Berikut adalah cara anda dapat membantu haiwan yang terjejas oleh Badai Harvey

Texas tidak pernah melihat badai seperti Badai Harvey sebelum ini. Ia dikebumikan Houston dan sekitarnya, dan sebahagian daripada Louisiana, di bawah air. Lebih banyak hujan akan datang dalam beberapa hari akan datang – sebanyak 50 inci dijangka jatuh di beberapa bahagian kawasan.

Anjing trapped in Houston floods from Hurricane Harvey
Dua anjing Houston cuba kekal di atas air.Lisa Hurley Pertama

Ini adalah nombor yang hampir mustahil untuk mendapatkan fikiran anda, dan gambar dan video dari kawasan yang terjejas adalah sangat menyayat hati.

Walaupun ketika berurusan dengan bencana alam ini, orang-orang di seluruh negeri dan seterusnya melakukan yang terbaik untuk memastikan haiwan yang terkena badai ini tidak ditinggalkan untuk menanggung sendiri. Ia berani, tidak berperikemanusiaan dan mereka tidak boleh melakukannya sendiri.

Berikut adalah beberapa cara anda boleh membantu:

1. Menyokong tempat perlindungan tempatan.

Kakitangan di tempat perlindungan haiwan di kawasan yang terjejas bekerja sepanjang masa untuk memastikan haiwan mereka selamat. Ini termasuk BARC di Houston, Shelter Haiwan Harris County dan SPCA dari Brazoria County, yang terletak kira-kira satu jam di selatan Houston dan juga mengalami apa yang digambarkan sebagai banjir “bencana”.

SPCA dari Brazoria County, selain menjaga haiwan kesayangannya yang biasa, juga mempunyai perlindungan sementara di tapak pameran tempatan. Di sana, mereka mendapat tambahan 150 ekor anjing dan anjing, 20 ekor kucing, 22 ekor babi, 10 ekor babi dan 25 ekor kambing, serta ayam dan kuda. Mereka menjangkakan angka itu akan meningkat dengan ketara pada hari-hari akan datang apabila banjir berterusan, dan sekali lagi dengan lebih-lebih lagi ketika perairan merosot.

“Ini akan menjadi operasi jarak jauh,” kata pengarah eksekutif Stacey Allen Suazo kepada HARI INI.

Anda boleh membantu dengan menderma, atau membuat pembelian dari senarai keinginan Amazon. Di sini, sebagai contoh, adalah senarai harapan Harris County perlindungan.

(Sudah tentu, memandangkan luas Texas dan Louisiana yang banjir, senarai tempat perlindungan ini tidak semestinya komprehensif. Ada banyak, banyak lagi di kawasan itu juga memerlukan bantuan.)

2. Membantu kumpulan penyelamat tempatan.

Sebelum ribut, kumpulan penyelamat haiwan setempat berjuang untuk menjaga populasi haiwan kesayangan yang tiada tempat tinggal di bandar ini. Kebanyakan sumber-sumber kumpulan ini semakin meregang sekarang. Mereka mula mengambil haiwan tambahan sebelum angin badai bermula, ketika makhluk-makhluk ini berisiko tertinggal dalam keadaan tidak aman, seperti rumah yang penuh air, dirantai atau di jalanan.

Inilah kisah di sebalik satu gambar menyelamat yang kuat dari Hurricane Harvey

Ogos.29.201701:00

“Kami tahu kami terpaksa membawanya sebelum banjir kerana jika tidak, kami tidak akan dapat keluar lagi,” kata Anna Barbosa dari Houston K911 Rescue.

Houston K911 Rescue hanyalah salah satu dari banyak kumpulan kawasan yang kini akan bergantung kepada sumbangan untuk dapat terus menyelamatkan haiwan. Lain-lain termasuk Pahlawan Mendidik Tentang Penyelamatan, Koalisi Penyelamat S.A.V.E, Gerakan Haiwan Peliharaan yang Diselamatkan dan Anjing Terlupakan Projek Ward ke-5. The Nonprofit Houston PetSet telah menubuhkan Dana Bantuan Bencana Harvey Harvey, di mana wangnya akan diagihkan untuk menyokong usaha kebajikan haiwan setempat.

3. Membantu haiwan yang dipindahkan dengan keluarga mereka.

Terima kasih kepada pelajaran dari Badai Katrina dan undang-undang persekutuan yang diluluskan, lebih banyak tempat perlindungan kecemasan sekarang mengalu-alukan haiwan peliharaan untuk tinggal bersama keluarga mereka.

Dianggarkan terdapat beberapa ratus haiwan peliharaan yang kini tinggal di Pusat Konvensyen George R. Brown di Houston, yang telah menjadi tempat perlindungan sementara. Pada mulanya sekurang-kurangnya beberapa haiwan peliharaan telah dipalingkan, menyebabkan keluarga menunggu di luar hujan dengan haiwan mereka, tetapi pada malam Ahad bahawa polisi telah berubah. (Rantai tilam tempatan mengalu-alukan keluarga dengan haiwan kesayangan untuk berteduh di kedainya juga).

