sebanyak 8 juta anjing dan kucing yang memasuki tempat perlindungan setiap tahun, dan hanya kira-kira 50 peratus daripada mereka yang diterima pakai.

Orang yang mahukan haiwan harus mempertimbangkan binatang menyelamat. Ia sememangnya mudah.

Ini mungkin pernyataan kontroversi, tetapi saya sepenuh hati mempercayainya. Menyokong peternak – banyak yang saya pasti menjaga anjing juga, tetapi oleh sifat perniagaan mereka telah menjadikan makhluk hidup menjadi produk – menggalakkan meletakkan lebih banyak haiwan menjadi dunia yang sudah penuh dengan yang sangat indah.

Saya selalu memilih untuk menerima pakai, sebab itu antara lain – tetapi saya faham mengapa bagi ramai pemilik haiwan kesayangan yang bukan pertimbangan pertama. Orang yang ingin mendapatkan seekor anjing untuk rumah mereka sering berpaling dari idea penyelamatan untuk salah satu daripada dua sebab:

1. Kami mahukan baka spesifik.

Berita baik! Itu tidak lagi penting. Walaupun penyelamatan spesifik baka menunaikan Internet, web telah membuat akses tepat jenis anjing yang anda cari jauh lebih mudah. Penyelamatan pertama saya, 13 tahun lalu, adalah spesies baka: Cairn terrier (fikir Toto dari “The Wizard of Oz”).

Orang-orang macam di Rangkaian Penyelamat Kolonel Colter Cairn melawat rumah saya, dan terbang anjing gadis kecil yang akan menjadi bayangan saya dan teman tetap ke pintu depan saya. Keperibadiannya sesuai dengan jadual saya (saya bekerja dari rumah selama lapan jam sehari kemudian) dan dia tidak suka lebih daripada berada di dalamnya.

Keadaan ini sedikit lebih mencabar – tiada siapa yang mengetengahkan organisasi West Highland Terrier di luar sana yang membantu menyelaraskan cara Col. Potter lakukan untuk cairns, tetapi organisasi Penyelamat Atlantik Westie Utara (NAWR) membantu dengan maklumat dan cadangan. AdoptAPet.com menghantar e-mel kepada saya apabila Westie menjadi tersedia – jadi saya melepaskan permohonan di PoochesOntheMove.net dan menunggu untuk didengari. Ia mengambil masa kurang dari 24 jam sebelum saya berada di telefon dengan seorang wakil yang ingin mengetahui lebih banyak tentang saya, gaya hidup saya dan pengalaman saya dengan baka.

Diadopsi dog Birdie
Birdie memberi suami saya Maury banyak cium.Courtesy Randee Dawn

2. Kami tidak tahu sejarah penyelamatan apa.

Ini cenderung menjadi kod untuk “Saya tidak tahu jika haiwan ini akan berubah menjadi gila atau wee gila di seluruh rumah terima kasih kepada pelbagai neurosis.”

Dan ianya benar. Haiwan peliharaan penyelamat tidak selalu datang dari situasi yang ideal. Birdie telah diselamatkan sebelum (dari tempat letak kereta Walmart, saya diberitahu) dan telah tinggal dengan seorang wanita tua yang mempunyai lima orang haiwan yang diselamatkan, tetapi yang sudah terlalu tua untuk mengendalikannya lagi. Walau bagaimanapun, terrier peternak saya telah menjadi haiwan pembiak – tanpa alasan lain daripada membuat terrier teratas – dan tidak pernah menjadi haiwan kesayangan.

Birdie setakat ini tidak mempunyai isu tertentu sama sekali. Dia tidak terlatih sepenuhnya, dan mungkin lebih santai daripada Westie purata anda, tetapi dia mesra dan dalam seminggu hanya belajar mendaki dan menuruni tangga ke apartmen kami, masuk ke dalam petinya pada waktu malam, dan tidak melompat setiap kali dia mendengar kereta turun jalan-jalan sibuk kami.

