Lembu jantan tua mendapat kanta sentuh, kini tidak boleh berhenti merenung di cermin

Gremlin adalah lembu pit yang memakai kanta sentuh.

Di sini, dalam video ini – yang, kita bersumpah, tidak akan sukar untuk ditonton walaupun untuk orang-orang yang squeamish – anda boleh melihat bagaimana lensa masuk, dan betapa gembiranya anjing itu dengan prosesnya:

Gremlin telah selamat, dan berkembang maju, melalui banyak.

Dia dianggap berumur 4 tahun ketika dia diselamatkan dari kehidupan anjing yang berjuang, dan mendapat angkat tujuh tahun yang lalu. Gremlin hidup melalui pelbagai masalah kesihatan yang serius sejak – kanser, sindrom usus mudah sakit dan penyakit darah yang disebut babesia, di antaranya.

Gadis yang manis, bodoh, lucu, penyayang juga menjadi anjing terapi yang disahkan – dan mengilhamkan ibu bapanya, Chris dan Mariesa Hughes, untuk mendedikasikan diri mereka untuk menyelamatkan pups yang sakit dan tua.

Hugheses adalah pengasas Projek Encik Mo, sebuah upstate bukan berasaskan New York yang mendapat haiwan-haiwan terancam ini dari tempat perlindungan dan menjadi rumah “fospis”, sehingga mereka dapat menjalani kehidupan sebagai anggota keluarga yang penuh kasih.

anjing gets contact lenses!
Seluruh kumpulan dengan Chris dan Mariesa Hughes, yang mempunyai lengannya di sekitar Gremlin dalam foto ini.Tanya Bissaillon Photography / Tanya Bissaillon Photography

Penglihatan Gremlin tidak begitu baik buat sementara waktu. Setahun yang lalu, The Hugheses mula memperhatikan tanda-tanda katarak di atas kebutaannya yang sudah separa.

Pembedahan doktor haiwan disyorkan. Walau bagaimanapun, selepas itu, Gremlin mengembangkan tekanan berbahaya di belakang mata kanannya, menyebabkan kebutaan tetap di sana, dan banyak kesakitan.

Gremlin diberi suntikan untuk mematikan mata ini, dan untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Tetapi dia masih tidak dapat melihat dengan baik. Lembu pit berpandangan jauh dan dapat melihat hal-hal yang jauh, seperti tupai di seberang jalan, tetapi tidak apa yang dekat. Jadi dia akan bertemu dengan benda-benda, dan terkejut dengan mudah. Dia mengelakkan diri dengan ahli-ahli lain dari rumah ketat – anjing dan orang yang sama.

anjing gets contact lenses!
Gremlin menderita sebelum kanta kenalan membantu dia melihatnya lagi.Dengan ihsan Gremlin / Courtesy of Gremlin

“Itulah yang paling teruk. Anda tidak mahu pergi mencintai anjing anda dan sememangnya takut kepada kematian,” kata Mariesa Hughes HARI INI. “Kualiti hidupnya menderita, dan kita benar-benar menganggap kebahagiaannya,”

Tidak banyak pasangan yang tidak akan lakukan untuk haiwan mereka. Mereka adalah orang-orang yang terkenal dengan adat katil yang dibuat sehingga mereka dan sembilan anjing penyelamatan mereka semua boleh tidur dengan selesa bersama-sama.

anjing gets contact lenses! glasses
Chris dan Mariesa Hughes mencari seorang doktor haiwan yang boleh muat Gremlin untuk gelas sebelum mereka memutuskan untuk mencuba kanta lekap.Dengan ihsan Gremlin / Courtesy of Gremlin

“Mereka adalah keluarga kami dan kami berjanji kepada mereka untuk memberikan mereka kehidupan yang terbaik,” kata Hughes.

Terbuka kepada apa sahaja yang akan membuat Gremlin berasa lebih baik dalam keadaan ini, dia juga berkata, “Saya mula menghubungi doktor di seluruh negara mengenai cermin mata untuk membantu memperbaiki penglihatannya di mata kirinya.” (Kacamata seperti ini ada. Mereka dipanggil Doggles.)

Ia adalah ahli bidhologi veterinar Gremlin, Dr Petra Lackner, yang mempunyai idea bahawa kanta lekap mungkin membantu.