Banyak keluarga telah tiba di tempat perlindungan ini tidak mengetahui berapa lama mereka akan berada di sana, dan tanpa dapat membawa bekalan yang mencukupi. Oleh itu, sukarelawan membantu memastikan anjing, kucing dan haiwan kesayangan lain mempunyai apa yang mereka perlukan selagi mereka memerlukannya.

A boy and his dog at the George R. Brown Convention Center in Houston.
Seorang lelaki dan anjingnya di Pusat Konvensyen George R. Brown di Houston.Pergerakan Binatang yang Diselamatkan

Pada hari Isnin, Laura Carlock, pengasas bersama Gerakan Binatang Penyelamat, menurunkan 75 peti anjing, 40 beg makanan anjing, sampah kucing, makanan kucing dan banyak lagi. “Mereka memerlukan tali leher, jadi kami membawa beberapa ratus tali leher,” katanya kepada HARI INI. “Tiada siapa yang diminta meninggalkan haiwan di belakang.”

BARC dan Friends for Life juga membawa bekalan ke tempat perlindungan Houston. SPCA Texas membantu di sebuah tempat perlindungan di Dallas yang akan menjadi rumah kepada kira-kira 5,000 orang yang terbunuh dari pantai Teluk. Derma akan membantu mereka melakukan lebih banyak lagi.

4. Dapatkan haiwan untuk keselamatan.

Beberapa tempat penampungan haiwan dan kumpulan penyelamat dari luar kawasan mengambil haiwan yang hidupnya mungkin berisiko. Yang lain membantu mereka sampai ke sana.

Austin Pets Alive! kini mempunyai kira-kira 400 hewan yang terkena angin badai. Seratus dua puluh tiga kucing dari tempat perlindungan kucing Cattery di Corpus Christi datang ke SPCA Texas sebelum ribut. Perkhidmatan Penjagaan Haiwan Kota San Antonio, San Antonio Humane Society dan San Antonio Pets Alive membuka pintu mereka kepada banyak haiwan pendatang, dan mengharapkan lebih banyak kerana keluarga dapat meninggalkan kawasan banjir.

Banyak kumpulan penampungan dan penyelamat yang jauh lebih jauh juga sedang melancarkan – di antara mereka Atlanta Humane Society, yang membawa 30 kucing dan anjing dari tempat berlindung Louisiana di utara.

Badai Harvey animal rescues: dog saved from the floods
Anjing ini ditemui dan dibawa ke SPCA dari Brazoria County pada hari Isnin.SPCA daripada Brazoria County

Adapun bagaimana haiwan mendapat destinasi baru mereka, semuanya dari penyelamat individu menggunakan kereta dan van mereka sendiri; kepada kumpulan dengan sumber khusus untuk pengangkutan seperti Mission Miracle K9 Rescue; ke tempat perlindungan sendiri memandu binatang dari satu tempat ke tempat yang seterusnya. Persatuan Humane untuk Amerika Syarikat adalah menyelaraskan pengangkutan besar-besaran, dan para sukarelawan dari Wings of Rescue sedang melanda.

Satu Houston bukan keuntungan, Hari Anjing, mempunyai van pengangkutan biasa yang dibanjiri dan hancur di Harvey. Kumpulan itu kini menaikkan $ 2,700 untuk menggantikannya supaya mereka boleh kembali menyelamatkan haiwan bandar itu.

Bantuan anda diperlukan pada beberapa bidang. Pertama dan terpenting: sumbangan. Seterusnya, kini adalah masa yang tepat untuk mengamalkan haiwan kesayangan, atau untuk menjadi pengasuh – ini membebaskan ruang di tempat perlindungan dan kumpulan penyelamat, yang meninggalkan lebih banyak kapasiti untuk membawa haiwan peliharaan dari tempat-tempat yang dilanda ribut ini. (Perhatikan bahawa haiwan peliharaan yang dipindahkan keluar dari kawasan itu biasanya orang-orang yang berada di tempat perlindungan sebelum badai, dan sudah bersedia untuk diterima pakai; ini bukan haiwan peliharaan yang dipisahkan dari pemiliknya akibat badai.)

Dan jika anda bergabung dengan kumpulan perlindungan atau menyelamat diri anda dan mempunyai ruang untuk haiwan peliharaan Harvey, atau jika anda dapat membantu memindahkan haiwan dari satu tempat ke tempat, menjangkau tempat perlindungan dan menyelamatkan sekarang berusaha sebaik mungkin untuk menyimpan sebanyak ini haiwan yang selamat seperti yang mereka boleh. Biarkan mereka tahu apa yang boleh anda lakukan.

