Betulkan kesilapan latihan anjing yang paling biasa 5

Latihan anjing anda mempunyai banyak kaitan dengan pemahaman bagaimana mereka berfikir. Tabiat anjing Tamar Geller menawarkan pemahaman tentang minda anjing anda dan berkongsi beberapa tip latihan.

Kesalahan latihan anjing sebenarnya manusia kesilapan. Jangan terkejut! Banyak pemilik anjing membuat kesilapan tanpa pengetahuan mereka – kerana nasihat yang buruk, membaca sesuatu di suatu tempat, kerana itulah cara mereka melakukannya dengan anjing keluarga ketika mereka sedang membesar, atau bahkan sebagai tingkah laku mereka tidak menyedari yang mereka lakukan. Kemudian kekecewaan berlaku apabila anak-anak “mengalami kemalangan” di rumah, atau anjing dewasa tidak akan datang apabila dipanggil atau melompat pada orang untuk perhatian, tetapi masalah ini dan lain-lain bukan kesalahan anjing itu. Terlepas dari program pelatihan anjing tertentu yang anda pilih, ada beberapa masalah umum yang, jika dielakkan, akan membuat proses latihan jauh lebih efektif, menyenangkan dan menyenangkan bagi anda berdua.!

Memanggil anjing anda dan kemudian, apabila dia datang kepada anda, “menghukum” dia atau melakukan sesuatu yang dia tidak suka. Anjing anda mempunyai banyak keseronokan di taman anjing – anda memanggil dan dia datang kepada anda – dan anda membalas tingkah lakunya dengan meletakkan dia di tali dan membawa dia ke rumah. Atau dia berada di halaman bersenang-senang, anda memanggilnya untuk masuk dan apabila dia melakukannya, anda mula membersihkan telinganya, memotong kuku atau menyikat giginya. Tidak hairanlah anjing anda tidak lagi datang apabila dipanggil?

Walaupun anjing anda berseronok bermain, secara berkala panggil dia kepada anda, beri dia “minuman” dan kemudian berkata, “Pergi bermain!” Ingat bahawa dalam fasa pengajaran, anda membina kepercayaan dengan anjing anda. Dengan melakukan ini beberapa kali, anjing anda akan belajar untuk suka datang kepada anda apabila dia mendengar namanya dan tidak akan risau bahawa keseronokan itu berakhir.

Melekatkan hidung anjing anda ke dalam kerongkongnya untuk membetulkan “kesilapan”. Langkah buruk. Anda sebenarnya tidak mempunyai masalah dengan anjing anda “pergi,” anda hanya mempunyai masalah dengan lokasi. Melekatkan hidung di dalamnya atau memukulnya dengan akhbar yang digulung hanya akan mengelirukan anjing anda dan sebenarnya boleh mengajarnya untuk menyembunyikan fungsi badannya dari anda – tidak lama lagi anda akan mendapati “hadiah” di dalam almari atau di belakang sofa. Atau anda mungkin mendapati bahawa dia tidak akan pergi ke bilik mandi di hadapan anda, walaupun ketika itu lokasi yang betul. Atau anjing anda boleh minum air kencingnya atau makan kotorannya (coprophagia) daripada takut reaksi anda.

Jangan sekali-kali membetulkan anjing yang hilang di tempat yang salah selepas fakta. Betulkan mereka hanya jika anda menangkap mereka dalam perbuatan itu, dan bukan dengan memukul mereka, tetapi dengan menjerit NO! atau OLEH !, dan segera ambil anjing anda. Sekali di luar, tinggal bersamanya untuk memuji pujian daripada dia kerana melakukannya di sana.  

falsefalseTO ADOPT A PET

  • Klik di sini untuk mengamalkan anjing dari pameran kami
  • Untuk mencari perlindungan di kawasan anda, klik di sini

Mengabaikan tingkah laku yang buruk seperti melompat, mengunyah dan agresif, memikirkan anjing anda akan “berkembang daripada itu.” Semakin lama anjing anda dibenarkan untuk meneruskan tingkah laku yang tidak sesuai, semakin pasti dia akan menjadi yang dapat diterima. Melompat, mengunyah dan agresif bukanlah peringkat perkembangan anjing, tetapi tingkah laku tidak dapat diterima. Ajarkan anjing anda bahawa ini adalah kelakuan yang tidak diingini dengan mengajarnya apa yang perlu dilakukan.

Memukul anjing anda atau menggunakan kesakitan dalam proses pembelajaran. Secara peribadi, saya tidak mahu menggunakan teknik latihan menakutkan. Kerongsang dan kerangka tercekik bahkan dilarang di beberapa tempat, seperti Rom dan Torino, Itali. Hari ini kami mempunyai produk yang tersedia untuk menjaga anjing daripada menarik tali, tidak kira tahun penyelidikan mengenai mengubah tingkah laku oleh tetulang positif dan negatif walaupun kaedah yang berperikemanusiaan yang tidak melibatkan kesakitan – seperti produk Sporn and Gentle Leader – bahawa hanya ada tidak perlu menggunakan kaedah “Spanish Inquisition” pada kawan-kawan terbaik kami! 

Mengambil anjing anda kembali ke rumah sebaik sahaja ia hilang.  Anjing anda mengambil selamanya untuk pergi ke bilik mandi – dia mengambil seberapa banyak masa yang dia dapat untuk mencari tempat yang tepat dan membaca semua p-mail di kawasan kejiranan. Mengapa? Kerana minit dia menghilangkan, masa di luarnya sudah selesai dan anda menyusahkannya kembali ke rumah. Oleh itu, untuk tinggal di luar lebih lama, dia hanya menangguhkan ke bilik mandi.

Penyelesaian? Ajarkan anjing anda untuk pergi ke bilik mandi dengan isyarat dan, apabila dia melakukannya, beri hadiah kepadanya dengan memulakan perjalanan itu!