Minyak penting lebih popular daripada sebelumnya, tetapi adakah mereka selamat untuk kucing?

Apabila kucing Sue Klimas berusia 8 tahun, Dinah, mula muntah, batuk dan bersin pada Mei lalu, wanita Texas itu mengambil temannya yang berbulu kepada doktor haiwan.

Melalui ujian darah, ultrasound dan pembedahan penerokaan akhirnya untuk memeriksa kanser, doktor haiwan Dinah tidak dapat menentukan punca kesihatannya yang gagal.

Penting oils can be harmful to cats
Kucing Sue Klimas, Dinah, menjadi sakit selepas terdedah kepada minyak penting.Sue Klimas

“Dia pergi dari berat 9 kilogram hingga 6 kilogram. Dia mula kelihatan nipis dan lesu dan akan menolak makanan,” kata Klimas, yang tinggal di Lewisville, pinggir bandar Dallas, kepada TODAY. “Doktor haiwan dan saya mengalami kerugian. Tidak sampai awal bulan Disember, saya menganggapnya sendiri.”

Klimas telah menyebarkan minyak lavender dan minyak kayu putih di dalam bilik mandinya, di mana Dinah kerap tidur di atas tikar mandi yang kental yang disukai oleh kucing. Klimas juga menggunakan ubat minyak minyak lavender untuk kesakitan pergelangan tangan dan menyedari Dinah kadang-kadang akan menjilat pergelangan tangan dan tangan pemiliknya untuk mendapatkan perhatian.

Sedikitnya dia tahu bahawa amalan yang semakin popular ini menimbulkan masalah. Michael San Filippo, pakar hubungan media kanan untuk Persatuan Perubatan Veterinar Amerika, memberi amaran bahawa minyak penting boleh membahayakan, dan bahkan toksik, kepada semua haiwan kesayangan.

“Kami akan menasihati pemilik haiwan peliharaan untuk berhati-hati menggunakan mereka di sekitar rumah,” katanya kepada HARI INI. “Jika anda lakukan, jauhkannya daripada jangkauan dan pantau haiwan kesayangan anda dengan teliti untuk tanda-tanda keracunan seperti meleleh, meresap di muka, kesukaran bernafas, letih, muntah atau gegaran otot.”

Klimas menyingkirkan penyebar minyak esensialnya dan melihat kucingnya yang dikasihi kembali normal. “Dia kembali pada £ 8 dan telah mengekalkan berat badannya,” katanya. “Saya tidak lagi menyebarkan minyak, dan saya tidak merancang lagi.”

Penting oils can be harmful to cats
Kucing Annie Walther, Pedro, enggan memasuki bilik tidurnya ketika minyak penting sedang tersebar.Annie Walther

Menurut Persatuan Amerika untuk Pencegahan Kekejaman pada Hewan, kucing sangat sensitif terhadap minyak pati.

“Kesan seperti kecacatan gastrointestinal, kemurungan sistem saraf pusat dan juga kerosakan hati boleh berlaku jika tertelan dalam kuantiti yang banyak. Penyedutan minyak boleh membawa kepada aspirasi radang paru-paru,” membaca laman web organisasi. “Terdapat perbezaan ketara dalam ketoksikan di kalangan minyak tertentu. Berdasarkan ini, kami tidak akan mengesyorkan menggunakan minyak penting di kawasan di mana haiwan kesayangan anda mempunyai akses, melainkan haiwan peliharaan diawasi atau penggunaan minyak diluluskan oleh doktor haiwan anda.”

Annie Walther dari Washington, Pennsylvania, baru-baru ini mengetahui tentang bahaya selepas kucingnya berusia 7 tahun, Pedro, mula bertindak pelik.

Penting oils can be harmful to cats
Annie Walther dengan kucingnya, PedroAnnie Walther

“Saya mempunyai penyebar minyak saya di samping katil saya – biasanya saya menyebar lavender dan lemon,” katanya kepada HARI INI. “Peter melihat peresap itu, menghidu asap, bersin dan memukulnya. Dia kemudian meninggalkan bilik itu, tetapi saya tidak fikir apa-apa.”

Beberapa hari kemudian, Walther menyedari Pedro tidak mengikuti dia ke bilik tidurnya semasa tidur, dan telah berhenti tidur dengannya pada waktu malam.

Walther melakukan beberapa penyelidikan dan mengetahui tentang kemungkinan bahaya yang berkaitan dengan minyak pati. “Saya memindahkan penyebar saya ke bilik mandi dan pastikan pintu ditutup apabila saya menggunakannya,” katanya. “Peter tidur dengan saya sekarang dan saya tidak boleh lebih bahagia.”

Penting oils may be harmful to cats
Erica Jackson berkata kucingnya, Kylo, ​​sangat sakit selepas terdedah kepada minyak pokok teh.Erica Jackson

Untuk Erica Jackson, panggilan bangun tiba-tiba, dan menakutkan.

Arlington, Texas, wanita itu mengamalkan kucingnya, Kylo, ​​pada bulan Oktober. Dia belajar anak kucing itu mempunyai cacing dan perlu dilihat oleh seorang doktor haiwan untuk rawatan. Sejak doktor haiwan Jackson tidak ada untuk merawat Kylo selama beberapa hari, Jackson mencari dalam talian untuk rawatan cirit-birit holistik yang dia dan teman lelakinya, Alex, boleh mencubanya.

“Ini kucing pertama saya, dan saya mahu melakukan segala-galanya untuknya,” Jackson memberitahu HARI INI. “Sebuah laman web holistik yang saya dapati mengatakan bahawa minyak pokok teh sangat bagus untuk memerangi kulat … Saya menggunakan minyak pokok teh secara langsung ke setiap tempat.”

Jackson berkata kemudian petang itu, Kylo mula tersandung di rumahnya dan bertindak pelik, jadi dia dan teman lelakinya bergegas ke anak kucing itu.

“Doktor haiwan itu bertanya apa bau yang kuat itu, dan saya memberitahunya bahawa saya telah meletakkan minyak pokok teh pada Kylo kerana dia mempunyai cacing,” kata Jackson. “Nada keseluruhan perbualan berubah, dan dia memberitahu kami minyak pokok teh sangat toksik kepada kucing. Saya benar-benar menangis, mereka terpaksa memberinya beberapa kali mandi, dan ia datang untuk menunggu untuk melihat apakah dia dapat hidup. “

3 helah DIY untuk membuat kucing rumah anda mesra

03 Oktober 201403:13

Doktor Jackson yang dirawat Kylo untuk kedua-dua kurap dan pendedahan kepada minyak pokok teh, dan memberi amaran bahawa minyak pokok teh dapat menyebabkan kerosakan ginjal dan hati, dan kemungkinan kegagalan organ dalam kucing.

Syukurlah, Kylo pulih.

“Doktor saya memberitahu saya kemudian untuk sentiasa memanggil jika saya mahu menggunakan rawatan holistik, kerana mereka lebih mengetahui tentang kesihatan haiwan saya,” kata Jackson. “Saya sangat gembira untuk mengatakan bahawa hari ini, Kylo adalah seperti sombong dan mesra seperti yang boleh … kita panggil dia ‘pahlawan kecil’ kita sepanjang masa.”

Intinya bagi semua pemilik haiwan kesayangan? Tetap berjaga-jaga.

“Anda tahu haiwan peliharaan anda lebih baik daripada sesiapa,” kata San Filippo dari AVMA. “Jadi, jika anda melihat mereka bertindak sakit atau sesuatu yang nampaknya – dalam apa jua keadaan – hubungi doktor haiwan anda dengan serta-merta.”

Loading...