Felines bertindak balas terhadap album ‘Muzik untuk Kucing’ David Teie

David Teie, seorang pemain solo dengan Orkestra Simfoni Kebangsaan, cukup berbakat apabila datang kepada penonton yang menawan dengan muziknya.

Tetapi terima kasih kepada perkongsian dengan ahli sains haiwan, serta kempen Kickstarter yang sangat berjaya, penonton itu telah berkembang untuk menyertakan subset pendengar yang luar biasa: kucing.

David Teie, music for cats
David TeieBaik dari David Teie

Teie keluar dengan album baru – trek trek satu-of-a-jenis yang membawa “muzik yang boleh dipercayai secara saintifik” kepada kegilaan. Bertajuk “Muzik untuk Kucing,” lagu kompilasi mempunyai irama irama dan irama aneh – semua direka untuk merayu kepada deria unik binatang.

Ideanya untuk membuat album itu muncul dari hipotesisnya tentang muzik dan kebolehannya yang menenangkan.

BERKAITAN: Kucing sejuk! Bintang felin di belakang dalam video muzik #bandband

“Ini benar-benar bermula sebagai ujian teori saya tentang bagaimana muzik menjejaskan emosi (haiwan),” Teie memberitahu HARI INI.

Tetapi bagaimana ini muzik yang khusus disesuaikan dengan kucing, dan apa yang menjadikannya berbeza dari lagu-lagu yang dimainkan oleh manusia?

Teie menawarkan bahawa persekitaran sonik di mana otak kucing berkembang secara drastik berbeza daripada manusia.

“Struktur otak yang bertanggungjawab untuk emosi kita hampir sepenuhnya terbentuk ketika kelahiran, jadi bunyi rahim adalah pangkalan untuk muzik manusia,” Teie menjelaskan, sambil menambah bahawa muzik kita bergantung pada nadi, meter dan melodi.

BERKAITAN: Scooter berusia 30 tahun adalah kucing hidup tertua yang baru mengikut Rekod Dunia Guinness

Kebanyakan perkembangan otak untuk kucing, bagaimanapun, berlaku di luar rahim, jadi “bunyi menyusu … adalah bunyi berkaitan dengan pahala yang semua kucing akan mendengar” semasa tempoh yang penting.

Ringkasnya, kucing tidak dapat dikaitkan dengan asas muzik manusia.

Teie menjelaskan bahawa muziknya “dimaksudkan untuk menenangkan dan menghibur dalam ‘bahasa’ yang kucing memahami” dan amat berguna untuk “menyelamatkan dan mengadopsi, kucing yang didera dahulu.”

Beliau melancarkan kempen Kickstarter yang asal dengan matlamat mengumpul $ 20,000 untuk membiayai projek itu. Dan dengan bantuan peminat kucing, ia tidak mengambil masa yang lama untuk Teie untuk orang ramai-sumber jumlah itu – dan kalikan dengan 12 – menarik bersama-sama $ 241,651 kekalahan.

BERKAITAN: Adakah anjing atau kucing lebih suka pemiliknya? Kajian mengatakan bahawa satu haiwan kesayangan yang lebih setia

“Sokongan ini sangat menggalakkan,” kata Teie. “… Orang melihat ini sebagai sejenis sebab untuk meningkatkan kehidupan kucing yang mereka suka.”

Bagi apa yang dia berharap projek itu dapat dicapai, Teie memberitahu HARI INI: “Saya suka idea bahawa muzik, sudah dianggap bahasa sejagat, boleh dibuat lebih sejagat kerana ia memanjang kepada spesies lain.”

Jadi … ingin tahu bagaimana kucing sebenarnya bertindak balas terhadap lagu-lagu?

Teie berkata bahawa “kebanyakan kucing biasanya menunjukkan minat pada mulanya dan kemudian dikenang oleh muzik.”

