Bagaimana kucing perpustakaan Baker dan Taylor ‘membaca’ cara mereka ke dalam hati Amerika

Percayalah atau tidak, Wrangler bukan kawan empat berkaki pertama yang mempunyai pekerjaan di dunia nyata. Pada tahun 1983, dua kucing Skotlandia di Minden, Nevada, mengambil kediaman di Perpustakaan Awam Douglas County dan meninggalkan cetakan kaki mereka lebih daripada sekadar rak buku.

Sekarang, kisah mereka – “The True Tails of Baker and Taylor” – memberikan pemandangan di belakang melihat kehidupan dua kucing bandar kecil yang mengangkat masyarakat.

Bermula pada tahun 1978, bekas pembantu pustakawan Jan Louch menghabiskan masa di kalangan rak buku di Perpustakaan Douglas County, di mana dia bekerja selama 18 tahun. Pada tahun 1982, beliau menyedari bahawa ruang yang baru diubahsuai telah menjadi mangsa pencerobohan tikus, dan dengan cepat mencadangkan mendapatkan kucing untuk membantu mengatasi masalah dan melindungi buku-buku perpustakaan.

Sebaliknya, mereka mendapati dua.

Baker and Taylor library cats
Foto dari lompat pemotretan kedua kucing-memulakan perjalanan mereka menjadi wajah biasa kepada orang ramai di seluruh negara.Lisa Rogak

Kenanglah kredit rasa humor unik pasangan itu untuk menjadikannya sangat disukai. Tabiat yang unik seperti tidur di dalam kotak bekalan pejabat, menyeret tali kasut merentasi baris buku, dan membuat diri di rumah di kaunter daftar keluar bukan sahaja meletakkan pejabat dalam suasana yang lebih baik, tetapi pengunjung perpustakaan juga.

“Mereka jenis kucing yang luar biasa,” kata Louch kepada HARI INI. “Tetapi mereka sangat hebat, walaupun mereka sangat berbeza.

BERKAITAN: 6 ‘kucing pahlawan’ ini menyelamatkan manusia yang mereka cintai

“Saya masih merindui perkara-perkara kecil mengenai mereka, seperti mengetuk bulu lembut tambahan Baker. Dan Taylor – dia akan menatap saya berjam-jam. Dia seperti Encik Spock. “

Baker and Taylor library cats with Jan Louch
Mereka benar-benar benci ditahan. Itu lucu, mereka akan duduk di atas kerja anda, tetapi percayalah, apabila gambar ini diambil, mereka telah memilikinya. Dan saya ada tersenyum, “kata Jan Louch, gambar dengan Baker, betul, dan Taylor.Lisa Rogak

Kucing perpustakaan mengikuti garis panjang felines yang bertindak sebagai penjaga karya sastera, amalan yang bermula pada Zaman Pertengahan. Selama berabad-abad, pustakawan di seluruh dunia telah menggunakan apa yang mereka sebut sebagai “kucing perpustakaan” untuk melindungi deretan cerita yang paling disukai dari tikus dan tikus yang lain yang mungkin merosakkan secara fizikal buku. Malah, singa yang diukir oleh Perpustakaan Awam New York, yang telah memberi sambutan kepada pelanggan sejak 1911, melambangkan sejarah kucing sebagai pelindung.

BERKAITAN: ‘Dewey’ kronik kehidupan penulis, kucing dan bandar

Baker dan Taylor, yang dinamakan selepas pengedar produk buku dan hiburan terbesar di dunia ke perpustakaan, dengan cepat menjadi pusat masyarakat Minden. Tetapi jangkauan mereka berkembang menjadi perkiraan epik pada tahun 1988, ketika syarikat pemasok, dan nama mereka, memutuskan untuk membuat pasangan itu maskot resmi untuk merek.

Baker and Taylor library cats
Baker, kiri, dan Taylor dalam kempen iklan promosi untuk Baker & Taylor, LLCLisa Rogak

“Ia adalah satu kejutan, betul-betul,” kata Louch lagi. “Kami tahu kami mahu mempublikasikan mereka di kandang rumah mereka, tetapi apabila poster pertama yang diedarkan 30,000 salinan, itu mengejutkan. Ia seperti ‘Wow, mereka adalah kucing kami.’

