Isu haiwan kesayangan memberi amaran selepas anjing tercedera teruk akibat kembang api

Keluarga anjing ketakutan yang cedera parah ketika melarikan diri dari kembang api pada hujung minggu lalu berharap orang lain akan mengambil perhatian terhadap keselamatan haiwan mereka sebelum menggunakan piroteknik pada keempat Julai.

Dwight the greyhound gets scared from fireworks
Dwight melangkah begitu cepat cuba melepaskan diri dari bunga api yang padanya koyak. Sekarang, mereka dibalut pembalut dan boleh mengambil bulan untuk sembuh.Lenka Perron / Facebook

Dwight, anjing persalinan berusia 1 tahun yang tinggal bersama keluarganya di St Clair Shores, Michigan, berada di belakang rumah lewat malam Sabtu dengan pemilik Lenka Perron ketika mengejutkan bunga api di kawasan kejiranan segera.

“Dari mana-mana kawasan belakang rumah kami diterangi dengan terang, dan ada, seperti penggantungan letupan meriam yang merasakan ia datang tepat dari halaman belakang kami,” kata Perron HARI INI. “Ia tiba-tiba, ia teruk, ia jelas melebihi apa yang anda akan beli dari kedai tempatan anda.”

Bagaimana untuk membantu haiwan peliharaan anda menghadapi kembang api Julai 4?

Jul.04.201603:18

Dalam masa beberapa saat, Dwight – yang dikatakan oleh Perron mempunyai kira-kira dada 20 inci – diremas melalui slat 6 inci di pintu masuk dan berlepas dalam keadaan panik. “Saya menyamakannya untuk menonton manusia dengan banyak adrenalin sebenarnya mengangkat kereta,” kata Perron.

Dwight telah pergi hanya beberapa minit, tetapi dalam masa yang singkat dia berlari dengan pantas supaya bantalan kaki beliau dihancurkan. Perron dan anak perempuannya mengikuti cakar darah berdarah untuk mencari anjing itu, dan ketika mereka meraihnya, Dwight runtuh, tertutup darahnya, najis dan air kencing.

Dwight the greyhound gets scared from fireworks
Sejak itu Dwight telah dipindahkan ke unit penjagaan rapi, di mana dia sedang dirawat sepanjang masa.Lenka Perron / Facebook

Keluarga itu mengambil Dwight ke klinik veterinar, di mana dia menerima sinar-X dada yang menunjukkan dia telah patah tulang rusuk. Dokter haiwan membuat spekulasi bahawa Dwight mengalami kerosakan ketika meretas melalui pintu gerbang, dan dia dilanggar oleh sebuah kereta di jalan utama yang berdekatan.

Sejak itu Dwight telah diangkut ke unit penjagaan rapi, di mana dia sedang dirawat sepanjang masa. Perron berkata satu tiub telah dimasukkan ke dalam paru-paru anjing yang disambungkan ke mesin yang membantu dia bernafas. Prognosisnya akan bergantung pada bagaimana paru-paru Dwight berfungsi apabila memotong mesin. Kaki kaki beliau, dibalut dan diubah setiap hari, memerlukan beberapa bulan pemulihan dan aktiviti terhad.

Perron bercakap tentang trauma Dwight dalam jawatan Facebook, yang telah mendapat lebih daripada 73,000 saham.

“Saya dibombardir dan dibanjiri oleh orang-orang di seluruh dunia yang berkongsi cerita peribadi tentang haiwan mereka,” kata Perron.

Pakar-pakar haiwan memberitahu HARI INI bahawa peratusan haiwan yang hilang cenderung meningkat sekitar Julai Keempat kerana haiwan berlepas apabila ketakutan dengan bunyi yang kuat. Tabiat haiwan mencadangkan beberapa perlindungan yang boleh anda lakukan untuk memastikan keselamatan haiwan kesayangan anda, termasuk menyekat keluar, penutup langsir dari lampu berkelip dan juga menggunakan jaket kecemasan yang membantu haiwan peliharaan merasa selesa dan selamat.

Walaupun Perron tidak tahu siapa yang mengetepikan bunga api itu dan tidak mendengar daripada orang atau orang yang bertanggungjawab, dia berkata undang-undang tempatan mengawal selia bunga api telah dilanggar dan dia bercadang untuk memfailkan laporan polis.

“Kita semua mahu bersenang-senang pada Keempat Julai, tetapi kita perlu mula mempertimbangkan jenis bunga api yang sedang dibuat hari ini dan bagaimana ia memberi kesan kepada kedua-dua haiwan – pendengarannya 100 kali lebih sensitif daripada manusia – tetapi juga orang-orang dengan PTSD , “Tambah Perron. “Kita perlu tahu peraturan tempatan kita (Dan) kita harus mempunyai perbualan yang serius mengenai sama ada bunga api yang berbahaya ini bahkan boleh dibenarkan dijual kepada kita.”

Keselamatan 4 Julai: Bagaimana melindungi keluarga anda di sekitar bunga api, gril, kolam renang

Jun.30.201805:06