Kanta lekapan untuk haiwan bukan idea baru. Hampir 10 tahun yang lalu, sebuah syarikat Jerman mendapat perhatian untuk mencipta lensa kekal yang dibuat khas yang boleh membantu haiwan seperti singa laut SeaWorld dan badak zoo untuk melihat semula.

Haiwan peliharaan kadang-kadang ditetapkan lensa kenalan juga. Veterinar Christopher J. Murphy dari UC Davis School of Veterinary Medicine mengkhususkan diri dalam bidang oftalmologi veterinar. Murphy mengatakan dia telah menggunakan hubungan dengan anjing selama 25 tahun sekarang – dan sejak melakukan ini masih tidak begitu biasa, ia “menghangatkan hati saya” untuk mendengar doktor haiwan lain menggunakan alat ini untuk meningkatkan penglihatan anjing, dan kehidupan.

(Oleh kerana anda mungkin tertanya-tanya: Ada beberapa alat seperti autorefractor, doktor mata haiwan yang digunakan untuk melihat mata anjing dan melihat apa yang mereka perlukan preskripsi.

Juga, kata Murphy, mengenai topik yang berkaitan: “Sudah tentu, anda boleh melakukan Lasik untuk anjing. Adakah saya pernah melakukan Lasik untuk anjing? Saya tidak.”)

Lackner tidak pernah menetapkan hubungan untuk anjing untuk membetulkan penglihatannya sebelum ini. Dia menggunakannya pada masa lalu “sebagai pembalut untuk anjing dengan kecederaan mata,” katanya.

Gremlin mungkin menjadi baik untuk kenalan, Lackner fikir, dan dia dan Hugheses bersetuju ia seolah-olah bernilai memberi tembakan. Walaupun ada kemungkinan untuk membeli kanta veterinar khusus, mereka boleh agak mahal, dan Lackner memikirkan hubungan gred manusia yang terdapat di kedai dalam talian, yang bernilai kira-kira $ 5 setiap satu, akan berfungsi dengan baik.

Ia kira-kira sebulan yang lalu bahawa Gremlin mempunyai lensa pertama yang dimasukkan. Lackner melihat perubahan besar dengan segera. Ia seperti anjing itu “bangun dari kebingungan,” katanya. “Saya sangat gembira.”

Lackner menjangkakan untuk mengesyorkan kenalan untuk lebih banyak pesakitnya pada masa akan datang, memandangkan Gremlin lakukan dengan baik.

anjing gets contact lenses!
Kehidupan Gremlin telah meningkat secara mendadak sejak dia mendapat kanta sentuhnya.Dengan ihsan Gremlin / Courtesy of Gremlin

Kenalan boleh dibiarkan selama sebulan pada satu-satu masa, tetapi Gremlin nampaknya lebih suka mengalami perubahannya seminggu sekali. Jadi itulah yang dilakukan oleh Hugheses sekarang. Mereka mendapat mahir meletakkan kanta di mata Gremlin, dan dia sepatutnya tidak fikir prosesnya.

Sebaik sahaja kenalan itu masuk, “dia mencium kami, mengongkong kami untuk menyembelihnya, dia lebih bahagia,” kata Mariesa Hughes.

Ibu ibunya yang bangga tidak dapat mengatakan cukup tentang Gremlin yang lebih baik sekarang. Anjingnya mempunyai tenaga yang lebih banyak, dan lebih bersosial. Gremlin sekali lagi menikmati hidupnya.

“Perkara terbaik, walaupun, masa yang menentukan, adalah apabila dia melihat dirinya di bahagian bawah pintu. Anda tahu bahagian di mana terdapat sepotong kecil seperti sepakan cermin?” Kata Hughes. “Dia berbaring di hadapannya dan hanya menatap dirinya sendiri.

BERKAITAN

Anjing pen tahan lama mendapat prom kanan manis – yang akan dinobatkan sebagai raja dan ratu?

Manusia mengamalkan anjing berusia 18 tahun: ‘Saya tidak boleh membiarkan dia menghabiskan 1 malam lagi di tempat perlindungan’

Old Dog Haven menyelamatkan anjing-anjing kanan yang tiada tempat tinggal, menampung rang undang-undang haiwan kesayangan mereka untuk hidup