Kuasa Penyelamat: Bagaimana anjing membantu 2 pengeboman Boston Marathon yang selamat

Bagi Jessica Kensky dan Patrick Downes, masa dihentikan pada 15 April 2013.

Sebelum hari itu, kehidupan pengantin baru dibebani dengan rancangan dan mimpi. Kerjaya perubatan mereka telah hilang. Mereka akan bergerak ke seluruh negara. Mereka muda dan sihat dan olahraga dan cinta. Dan pada pagi musim bunga yang terang pada bulan April, mereka menikmati hari yang jarang dan tidak berstruktur bersama.

Patrick Downes and Jessica Kensky survived the Boston Marathon bombing
Patrick Downes dan Jessica Kensky digambarkan dalam foto pertunangan mereka. Tidak lama selepas pasangan Massachusetts telah berkahwin, Patrick telah diterima untuk persekutuan psikologi klinikal di University of California, San Francisco.Allana Taranto

Mereka tidur dan pergi ke gim sebelum membuat keputusan untuk berayun oleh Boston Marathon petang itu. Downes, kemudian 29, dan Kensky, kemudian 32, menganggapnya menyeronokkan untuk menangkap satu maraton lepas sebelum langkah besar mereka dari Cambridge, Massachusetts, ke San Francisco. Mereka mendapati tempat berhampiran garisan penamat dan menetap untuk bersorak.

“Tiada seorang pun dari keluarga kami tahu kami ada di sana,” kata Kensky HARI INI. “Kami hanya ada beberapa minit ketika bom pertama berlepas. Patrick hilang kesedaran. Kenangan saya adalah perkara yang sangat grafis – seperti kakinya meletakkan di sebelah saya. “

Pasangan itu dipisahkan dan dibawa ke hospital yang berlainan, di mana pemulihan mereka yang menyakitkan dan perlahan bermula. Mereka berdua kehilangan kaki kiri mereka dalam letupan itu; Kensky akhirnya perlu mempunyai kaki kanannya dipotong juga. Kecederaan mereka sangat teruk dan pembedahan mereka begitu banyak sehingga mereka tinggal di Pusat Perubatan Ketenteraan Walter Reed di Bethesda, Maryland, selama tiga tahun.

Patrick Downes and Jessica Kensky reuniting at the hospital after the 2013 bombing.
Patrick Downes dan Jessica Kensky bersatu semula secara ringkas pada tahun 2013 di Beth Israel Deaconess Medical Centre di Boston, di mana Patrick menerima rawatan. Pasangan itu dipisahkan dan dibawa ke rumah sakit yang berbeza dalam keadaan huru-hara berikutan pengeboman Marathon Boston.Allana Taranto

Minggu ini – 4 1/2 tahun selepas pengeboman – Kensky dapat kembali bekerja di lantai onkologi di Massachusetts General Hospital untuk kali pertama. Pemulihannya tidak hanya memerlukan banyak masa, tetapi bantuan tambahan – dalam bentuk retriever Labrador hitam yang baik dengan kepala yang besar dan semangat yang lebih besar untuk hidup.

“Kami adalah hanya bermula untuk memotong beberapa kehidupan kita bersama-sama, “katanya. “Tahap pertama pemulihan ini agak panjang, dan Penyelamat telah bersama kami untuk kebanyakannya. Saya jujur ​​tidak tahu di mana kita berada tanpa dia. “

Dilatih oleh NEADS (Pendidikan Kebangsaan untuk Perkhidmatan Anjing Bantuan), Rescue adalah anjing perkhidmatan yang sangat mahir yang boleh melakukan pelbagai tugas untuk Kensky, seperti membuka pintu, mengambil objek dan memanggil bantuan kecemasan. Dia juga menyediakan banyak sokongan emosi, keselesaan dan komedi untuk pasangan itu. Impak penyelamatan pada Kensky, Downes dan veteran yang cedera di Walter Reed telah begitu mendalam sehingga dia akan dinamakan ASPCA Dog of the Year untuk 2017.

Penyelamat untuk menyelamatkan: Anjing perkhidmatan membantu pengeboman yang hidup selamat lagi

19 Oktober01:29

“Jessica dan Patrick adalah orang yang sangat istimewa … mengalami kuasa penyembuhan emosi yang boleh dimiliki oleh anjing dalam hidup anda,” kata Presiden dan CEO ASPCA Matt Bershadker kepada HARI INI. “Penyelamat mewakili semua anjing perkhidmatan di luar sana yang melakukan perkara luar biasa untuk orang ramai.”

NEADS menyediakan Rescue to Kensky tanpa caj empat tahun lalu. Dia teringat begitu terfokus pada spesifik rutin perubatannya yang sukar bahawa dia tidak dapat menjangka apa Penyelamat penukar permainan akan.

“Saya terlupa betapa terapeutik anjing boleh – betapa tenang dan damai dia berada di titik yang dahsyat dan huru-hara dalam kehidupan kita,” kata Kensky. “Kali pertama saya tidur sepanjang malam selepas pengeboman adalah ketika Penyelamat pulang bersama kami.”