Penyelamatan mungkin mengambil sedikit perhatian dan kasih sayang untuk disesuaikan – tetapi jauh lebih sedikit daripada anak-anak anjing yang ingin dikehendaki. Puppies adalah comel tetapi akhirnya menjadi anjing; dapatkan anjing dan anda boleh melangkau banyak masalah tingkah laku yang benar-benar keras.

Setiap cerita menyelamat berbeza. Dengan Birdie, selepas saya bercakap dengan organisasi yang mengendalikan penerimaan, mereka menghubungi saya dengan pemiliknya. Kami tidak dijamin hak untuk menerima pakai – pemiliknya sekarang akan membuat keputusan antara suami saya dan saya, dan lelaki lain – jadi terpulang kepada saya untuk meyakinkan pemiliknya bahawa kita mempunyai isi rumah yang betul.

Diadopsi dog Birdie
Saya dan suami saya Maury, mengambil Birdie di tempat parkir restoran New Jersey pada jam-jam awal pagi.Courtesy Randee Dawn

Sebaik sahaja kita mengetahui dia akan menjadi milik kita, ia berharga kira-kira $ 450 untuk mendapatkannya, untuk menampung kos pengangkutan (dari Tennessee ke New York) dan bil pemeriksaan doktor haiwan, serta penampakan. Dia adalah sebahagian daripada Pooches besar di kafilah bergerak dari Tennessee ke New England yang memandu sepanjang malam – jadi kami terpaksa menjemputnya pada jam 3 pagi di tempat letak kereta makan sejam dari rumah kami. Sebagai wakil daripada NAWR meletakkannya, “Ia seperti mempunyai bayi! Penghantaran tengah malam! “

Cindy Rhoda dan Betty Baker muncul dalam Pooches mereka di van Move tepat pada waktunya, dan Rhoda memberitahu saya kemudian bahawa mereka boleh membawa sehingga 40 anjing pada satu masa dalam “sprinter van” (yang dilengkapi dengan peti kecil untuk setiap haiwan ). Dia juga menyatakan bahawa mereka telah membawa seekor anjing bernama Ashley kepada Sherri Shepherd pada tahun 2012. Mereka adalah wanita yang cantik tetapi kami hampir tidak melihat mereka – kerana mereka membawa kami Birdie yang gembira, luas untuk tangan. Dan seperti itu, mereka telah pergi lagi, ke hentian seterusnya.

Diadopsi dog Birdie
Cindy Rhoda dan Betty Baker dari Pooches on the Move, menjatuhkan Birdie pada jam 3:00 pagi.Courtesy Randee Dawn

Sepanjang minggu lalu, Birdie dan suami saya dan saya telah saling mengenali antara satu sama lain. Sungguh mengagumkan untuk melihat dia menetap di dalam dan belajar bagaimana menavigasi persekitarannya yang baru: melompat ke atas sofa yang lebih tinggi daripada dia, tersilap melompat ke atas treadmill semasa saya menggunakannya, memikirkan cara mengendalikan berjalan di tali. Kami telah mendapati dia tidak suka menggigit tetapi akan memakannya apabila dicampur dengan sedikit makanan basah atau oat. Kami mendapat jurulatih anjing untuk beberapa arahan asas kemudian minggu ini.

Seminggu tidak banyak masa, dan masih terdapat banyak untuk kita semua belajar, tetapi ini adalah satu proses. Dia adalah tambahan yang manis dan indah di rumah kami yang tidak suka apa-apa selain menjilat muka dan bergulung di belakangnya untuk menggosok perut. Dan ketika saya selesai menulis ini, dia masih gembira menggeleng di sofa. Dengan nasib, dia mempunyai impian anjing yang baik.

Diadopsi dog Birdie
Mengamalkan anjing BirdieCourtesy Randee Dawn

Dia adalah penyelamat kita, yang kita pilih untuk dibawa ke keluarga kita, dan saya tidak akan mempunyai cara lain.

Ikuti Randee Dawn di Google+ dan Twitter.