Pup, pup dan jauh! Veteran membeli pesawat untuk mengangkut anjing perlindungan untuk keselamatan

Paul Steklenski dari Schwenksville, Pennsylvania, adalah seorang veteran Tentera yang menghabiskan latihan pegawai ’90an di Fort Knox, Kentucky. Sekarang, dia mendapati dirinya sebagai cara baru untuk berkhidmat: Steklenski, seorang juruterbang hobi, memulakan bukan untung untuk terbang anjing-anjing perlindungan yang terancam ke rumah angkat gembira.

“Saya benar-benar percaya dengan ini. Ini semangat saya, “kata Steklenski.” Saya tidak fikir saya dapati ia mendapati saya. “Paul Steklenski

Semuanya bermula pada musim bunga tahun 2013, apabila perjalanan baru telah Steklenski memandu ke lapangan terbang setiap hari. “Saya selalu berfikir (belajar untuk terbang),” kata Steklenski, 45, kepada HARI INI. “Paman saya adalah seorang juruterbang, saya masih mempunyai buku catatannya dari ’30s dan’ 40s … saya memutuskan untuk memulakan pelajaran.”

Pada musim gugur tahun yang sama, Steklenski mengadopsi anjing penyelamat, Tessa, yang telah datang dalam sebuah van dari tempat perlindungan di Tennessee. Selepas mengetahui perbezaan antara mengamalkan dan ping, Steklenski mula memikirkan bagaimana dia dapat membantu haiwan lain mencari rumah baru.

 Steklenski has rescued more than 700 dogs so far.
Steklenski telah menyelamatkan lebih daripada 700 anjing setakat ini.Paul Steklenski

Steklenski sentiasa berhasrat menggunakan kuasa penerbangannya untuk kebaikan; pada mulanya, beliau berharap dapat terlibat dengan Angel Flight, yang menyediakan pengangkutan percuma untuk penumpang yang memerlukan rawatan perubatan. Sebagai seorang juruterbang baru, dia tidak memenuhi kelayakan organisasi tertentu itu, tetapi ia telah mendapati bahawa kerangka kerja yang sama mungkin digunakan untuk mengangkut haiwan dalam bahaya dikosongkan.

Pada bulan Mei 2015, untung Steklenski, Flying Fur Animal Rescue, dilahirkan. Prosesnya mirip dengan banyak kumpulan penyelamat haiwan yang kecil: Sukarelawan menarik binatang keluar dari tempat perlindungan, mengangkut mereka ke garisan negeri dan mencari tapak baru yang dapat memupuk mereka sehingga diterima pakai.

“Ideanya ialah membawa mereka dari persekitaran membunuh ke persekitaran yang tidak membunuh,” jelas Steklenski. “Tidak semuanya berjalan sepanjang masa, tetapi (tempat perlindungan) berikrar untuk melindungi mereka dan memastikan mereka pergi ke rumah yang baik.”

“Saya sebahagian daripada mereka,” kata Steklenski mengenai anjing. “Saya dapat ingat setiap penerbangan seperti yang berlaku.”Paul Steklenski

Perbezaannya adalah bahawa lesen perintis Steklenski membolehkannya melakukannya secara beramai-ramai. “Ini semua tentang kecekapan. Anda tidak boleh melakukan ini dengan van, anda akan memandu lima jam dalam satu arah,” kata Steklenski. “Ini satu-satunya sebab saya terbang … Ini kemahiran yang saya ada, dan kapal terbang adalah alat.”

Untuk meminimumkan kerumitan logistik merancang penerbangan, Steklenski melabur dalam pesawat sendiri $ 70,000. Dia juga membelanjakan kira-kira $ 1,000 wang sendiri dalam perjalanan bulanannya.

Pulangan ini tidak ternilai: Projek haiwan Steklenski telah membantu lebih dari 700 anjing setakat ini. “Saya sebahagian daripada mereka, saya lihat, saya mengalaminya,” katanya. “Saya dapat ingat setiap penerbangan seperti yang berlaku.”

Seseorang looks excited to be heading to their new home!
Seseorang kelihatan teruja untuk menuju ke rumah baru mereka!Paul Steklenski

Walaupun beberapa perjalanan segera memberi ganjaran – Steklenski mengimbas semula mendarat satah 12 anjing untuk 12 keluarga menunggu – yang lain lebih mencabar. Seorang anjing bernama Henley membuat kesan yang cukup selepas bertindak balas kepada Steklenski dengan rasa takut (mereka percaya bahawa dia mengalami penderaan traumatik di tangan seorang lelaki).

“Kami meletakkan anjing di peti, dan dia melihat saya di sudut dan berseru,” kata Steklenski. “Dia tidak boleh berada di sekeliling lelaki, saya tidak pernah mempunyai seekor haiwan yang saya tidak dapat dekat … Itu sangat sukar.”

Henley membuat lawatan itu, walaupun, dan beberapa bulan kemudian, Steklenski menyusuli dengan pemilik baru untuk lawatan. “Saya tidak boleh membiarkannya pergi,” katanya. Dia sangat gembira untuk mencari yang berbeza – dan sangat ramah – Henley.

“(Kami) berikrar untuk melindungi mereka, untuk memastikan mereka pergi ke rumah yang baik,” kata Steklenski.Paul Steklenski

“Saya benar-benar percaya dengan ini. Ini semangat saya, “kata Steklenski.” Saya tidak fikir saya dapati ia mendapati saya. “