5. Menyokong kumpulan kebangsaan besar yang menyediakan bantuan utama.

Persatuan Humane Amerika Syarikat, ASPCA, Yayasan Petco, RedRover dan Persatuan Haiwan Kawan Terbaik semuanya bekerja di kawasan yang terjejas di Texas dan Louisiana.

Yayasan Petco kini memberi geran kecemasan dan bekalan yang diperlukan. Selepas ribut, untung itu akan memberikan sumber untuk membantu kumpulan kebajikan haiwan yang terjejas pulih. Tidak lama lagi untuk memberi jumlah dolar untuk ribut ini; mereka memberi lebih daripada setengah juta dolar untuk membantu pemulihan selepas banjir Louisiana tahun lepas.

Pasukan penyelamat HSUS dan ASPCA berada di tanah mendapatkan haiwan keluar dari banjir sebenar, antara lain. Kawan-kawan Terbaik juga mempunyai pasukan tindak balas kecemasan, dan telah mengetepikan pakar perlindungan, pengendalian dan pengangkutan haiwan sebagai tambahan kepada pemberian dana bantuan bencana. Sukarelawan dengan RedRover adalah usaha penyelarasan dengan SPCA Texas untuk menyediakan tempat perlindungan sementara untuk mangsa banjir.

Untuk bagaimana anda boleh membantu, anda mungkin merasakan tema: Derma diperlukan. Persatuan Haiwan Kawan Terbaik kini beroperasi di Pet Reunion Pavilion di NRG Arena di Houston. Orang ramai boleh melawat senarai harapan Amazon.com Best Friends dan menyumbang hari ini untuk membantu organisasi terus menjaga haiwan yang masih mencari rumah selama-lamanya.

Badai Harvey animal rescues: Evacuee dog in Houston
Seorang anjing pelarian di Pusat Konvensyen George R. Brown di Houston.Pergerakan Binatang yang Diselamatkan

6. Pastikan haiwan kesayangan anda sendiri selamat.

Harvey jauh lebih buruk daripada sesiapa yang menjangkakan bahawa ia kelihatan hampir tidak dapat dielakkan bahawa sesetengah haiwan kesayangan akan dibiarkan dengan cara yang membahayakan. Walaupun dengan usaha yang luar biasa untuk menyelamatkan sebanyak mungkin haiwan ini, tidak ada keraguan bahawa apabila banjir berkurangan akan ada beberapa kengerian yang nyata.

Untuk memberikan haiwan peliharaan anda peluang terbaik untuk tetap selamat sekiranya berlaku bencana alam – demi kepentingan mereka, demi kepentingan anda dan kehidupan orang lain tidak berisiko untuk menyelamatkan mereka – Tim Rickey, naib presiden bidang ASPCA penyiasatan dan tindak balas, mengesyorkan beberapa garis panduan berikut:

  • Lakukan segalanya dengan kuasa anda untuk membawa haiwan kesayangan anda dengan anda jika anda berpindah. Pastikan haiwan kesayangan anda mempunyai pada kolar dengan tag terkini, dan maklumat microchip mereka juga semasa.
  • Mempunyai alat kecemasan hewan peliharaan di tangan, dengan air, mangkuk, makanan dan ubat-ubatan. Susun dengan rakan, saudara atau jiran menjadi pengasuh yang ditetapkan oleh haiwan peliharaan anda jika anda tidak dapat melakukannya sendiri.

Jika yang terburuk berlaku dan anda tidak boleh membawa haiwan kesayangan anda, pastikan ada pelekat amaran menyelamat di tetingkap anda supaya responden kecemasan mengetahui haiwan ada di dalamnya. Biarkan pejabat pengurusan kecemasan tempatan anda tahu haiwan kesayangan anda memerlukan penyelamatan.

Dan “jangan tetapkan haiwan kesayangan anda ke tiang atau pokok, yang menghalang haiwan peliharaan anda daripada melarikan diri dari perairan yang tinggi dan sampai ke kawasan selamat sehingga mereka dapat diselamatkan,” kata Rickey.

Sekiranya anda dan haiwan kesayangan anda dipisahkan, terdapat beberapa sumber dalam talian yang dapat membantu menyambungkan semula anda – misalnya laman web haiwan peliharaan yang hilang dan dijumpai di Facebook, sebagai contoh. Semak dengan tempat perlindungan haiwan tempatan anda; pergi sendiri jika boleh.

Sesetengah nonprofits are helping care for pets sheltering with their families at The George R. Brown Convention Center in Houston.
Sesetengah bukan keuntungan membantu penjagaan haiwan peliharaan dengan keluarga mereka di Pusat Konvensyen George R. Brown di Houston. Pergerakan Binatang yang Diselamatkan

Tempat perlindungan ini mungkin telah menjaga haiwan kesayangan yang hilang, sesat dan ditinggalkan oleh komuniti melalui yang paling teruk bahaya. Mereka, seperti anda, tidak mahu apa-apa untuk haiwan anda dan anda boleh pulang bersama-sama.