City memecat larangan pit bull, dan pencinta anjing meraikan ‘kemenangan besar’

Lembu jantan di Montreal tidak lagi perlu muzzled. Dan tempat perlindungan boleh diteruskan dengan mengamalkan anjing yang menghalangi penghalang kepada penduduk bandar.

Sehingga Rabu, undang-undang kontroversi yang mensasarkan lembu jantan tidak lagi berkuatkuasa.

“Kami sangat gembira,” kata Alanna Devine, pengaduan pengganas haiwan dari Montreal untuk Pencegahan Kekejaman ke Haiwan. “Ia pasti kemenangan besar.”

Sedikit lebih dari setahun yang lalu, Montreal telah menggubal undang-undang anti-pit bull di belakang serangan anjing yang maut. Pemilik jantan pit yang tinggal di bandar pada masa undang-undang yang berkuat kuasa terpaksa menangkis anjing mereka di khalayak ramai, lulus cek latar belakang jenayah dan membeli permit khas. Tiada lubang baru dibenarkan di bandar. Penguatkuasa undang-undang boleh merampas anjing yang dipercayai tidak mematuhi; undang-undang pada mulanya membenarkan anjing-anjing tersebut diisytiharkan tetapi Montreal SPCA berjaya menyaman untuk menyerang peruntukan itu.

Undang-undang yang digunakan untuk terrier bulls Staffordshire, terrier pit bull Amerika, American Staffordshire terriers, anjing campuran dan “anjing yang mempamerkan ciri-ciri salah satu baka.”

Kemudian-Mayor Denis Coderre menolak untuk mengukur, atas bantahan penyokong haiwan dan orang lain yang berpendapat bahawa apa yang disebut undang-undang spesifik baka seperti ini tidak berkesan dalam mempromosikan keselamatan awam sambil menimbulkan kesusahan yang luar biasa pada anjing, keluarga, penampungan hewan dan agensi pemerintah didakwa dengan penguatkuasaan, antara lain.

Montreal is finally getting rid of their pit pull ban.
Artis Montreal Jean Labourdette melukis mural ini di dinding bangunan SPCA Montreal untuk menunjukkan cintanya kepada anjing dan pembangkangnya terhadap larangan pit bull.Dengan hormat oleh Jean Labourdette

Ketika larangan itu diperdebatkan dan dibantah, kemudian digubal, artis Montreal, Jean Labourdette mencipta dua mural yang menunjukkan cintanya terhadap pitties, dan penolakannya terhadap undang-undang. Salah satu mural itu dicat di dinding SPCA Montreal.

“Terdapat banyak jenis anjing jenis pit bull yang hanya anjing yang baik dan berjuta-juta dan berjuta-juta orang yang tidak menyakiti seseorang dan tidak akan pernah,” kata Labourdette kepada Global News.

Ramai orang Montreal dengan anjing yang baik mereka sendiri bergelut dengan rejim baru, tidak sebahagian kecilnya kerana pelaksanaan bandar raya ini dilihat secara meluas sebagai mengelirukan dan kekok.

SPCA Montreal berhenti menggunakan anjing sederhana dan bersaiz besar untuk keluarga di bandar; sebaliknya, anjing 10 kilogram – sekitar 22 paun – atau lebih besar tersedia untuk diterima pakai hanya kepada mereka yang tinggal di luar Montreal dan untuk menyelamatkan kumpulan dan tempat perlindungan lain di kawasan lain.

Bulls pit yang diselamatkan adalah bintang sarkas Chicago ini

Oktober.12.201701:05

Jurucakap Shelter Anita Kapuscinska memberitahu HARI INI melalui e-mel bahawa walaupun ini mengakibatkan kesan negatif yang boleh diukur untuk perlindungan dan haiwan.

“Pada tahun 2016, tempoh purata tinggal untuk semua anjing adalah 8.2 hari, sedangkan pada tahun 2017 ia adalah 12 hari – peningkatan yang jelas,” katanya. “Pada tahun 2017, tempoh purata tinggal untuk anjing melebihi 10 kg atau lebih – oleh itu anjing yang mungkin disasarkan oleh larangan itu – mempunyai tempoh purata purata 16.5 hari.”

Apabila Valérie Plante dari Projet Montréal mencabar Coderre dalam pemilihan parti tahun ini, sebahagian daripada platformnya memecahkan larangan pit bull. Sumpah Plante untuk memansuhkan larangan itu dilihat sebagai faktor yang membawa kepada kemenangan 5 November.

“Montreal adalah bandar yang mesra untuk pemilik haiwan kesayangan dan akan tetap demikian,” kata ahli majlis bandar raya, Craig Sauvé, yang duduk di jawatankuasa yang bekerja dengan langkah kawalan haiwan, berkata kepada CBC News.

Lembu jantan pit ini adalah kita semua selepas hari yang panjang

21.20.201700:26

Labourdette, artis murung, memberitahu HARI hari bahawa dia berasa sangat terinspirasi minggu ini.

Sebagai sebahagian daripada pergerakan advokasi ini, dan melihat larangan pit lembu akhirnya hilang, dia menyedari bahawa protes dan demonstrasi dan gerakan politik dapat memberi kesan yang nyata. Beliau berkata beliau juga bersyukur dia mempunyai saluran artistik untuk “membenci kebencian dalam cinta.”

“Sebagai seorang artis ia membuat saya menemui tujuan yang lebih besar saya tidak tahu seni saya boleh berkhidmat, dan saya pasti mahu terus menyumbang kepada perjuangan,” katanya, kemudian menambah: “Kami tidak mempunyai anjing pada masa ini. anjing mati kerana usia tua, tetapi kita pasti akan mengamalkannya tidak lama lagi. “

Devine memberitahu HARI INI dia berharap kemenangan Plante akan menghantar mesej penting kepada penggubal undang-undang di wilayah Quebec, di mana Montreal terletak, yang telah menimbangkan larangan pit bull di seluruh wilayah.

Majlis bandar Montreal dijangka memperkenalkan undang-undang kecil baru pada tahun 2018. Devine berkata beliau tidak sabar-sabar untuk membantu penggubal undang-undang yang akan mengambil berat tentang tingkah laku pemilik dan anjing – umumnya diiktiraf sebagai perkara yang mempengaruhi kebajikan haiwan dan kecenderungan untuk menggigit – bukannya memberi tumpuan kepada penampilan anjing atau baka.

“Sudah menjadi tahun yang sangat sukar untuk perlindungan dan orang dan anjing Montreal,” kata Devine. “Anjing akan dapat berjalan di luar, tanpa muzzle, untuk kali pertama dalam setahun.”