Di seluruh negara, orang mula jatuh cinta dengan kedua-dua wajah berbulu yang menghiasi perpustakaan tempatan mereka dengan poster dan barangan yang mesra pembaca, sehingga pengunjung dari United Kingdom datang ke Douglas County untuk berpeluang bertemu dengan mereka. Di Ohio, bekas guru kelas dua Leslie Kramm Twigg dan pelajarnya membentuk kelab peminat Baker dan Taylor, walaupun menyanyikan lagu asli untuk menyanyi untuk mousers.

A Baker and Taylor fan club
Kelas kelas kedua Leslie Kramm menimbulkan foto kumpulan di dalam buatan mereka Baker dan Taylor fan club T-shirt.Lisa Rogak

Apabila pengarang bersama Lisa Rogak mengetahui mengenai perhatian nasional bahawa Baker dan Taylor tidak dapat ditangkap, dia tahu bahawa dia telah menemui cerita yang menarik untuk memberitahu.

BERKAITAN: Kanak-kanak berasa selesa membaca dengan lantang untuk kucing perlindungan

“Sebagai pencinta buku, dan seseorang yang bekerja dalam penerbitan untuk sekian lama, saya selalu tahu mengenai poster dan beg ping yang kucing itu dipaparkan, dan kebanyakan pustakawan pada tahun ’80an dan ’90an juga,” kata Rogak HARI INI. “Tetapi saya tidak tahu betapa banyak kucing ini dimaksudkan kepada dunia sehingga saya melalui arkib Jan dan melihatnya untuk diri saya sendiri.”

Malah hingga ke hari ini, tiga kotak artefak dari masa Baker dan Taylor sebagai kucing perpustakaan masih kekal di Perpustakaan Awam Douglas County.

BERKAITAN: Menonton video kucing lucu di tempat kerja boleh meningkatkan produktiviti anda

“Jan menyelamatkan segala-galanya mengenai kucing,” katanya kepada HARI INI. “Invois penghantaran untuk Taylor, nota tentang tabiat harian mereka, gambar yang tidak kelihatan dari kempen iklan mereka, dan juga korespondensi pena antara Baker dan Taylor dan peminat mereka.

“Ia hanya emas untuk saya. Ingatan Jan benar-benar membuat buku apa hari ini. “

Baker and Taylor library cats
Baker membantu penaung perpustakaan mengambil sebuah buku di meja depan Perpustakaan Douglas County.Lisa Rogak

Walaupun Baker dan Taylor meninggal pada tahun 1994 dan 1997, gambar mereka masih muncul di barangan pemborong, termasuk beg tote, penanda buku, poster, kalendar dan bahan lain yang diedarkan di pameran perdagangan perpustakaan dan acara akhbar. Kedua-dua kawan kucing yang dikasihi telah dikebumikan di hadapan Perpustakaan Awam Douglas County dengan plak individu untuk menghormati kenangan mereka.

BERKAITAN: 7 tip pustakawan untuk membaca anak lelaki enggan

Rogak, yang bekerja rapat dengan Louch selama dua tahun, mengatakan bahawa dia berharap buku itu dapat memberi gambaran tentang pengaruh binatang di kantor yang ada pada orang, dan bagaimana kehadiran mereka dapat membantu kita untuk hidup pada masa ini, terutamanya dalam zaman di mana teknologi telah mengambil perhatian kita.

The True Tails of Baker and Taylor
‘Saya sangat berharap penggemar buku dan peminat haiwan akan menikmati cerita ini,’ kata Louch. ‘Ada ruang bagi kita semua.’St Martin’s Press / Lisa Rogak

“Buku ini sebenarnya bukan hanya mengenai haiwan,” kata Rogak. “Ini mengenai bagaimana haiwan dapat mengubah manusia dan kehidupan mereka dengan cara yang tidak dijangka.

“Bekerja di tempat di mana ada kucing, atau haiwan lain, boleh memberi kesan baru kepada anda, walaupun ia hanya pertemuan sesaat. Itu satu contoh boleh membawa seseorang, dan mengangkat mereka untuk sepanjang hari mereka. Dan siapa yang tahu beberapa kucing yang tidak sedap akan melakukannya? “

“Ekor Tepat Baker dan Taylor” boleh didapati untuk pembelian dalam talian dan di kedai buku pada 3 Mei.

Kucing Mengandalkan Tupai Bayi Sebagai Kepunyaannya

Apr.23.201601:21