Puppy ditinggalkan di lapangan terbang dengan catatan menyayat hati mengenai penderaan domestik

Darlene Blair tahu betapa susahnya bagi pemilik bekas Chewy untuk meninggalkannya di bilik mandi lapangan terbang dengan catatan menyayat hati ini.

“Hai! Saya Chewy! Pemilik saya berada dalam hubungan yang kasar dan tidak mampu untuk mendapatkan penerbangan, “tulis nota tulisan tangannya.” Dia tidak mahu meninggalkan saya dengan sepenuh hati tetapi dia tidak mempunyai pilihan lain. Bekas teman lelaki saya menendang anjing saya ketika kita berjuang dan dia mempunyai simpulan besar di kepalanya. Dia mungkin memerlukan doktor haiwan. Saya suka Chewy sooo much – tolong kasih dan jaga dia. “

Blair – yang bersama Connor dan Penyelamat Anjing Millie, penjagaan bukan keuntungan untuk Chewy – membayangkan betapa cemas pemiliknya, membimbangkan nasib anak muda itu. Dia mahu pemiliknya, sesiapa sahaja dan di mana sahaja dia berada, tahu bahawa Chewy OK.

Dia dengan orang baik yang menjaga dia.

“Saya cuba untuk mendapatkan perkataan itu untuk mengetahui dia selamat,” kata Blair kepada HARI INI.

Connor dan Penyelamat Anjing Millie

Chewy ditemui pada hujung minggu lalu di sebuah tandas di Lapangan Terbang Antarabangsa McCarran di Las Vegas.

Pengawal keselamatan yang menemui anak anjing berusia kira-kira 3 bulan itu menghampiri Connor dan Penyelamat Anjing Millie, yang mengkhususkan diri dalam membantu anjing tua serta mereka yang mempunyai keadaan medis yang teruk.

Kumpulan itu bersetuju untuk mendapatkan apa-apa rawatan perubatan Chewy yang dia perlukan dan meletakkannya di rumah angkat sehingga dia dapat diterima pakai.

Oleh kerana sejarahnya hidup dalam rumah yang kasar, Chewy mungkin mengalami trauma ke otaknya yang belum dikesan. Tetapi Blair berkata bahawa ujian veterinar Chewy menunjukkan dia sihat.

“Anda boleh memberitahu dia disayangi,” katanya.

Connor dan Penyelamat Anjing Millie

Seperti yang ditunjukkan oleh cerita Chewy, keganasan rumah tangga memberi kesan kepada haiwan dan orang lain. Para penderita akan sering menargetkan hewan peliharaan untuk mengendalikan korban manusia mereka. Kajian menunjukkan bahawa keprihatinan tentang keselamatan haiwan adalah alasan utama mengapa mangsa keganasan rumah tangga tidak boleh pergi. Kongres sedang mempertimbangkan bil bipartisan, Akta PAWS, yang akan menguatkan perlindungan untuk mangsa haiwan keganasan rumah tangga.

“Tidak ada orang, terutama orang yang sudah menghadapi penderaan, harus membuat keputusan menyayat hati antara keselamatan mereka sendiri dan keselamatan hewan peliharaan mereka, yang benar-benar merupakan bagian dari keluarga,” kata Nathaniel Fields, presiden Institut Sumber Urban, ke HARI INI dalam e-mel.

Satu cara utama untuk membantu, kata Fields, adalah untuk lebih banyak tempat perlindungan keganasan rumah tangga untuk menampung haiwan kesayangan.

Institut Sumber Urban membuka pusat perlindungan keganasan domestik yang mesra haiwan kesayangan pertama di New York City pada tahun 2013 – salah satu tempat perlindungan untuk menerima haiwan peliharaan.

“Pada masa ini, hanya satu peratusan kecil tempat perlindungan keganasan rumah tangga di seluruh negara menerima haiwan kesayangan, dan tidak semestinya cukup untuk memenuhi keperluan yang sangat tinggi untuk sumber-sumber ini,” kata Fields. “Dengan mewujudkan tempat perlindungan keganasan rumah yang lebih mesra haiwan kesayangan, lebih banyak mangsa boleh melarikan diri dengan penyalahgunaan seluruh keluarga, haiwan kesayangan termasuk, dan sembuh di tempat perlindungan bersama-sama.”

Blair juga ingin melihat peningkatan usaha untuk membantu mangsa keganasan rumah tangga. “Mudah-mudahan ini akan membantu orang lain,” katanya. “Itu sahaja yang boleh kita lakukan adalah menjaga perjuangan. Biarkan wanita tahu mereka tidak bersendirian.”

Connor dan Penyelamat Anjing Millie

Walaupun penderaan itu, Chewy adalah gembira, suka bermain, anjing kecil yang percaya dengan selera kuda, menurut Blair. Dia bahkan tidak takut pada Keempat Julai, tetapi “tidur melalui kembang api,” katanya. “Dia tidak takut apa-apa.”

Chewy akan membelanjakan bulan depan di rumah angkat yang penuh kasih sayang, sehingga dia bersedia untuk diterima pakai. Pada masa ini, dia akan dipulihkan dan divaksinasi; dia juga akan dipantau untuk tanda-tanda kerosakan neurologi.

Lokasinya sedang dirahsiakan kerana alasan keselamatan. Kerana cerita bergeraknya telah tersebar begitu jauh, ramai orang telah menyatakan minat untuk mengadopsi Chewy sebaik dia siap. Keluarga yang dipilih juga akan kekal tanpa nama.

Walaupun beberapa orang mendesaknya untuk berbuat demikian, Blair tidak berminat mencari atau mengenal pasti bekas pemilik Chewy, kerana menghormati privasi dan perlindungannya. Blair hanya berharap bahawa salah satu cerita mengenai Chewy akan sampai kepadanya dan meyakinkannya bahawa dia tidak tercedera.

“Dia melakukan yang hebat,” kata Blair. “Kami hanya mahu dia tahu.”

Jika anda memerlukan bantuan: Panggil Hotline Keganasan Domestik Kebangsaan di 1-800-799-7233 untuk bantuan mencari sumber dan sokongan untuk anda, anak-anak anda dan haiwan kesayangan anda.