Jessica Kensky and her husband, Patrick Downes, cuddle with Rescue the dog.
Jessica Kensky dan suaminya, Patrick Downes, berpelukan dengan Penyelamat anjing itu. “Dia adalah haiwan yang cantik dan megah … dan dia sentiasa membuat kita ketawa,” kata Jessica. “Dia subjek kegemaran kami!”Suzanne Kreiter / The Boston Globe melalui Getty Images

Downes menggambarkan kepuasan yang diberikan kepada mereka untuk membuang bola untuk Penyelamat dan menontonnya berlari dan bermain di padang rumput.

“Dia sangat seronok untuk menonton,” katanya. “Dia seperti bola tenaga dan kegembiraan besar.”

Hubungan mereka dengan Penyelamat berjalan begitu mendalam sehingga mereka telah menulis buku kanak-kanak tentang dia, “Penyelamat dan Jessica: Persahabatan Menukar Hidup,” kerana pada April 2018 tepat sebelum ulang tahun lima tahun pengeboman itu. Buku ini sengaja tidak menyebutkan pengeboman itu; Sebaliknya, ia berkongsi kisah seorang gadis berumur 11 tahun yang bernama Jessica menyesuaikan diri dengan kehidupan dengan prostesis, kerusi roda dan tongkat dengan anjing perkhidmatannya, Penyelamat, di sisinya. (Downes muncul dalam buku itu sebagai abang anak Kensky dengan gelas.)

Boston Marathon bombing survivors Jessica Kensky and Patrick Downes with Rescue the dog
Jessica Kensky dan Patrick Downes berehat di luar dengan Penyelamat di Cambridge, Massachusetts. “Pada masa yang sama merasakan segala-galanya diambil dari kami,” kata Jessica, “Penyelamat adalah perkara pertama yang ditambah dalam kehidupan kita.”Suzanne Kreiter / The Boston Globe melalui Getty Images

Kisah pasangan itu juga digambarkan dalam dua filem 2016: dokumentari HBO “Marathon: The Patriots Day Bombing,” dan filem “Patriots Day,” yang dibintangi Mark Wahlberg. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pasangan itu telah menganjurkan agar rakyat Amerika teruk cedera dalam tindakan keganasan dalam negeri untuk menerima rawatan di pusat-pusat perubatan tentera melalui rancangan insurans swasta mereka sendiri.

Mereka berkata mereka berasa gemetar setiap kali orang terluka dalam serangan lain.

“Kami berasa seperti kami boleh berhubung dengan ketakutan yang tidak dapat dielakkan yang kami rasa dan keluarga kami merasakan, dan kami berharap kami dapat membungkus tangan kami di sekeliling mereka,” kata Downes. “Kami telah melihat betapa kuatnya apabila sebuah komuniti, sebuah negara, mengadakan perhimpunan di sekitar anda dan mengatakan bahawa ia rooting untuk anda. … Cinta semacam itu adalah penawar yang paling kuat terhadap kebencian. “

Downes mengatakan ini mengenai penembakan massa di Las Vegas pada awal bulan ini:

“Penembak itu mengambil hari, minggu, bulan untuk merancang apa yang dia lakukan, tetapi sebaik sahaja dia mula menembak, orang bertindak untuk membantu orang lain. Kebencian memerlukan semua perancangan ini kerana ia menentang apa yang kita sepatutnya sebagai manusia. Untuk sebahagian besar, kita semua mempunyai cinta dalam diri kita sebagai naluri kita. “

Watch Las Vegas menembak mangsa bersatu semula dengan wira yang menyelamatkannya hidup pada HARI INI

Oktober.03.201705:08

Sebagai tambahan kepada Penyelamat, beberapa haiwan dan manusia istimewa lain akan diberi penghormatan di Majlis Makan Malam Anugerah Humane ASPCA di New York City pada 16 November:

Api, ASPCA Kucing Tahun: Ini sesat yang malnutrisi melampirkan dirinya ke Jabatan Bomba Belmont di South Carolina, di mana dia kini memberikan keselesaan dan persahabatan kepada anggota bomba.

Judy Obregon, ASPCA Anugerah Warga Citizen: Obregon telah membantu lebih daripada 300 anjing yang ditinggalkan berhampiran Fort Worth, Texas, mencari rumah.

Misi Penyelamat K-9, ASPCA Anugerah Henry Bergh: Sukarelawan dengan Misi K-9 Penyelamat membantu anjing tentera dan anjing kerja lain mencari rumah yang selamat, kekal dalam tahun-tahun persaraan mereka.

Elaine Nash, ASPCA Anugerah Kebajikan Equine: Nash memulakan Armada Angels untuk menyediakan akses kepada treler kuda dan pengangkutan untuk kuda berisiko.

Jessica Brocksom, ASPCA Anugerah Kid of the Year Tommy P. Monahan: Ini berusia 11 tahun dari Connecticut yang menyokong untuk membiarkan kanak-kanak mempunyai haiwan terapi bersama mereka semasa memberi keterangan di mahkamah.

Ikuti penulis KUASA Laura T. Coffey pada Facebook, Twitter @ lcoff dan Google+ dan belajar tentang buku larisnya “Anjing Lama Saya: Binatang yang Diselamatkan dengan Kisah Kedua yang Hebat” di MyOldDogBook.com.