BERKAITAN: Teruskanlah, menjilat kucing anda! Peranti baru menjamin anda tiada bola

Beberapa kakitangan KAMI hari ini menguji album pada kawan kucing mereka sendiri, dan, ternyata, pernyataannya terbukti sangat tepat.

Maurkice Pouncey, aka Morky (bernama selepas pemain Pittsburgh Steelers), umur 4 tahun

Morky reacts to
Lauren Sullivan

Morky terkejut apabila muzik bermula. Dia melakukan sidestep gila kemudian berhenti, dan kemudian bertindak seperti dunia telah terbalik terbalik untuk 10 minit seterusnya kerana pelbagai lagu dimainkan. Selepas reaksi fikiran mula-mula, dia seolah-olah memasuki sedikit sejuk, sedikit keburukan. Dan entah bagaimana ia menjadi sejenis terapi kucing! Saya merancang untuk memainkan muzik ini untuknya secara tetap sekarang. Dia sudah menjadi kucing yang tertekan, tetapi keadaan semakin meningkat apabila anak saya dilahirkan tahun lepas. Saya berharap ini akan membantu dia berehat!

-Lauren Sullivan

BERKAITAN: Pasangan memegang perkahwinan di tempat perlindungan kucing – dengan 1,100 tetamu berbulu

Little Cat, umur 1, dan Baxter (tidak ditunjukkan), umur 9 tahun

Kucing reacts to
Matt Murray

Little Cat seolah-olah lulled oleh muzik, sehingga dia menguap beberapa kali semasa ia bermain sehingga akhirnya dia hanya meletakkan. Baxter, sebaliknya, seolah-olah tidak tahu apa-apa lagi – sekali lagi, tiada apa-apa yang berlaku kepadanya, sama sekali.

-Matt Murray

Chuko, umur 4, dan Bandit, umur 7 bulan

Muzik for Cats
Chuko, kiri, dan BanditRobin Kawakami

Apabila saya mula-mula memainkan album itu – pada suatu ketika yang terdengar seperti campuran antara kucing yang mengalir dan denyutan jantung – Telinga Chuko segera memanjakan seolah-olah dia mendengar sesuatu untuk kali pertama. Dia melangkah melintasi bilik dan memandang ke arah setiap arah untuk sumber bunyi. Bandit, anak kucing yang baru-baru ini diselamatkan dari tempat perlindungan hewan, tidak mempunyai reaksi yang terang-terangan. Dia biasanya terdedah kepada “pecah” dan kelakuan gila yang umum, tetapi dengan muzik ini, dia kelihatan sangat tenang. Kedua-dua kucing akhirnya terbaring di atas kerusi kucing mereka dan bergerak dengan minimally untuk sisa album.

Dan untuk apa yang bernilai, suami saya juga menyukainya.

-Robin Kawakami

BERKAITAN: 5 cara untuk meraikan kucing anda pada Hari Kucing Negara

Sofie, umur 3 tahun

Muzik itu membuatnya tertidur (dan saya hampir melakukannya juga!), Dengan cara yang sangat baik. Dia kucing yang lembut untuk bermula dengan…

Trek 1: Sofie pada awalnya melihat sumber muzik, maka hanya santai dan akhirnya tertidur.

Trek 2: Dia terus tidur sepanjang – dalam kedudukan yang sama.

Trek 3: Sofie masih tidak bergerak satu inci, hanya membuka matanya dan kepala ketika anak perempuan saya datang di dalam bilik dan duduk di atas katil.

Sofie reacts to
Angeliki Jackson

Trek 4: Dia bergerak ke arah yang bertentangan hanya kerana anak perempuan saya memutuskan untuk meletakkan di atas katil, tetapi kemudian tinggal di tempat yang sama dengan matanya tertutup.

Trek 5: Sofie mengalihkan beratnya dalam bulatan lengkap, duduk dan pergi kembali ke tidur … walaupun gangguan perhatian 11 tahun.

-Angeliki Jackson

Tonton kucing ini freaky mendapat ketakutan oleh timun

19.09.201500:20