Dalam tangan penyayang: Man mengapung anjingnya yang sakit untuk tidur, menjadi sensasi Internet

Cinta tanpa syarat anjing adalah perkara yang kuat. Cuma minta John Unger dari Bayfield, Wis.

Selama 19 tahun yang lalu, teman setia Unger telah menjadi campuran gembala bernama Schoep. Unger belajar dua minggu lalu bahawa anjingnya mempunyai arthritis yang teruk dan mungkin perlu diturunkan tidak lama lagi. Dia hancur – dan juga bertekad untuk membantu mengurangkan kesakitan Schoep.

Unger tahu bahawa orang yang menderita arthritis bertindak balas dengan terapi air, jadi dia membawa anjing penuaannya ke salah satu tempat kegemaran mereka: Lake Superior. Ideanya ialah memanfaatkan suhu tasik lebih tinggi daripada musim panas pada musim panas ini dan biarkan Schoep berasa tidak berminat dan santai. Memandangkan prognosis suram dari doktor haiwan, Unger juga memanggil rakan fotografernya, Hannah Stonehouse Hudson, untuk melihat sama ada dia mempunyai masa untuk menangkap gambar khas Schoep hanya dalam kes.

Stonehouse Hudson menemui mereka di tasik selama kira-kira lima minit dan menampar beberapa tembakan. Beberapa hari kemudian pada 1 Ogos, dia memuat imej kegemarannya lelaki dan anjingnya ke Facebook – dan sensasi Internet telah dilepaskan.

Sehingga Khamis, gambar di halaman Facebook Photography Stonehouse itu mempunyai hampir 300,000 suka dan 32,000 komen. Sejak foto itu menjadi virus, Unger telah cuba menyesuaikan diri dengan populariti yang mendadaknya.

“Empat hari pertama saya benar-benar terkejut,” katanya kepada TODAY.com. Beliau berkata beliau menghabiskan dua hari pertama membaca setiap satu komen di Facebook. Kebanyakan mereka menawarkan kata-kata dorongan untuk Schoep dan kekaguman untuk Unger.

“Saya akan membaca kira-kira lima daripada mereka dan kehilangannya untuk sepuluh minit yang baik dan kemudian kembali kepadanya,” kata Unger. “Untuk melihat bahawa foto ini telah menaikkan semangat mereka … itu di sana mengangkat saya lebih tinggi.”

John Unger has always wanted Schoep to experience everything, so he takes him everywhere he goes. They regularly go on three walks a day.
John Unger sentiasa mahu Schoep mengalami segala-galanya, jadi dia membawanya ke mana sahaja dia pergi. Mereka secara kerap berjalan tiga kali sehari.Hannah Stonehouse Hudson / Stonehouse Photography / Today

Unger sebenarnya mula mengambang Schoep di Lake Superior 13 tahun yang lalu – tetapi atas alasan yang berbeza. Ia bermula kerana Schoep adalah perenang yang dahsyat dan tidak begitu menyukai air. Ia mengambil masa beberapa tahun untuk yakin untuk mengambil bola di tasik, apalagi berenang di dalamnya.

“Apabila dia masuk ke dalam air, dia tidak akan berenang dan hanya akan meletakkan kakinya di bahu saya dan mahu diadakan,” kata Unger. “Suatu kali, tiba-tiba, dia sedang tidur. Kami telah melakukannya secara berkala sejak itu. “

Beliau meningkatkan tangkapan di tasik sejak diagnosis Schoep. Unger berkata dia sudah dapat melihat peningkatan dalam lemas Schoep, walaupun dia tidak fikir ia akan hilang.

Apabila umur haiwan: Potret foto yang menjengkelkan ditangkap

Uno mengadopsi Schoep sebagai anjing penyelamat dengan tunangnya yang hampir 20 tahun lalu. Schoep telah disalahgunakan sebagai anak anjing dan ia mengambil bulan untuk dia mempercayai Unger. Tetapi Unger tidak berputus asa. Dia tinggal bersama dengannya malam pertama dan kemudian beberapa malam selepas itu, membujuknya untuk mempercayainya dengan kadang-kadang mendapat empat tahun. Dia berkata dia mahu Schoep “memikirkan saya sebagai anjing lain dan bukan seorang lelaki yang cuba menyakiti dia.”

