Penyu dua kepala dan 7 haiwan untuk membuat anda melihat berganda


Penyu dua kepala yang dilahirkan di zoo Texas

Jun.27.201300:38

Mereka mengatakan bahawa dua kepala lebih baik daripada satu, dan ini pastinya berlaku untuk pelawat-pelawat Zoo San Antonio, yang kini mempunyai dua kali lebih banyak untuk bertelur ketika mereka melawat penyu yang berkepala dua yang lahir pada 18 Jun.

Perempuan Texas sebenarnya dua kura-kura kembar yang berkongsi badan yang sama, kerana embrio mereka tidak pernah dipisahkan sepenuhnya sebelum dilahirkan. Keadaan ini dikenali sebagai bicephali, yang paling sering berlaku dalam ular dan penyu, menurut kenyataan dari zoo.

San Antonio Zoo
Haiwan yang berkepala dua yang terakhir di Zoo San Antonio telah memelihara ular tikus Texas bernama Janus yang tinggal di kebun binatang dari 1978 hingga 1995. Hari ini

Walaupun mereka belum membuktikan diri mereka sebagai penakluk neraka, namun ahli-ahli zoo menggelar “Thelma dan Louise”.

Mutasi sifat ini dapat menimbulkan risiko kesihatan yang serius kepada haiwan, tetapi kura-kura ini dilakukan baik-baik saja dan membuat debut awamnya pada 25 Jun.

“Pada masa ini, Thelma dan Louise berbuat baik di pameran dan makan dengan kedua-dua ketua,” kata kurator zoo Craig Pelke dalam kenyataan.

Sudah tentu, Thelma dan Louise berada dalam syarikat yang baik. Haiwan yang paling baru-baru ini untuk kita melihat dua adalah anak kucing dua berambut bernama Duecy, dilahirkan pada 11 Jun di Portland, Oregon. Dia ditolak oleh ibunya sendiri, jadi pemilik Duecy menyusu formula kucingnya.

Kucing dua muka dirujuk sebagai kucing Janus, yang dinamakan untuk tuhan Rom dua muka.

TheSuperNews247 / YouTube
Duecy kucing mempunyai dua muka bersatu bersama.Hari ini

Kemudian ada python diraja yang menetas dalam haiwan Jerman pada bulan Julai tahun 2011. Ular pemilik haiwan itu dilahirkan dengan satu badan tetapi dua otak, yang dapat membuat hal-hal sederhana seperti menentukan cara untuk menjadikannya lebih kompleks. Tetapi perbezaan ular itu hanya menjadikannya semua yang lebih diinginkan untuk pemiliknya, yang tidak sanggup berpisah dengan haiwan itu.

Kura ini berkepala dua dari Slovakia juga dilahirkan dengan kaki tambahan. Menjadi istimewa mempunyai faedahnya: Magdalena, seperti yang diketahui, telah dipilih untuk meramalkan pemenang Kejohanan Hoki Es Slovakia di 2011.

Di sini kita mempunyai kura-kura yang ditumbuk dengan dua kepala, yang ditemui di belakang halaman belakang di Turki pada tahun 2010. Seperti kepalanya tidak betul-betul bersebelahan, lelaki kecil ini cenderung berjalan dengan cara seperti kepiting. Kura kura yang berusia 1 bulan dibawa ke rizab alam semula jadi. Walaupun dia telah berada di bawah radar sejak itu, penyu jenis ini boleh hidup hingga 75 tahun.

Pada tahun 2010, kadal cicak berekor dua ini diselamatkan di hutan liar di Australia dan dibawa ke rumahnya yang baru di sebuah taman reptilia. Untuk makhluk yang berkepala dua, cabaran berarah adalah paling kurang kebimbangan mereka: Kepala yang lebih besar dari kadal ini telah cuba menyerang orang yang lebih kecil.

PERTH, AUSTRALIA - APRIL 22: An unnamed two headed bobtail lizard, a type of skink, is seen at its new reptile park home at Henley Brook on April 22,...
Gerakan sukar bagi kadal ini, kerana kedua-dua kepala mengawal kaki belakangnya. Ia juga mempunyai saudara yang sihat tanpa sebarang mutasi. Paul Kane / Hari ini

Dan akhirnya, kita datang kepada kucing Venus, anak kucing “berhadapan” tetapi tidak secara literal. Dia menjadi sensasi Internet musim panas lalu dengan beratus-ratus ribu hits di YouTube, terima kasih kepada penyokong wajahnya yang sangat bisu warna dan mata yang tidak sesuai.