Ciri-ciri sirkus ini menyelamatkan banteng pit bukannya gajah dan singa

Anda tidak akan menemui gajah atau singa menghiburkan orang ramai yang datang untuk melihat sarkas Chicago ini – terutamanya kerana Illinois adalah negeri pertama untuk membuat larangan seluruh negara pada persembahan gajah.

Sebaliknya, sepasang banteng pit yang berasal dari permulaan yang rendah adalah bintang pertunjukan. Junebug dan Rosie Rae menghiburkan beribu-ribu orang Chicago yang datang untuk berjumpa dengan Midnight Circus di Taman-taman, dan membantu mengubah fikiran tentang anjing-anjing berbulu ketika mereka melakukannya.

Bulls pit yang diselamatkan adalah bintang sarkas Chicago ini

Oktober.12.201701:05

Pada masa yang sama anjing yang baik ini juga membantu mengumpulkan wang untuk menyokong taman-taman tempatan, dan sekarang, usaha bantuan di Puerto Rico.

“Kami cuba menyampaikan banyak di bawah nama membawa sarkas ke taman,” Midnight Circus dalam pengasas bersama Park Jeff Jenkins memberitahu HARI INI.

Satu of Rosie's signature tricks is leaping through ever-smaller rings.
Salah satu helah tanda tangan Rosie adalah melompat melalui cincin yang lebih kecil. Alexandre Galliez / Circus Tengah Malam

Midnight Circus diasaskan pada pertengahan 1990-an, satu kerjasama antara Jenkins, seorang bekas permaidani Ringling Brothers dan penyokong pit bull, bersama isterinya, pelukis Julie Jenkins.

Lola pit mereka yang diterima pakai dengan cepat menjadi sebahagian daripada program ini.

“Dia suka bermain, dia sangat serius,” kata Jeff Jenkins yang berusia 49 tahun. “Dia mengambilnya sebagai tugasnya.”

Pertunjukan itu berubah menjadi Midnight Circus di Taman-taman sekitar sedekad lalu. Diberi sebahagian besarnya kepada penduduk setempat di taman-taman di seluruh Chicago, ia menjadi penggalangan dana untuk taman bandar Chicago – menurut Orang ramai, rancangan itu dinaikkan hampir $ 1 juta setakat ini.

Di bawah lelaran ini, Midnight Circus membawa bersama akrobat, ahli udara, badut dan, tentu saja, beberapa lembu pit yang sangat berbakat.

(Dua kanak-kanak lelaki itu, Max berusia 12 tahun dan Samantha, 10 tahun, juga menampilkan penghibur. New York Times memaparkan Max enam tahun yang lalu, dengan menyatakan bahawa di luar sebagai badut, minatnya termasuk bola sepak, gula-gula dan SpongeBob SquarePants. )

2 tahun Rosie performs feats like jumping through hoops. Junebug, at 10, now prefers tricks that require acting talent rather than athletics.
Rosie yang berusia dua tahun itu melakukan kejayaan seperti melompat melalui gelung. Junebug, pada usia 10, kini lebih suka trik yang memerlukan bakat bertindak daripada sukan. Alexandre Galliez / Circus Tengah Malam

Lola meninggal dunia pada tahun 2013. Pengganti beliau adalah Junebug yang berusia 11 tahun dan Rosie Rae, yang berusia 2 tahun.

Jenkins memberitahu majalah The Bark bahawa Junebug sebelum ini dimiliki oleh keluarga Chicago yang lain. Seorang budak lelaki membawanya ke kelas anti-dogfighting Jenkins mengajar; Jenkins dapat melihat anak lelaki itu menyukai Junebug, tetapi seseorang itu juga menganiaya dia. Jenkins ditawarkan untuk mengadaptasi Junebug sebagai pertukaran untuk budak itu menjadi pembantu kelasnya.

Rosie Rae datang dari tempat perlindungan perbandaran Chicago. Seperti yang diletakkan di laman web Midnight Circus, “Dia kuat, liar, dan menunjukkan semua tanda-tanda seorang anak anjing yang tidak disosialisasikan, dilatih dan mungkin dikenakan penyalahgunaan sederhana. Dia juga mempunyai mata manis yang besar dan kualiti tidak ketara yang mengatakan ‘Saya ahli keluarga anda yang seterusnya.’ “

Jika anjing tidak mempunyai kehidupan yang paling mudah sebelum menyertai sarkas, inilah yang mereka bangun sekarang semasa persembahan mereka yang menarik, mengikut Chicago Tribune:

“Rutin biasanya berlaku seperti ini: Jenkins mengeluarkan Junebug, yang enggan mendengarkan, dia mencuri topi dan tali yang dia sepatutnya melompat, sementara Jenkins mengejarnya.Setelah dia dan Junebug selesai dengan komedi, Jenkins membawa Rosie Rae, yang melakukan apa yang pasangannya tidak akan, merobohkan halangan pada ‘kelajuan kilat,’ kata Jenkins. “

Walaupun kuasa bintang anjing, tidak diterima terutamanya kerana bakat tertentu untuk menghiburkan penonton. Pertama dan terpenting, Jenkins berkata, mereka adalah “haiwan kesayangan keluarga yang dikasihi.”

Tengah malam Circus' performing pit bulls are beloved family dogs,
Midnight Circus ‘yang menjalankan lubang pit adalah anjing keluarga yang dikasihi, “pertama dan terpenting,” kata Jeff Jenkins. Circle Midnight

Sesungguhnya sebahagian besar daripada apa yang Jenkins berharap orang akan keluar daripada prestasi Junebug dan Rosie adalah untuk membantu menghalang stereotaip yang berbahaya dan tidak benar mengenai lembu pit, dan orang-orang yang mengasihi mereka.

“Setiap anjing adalah individu,” kata Jenkins.

“Sama ada anda bekerja dalam sarkas atau kebajikan haiwan, kedua-duanya adalah saluran kepada komuniti, menjangkau orang untuk memberi inspirasi dan mendidik,” kata Jenkins kepada majalah The Bark. “Haiwan adalah cara penting untuk mendekati mereka yang mempunyai pendapat yang berbeza, budaya yang berbeza. Kami menjangkau orang yang tidak mempunyai sumber dan peluang. Jika anda membantu orang ramai, anda membantu anjing. “Alexandre Galliez / Circus Tengah Malam

Kini mereka semua menyampaikan bantuan kepada Puerto Rico juga.

Prestasi faedah istimewa dijadualkan pada Khamis ini di Chicago. Jenkins berkata tiket $ 25 telah dijual dalam satu hari, yang menghasilkan kira-kira $ 15,000 yang akan pergi ke usaha bantuan Hurricane Maria Red Cross Amerika. Beliau mengharapkan angka itu meningkat apabila sumbangan dan konsesi ditambah.

Ia adalah sebahagian daripada misi Midnight Circus – untuk berbuat baik bagi masyarakat, untuk dunia dan untuk anjing. “Dan sudah tentu,” kata Jenkins, “untuk menghiburkan.”

Loading...