Satu tahun atau lebih selepas Unger dan tunangnya mengadopsi Schoep, hubungan itu pecah. Kedua-dua penjagaan bersama Schoep untuk seketika sehingga dia meninggalkan sekolah siswazah di Colorado, dan kemudian ia hanya lelaki dan anjingnya.

Unger berkata, dia telah bertempur melawan kemurungan seumur hidup, dan selepas hubungannya berakhir, beliau mengalami beberapa tahun yang sukar. Pada satu malam yang sukar, dia mengambil Schoep ke Lake Michigan, tempat tidur malam yang biasa mereka berjalan pada masa itu.

“Saya pergi ke air tawar dan saya berfikir tentang melakukan bunuh diri,” katanya. “Dan saya berada di sana selama kira-kira sejam hanya memikirkan perkara-perkara dan tiba-tiba saya berfikir, ‘Baiklah, inilah masanya.’ Dan saya memandang Schoep dan saya tidak tahu apa itu .. Dia kelihatan seperti tiada masa lain dia memandang saya. Saya melihat semula sekarang dan dia tahu ada yang salah. “

Ia mengambil pandangan Schoep untuk membantu membawa Unger kembali dari ambang. “Dia hanya menegur saya dari saat itu … kami berjalan sepanjang sisa malam hingga subuh.” Keesokan harinya dia mengucapkan terima kasih kepada Schoep kerana menyelamatkan nyawanya.

Keselesaan anjing: Adakah anjing anda tahu apabila anda sedih?

Unger merosot dan menangis ketika dia mencerminkan berapa banyak Schoep telah memberikannya, dan bagaimana dia telah berusaha sebaik mungkin untuk memberikan kepadanya apa yang dia boleh. “Saya tidak pernah mempunyai banyak wang dan terutama melalui kemelesetan saya tidak dapat memegang jawatan,” katanya sambil menambah, “Schoep telah memberikan saya semua, tidak kira apa keadaan, walaupun saya tidak dapat dapatkan dia makanan yang terbaik. “

Selepas foto Stonehouse Hudson membuat pusingan lebar dalam talian, orang asing mula menghulurkan bantuan. “Seorang wanita dari Virginia pada dasarnya membayar untuk terapi laser terkini pada sendi,” katanya. “Dia membayar untuk rawatan penuh, dan saya tidak tahu berapa banyaknya, tetapi saya tahu saya tidak dapat melakukannya.”

John Unger knew he wanted a dog named
John Unger tahu dia mahukan seekor anjing bernama “Shep,” tetapi meminjam ejaan “Schoep” daripada jenama ais krim Wisconsin. Schoep anjing suka strawberi dan ais krim ceri gelap, tetapi vanila adalah kegemarannya.Kesopanan John Unger / Hari ini

Schoep baru sahaja menjalani rawatan ansuran kedua pada hari Rabu, dan mempunyai empat lagi untuk pergi. Unger mendapat kejutan apabila dia mengambil Schoep untuk pelantikannya yang terkini. Semasa dia berjalan masuk, doktor haiwan itu tersenyum kepadanya. “Apa yang berlaku?” Tanya Unger. Doktor haiwan beliau berkata, “Lihat semua perkara di belakang saya?” Unger melihat, dan terdapat pakej glucosamine, merawat dan rawatan lain untuk membantu Schoep dengan sakit sendi.

Unger menangis sambil berkata, “Orang ramai dari seluruh dunia melakukan ini. Saya tidak boleh percaya. Begitu banyak yang telah masuk dalam sumbangan yang saya tidak perlu bimbang tentang apa-apa lagi di doktor haiwan itu. “

Semua penderma tidak dikenali. “Bagaimana saya berterima kasih kepada mereka?” Katanya. “Ia satu perkara yang menakjubkan.”

Lagi dari TODAY Pets:
Sponge Bob the 33-pound tabby meninggal dunia
Video: Tiada rumah di rumah Arizona tetapi bobcat
RIP Baby Beluga: Paus yang menyanyikan lagu kanak-kanak yang terkenal
Puppy cacat, diselamatkan dari sampah, belajar berjalan dengan terapi air