Apabila haiwan peliharaan sakit atau mati, orang asing ini membuat selimut doa untuk menghibur mereka

Offy anjing berusia 13 tahun, dan sangat tidak sihat. Dia sentiasa suka berenang dan bermain. Tetapi kira-kira setahun lalu, gembala Jerman tidak makan dengan baik, dan mengalami kesukaran untuk bangun.

Ujian mendedahkan bahawa Offy – nama penuhnya Ofbakische – mempunyai tumor besar pada limpa, dan satu lagi kecil pada prostatnya, di atas masalah kesihatan kronik yang lain. Doktor haiwan itu mencadangkan euthanasia yang berperikemanusiaan, tetapi Sharon Lynn dan tunangnya ingin memberi Offy perjalanan terakhir ke tempat kegemarannya oleh sungai, jadi mereka meletakkan keputusan akhir itu.

Sukarelawan make prayer blankets for strangers' sick and dying pets
Offy mendapat selimut doa setelah kesihatannya merosot.Sharon Lynn

“Kami cuba membawanya makan, dia tidak akan, kami cuba membawanya pergi, dia tidak akan, dan saya meminta doa,” kata Lynn HARI INI dalam e-mel.

Salah satu tempat Lynn mencari sokongan adalah papan mesej untuk kumpulan yang bernama Fur Angel Blessing Blanketeers – orang yang membuat selimut untuk haiwan yang sakit dan mati.

Linda Nadeau segera dengan sukarela membuat selimut Offy. Untuk menghormati aktiviti kesayangannya, dia memutuskan untuk membuat selimut dari bulu dicetak, menunjukkan “kolam dengan katak, kura-kura dan makhluk penyayang air,” kata Nadeau.

Kemudian, kerana dia dan Lynn tinggal kurang dari sejam di Pennsylvania, Nadeau secara peribadi menyampaikan selimut itu.

“Suami saya memandu saya ke sana,” katanya. “Saya penuh dengan emosi yang saya tidak dapat berhenti menangis untuk memandu diri saya.”

Offy berada di petinya ketika Nadeau tiba. Dia meletakkan selimut di atas tubuhnya, menyentuh wajahnya dan berdoa agar dia dihiburkan dan sembuh.

“Ia pengalaman yang sangat rohani dan emosi,” kata Nadeau.

Lynn berkata: “Sangat emosional untuk menyaksikan.”

Lihat pos pada imgur.com

Fur Angel Blessing Blanketeers bermula kira-kira 2 1/2 tahun yang lalu. Ia bermula sebagai cabang kumpulan gereja yang mengenakan selendang untuk orang-orang dalam masyarakat yang menderita. Beberapa pencinta haiwan berpendapat amalan itu juga boleh diterjemahkan kepada haiwan kesayangan.

Sesetengah sukarelawan mengait atau menjahit, sementara yang lain membuat selimut bulu yang boleh diikat dengan knot dan tidak memerlukan kemahiran dengan jarum. Selimut itu dimaksudkan untuk membawa kedamaian kepada penerima – kepada hewan peliharaan, sementara mereka masih hidup, dan kepada orang-orang yang mengasihi mereka jika mereka harus mati.

“Setiap anggota meletakkan doa cinta dan penyembuhan ke setiap gerakan, setiap saat mereka membuat selimut,” kata Susan Abbott, yang tinggal di Tennessee, dan merupakan lima pentadbir FABB. “Selimut itu sebenarnya lebih kepada saya simbol, hanya sebuah kapal untuk menyampaikan kuasa cinta dan penyembuhan.”

Apabila kumpulan itu dilancarkan, diharapkan 100 orang mahu menyertai. Sekarang, terdapat kurang dari 4,000 peserta yang tinggal di seluruh Amerika Utara, dan menghantar ratusan selimut setiap bulan kepada orang yang memasukkan permintaan melalui pentadbir kumpulan. Pembuat selimut berkongsi kepercayaan agama, yang lain adalah ateis dan orang yang tidak percaya. Sukarelawan juga meliputi kos untuk bahan dan penghantaran, walaupun kumpulan itu mempunyai akaun PayPal untuk derma untuk membantu ahli dengan pos, dan untuk kes segera di mana selimut mesti dihantar dengan cepat.

“Semua orang dialu-alukan, anda hanya perlu mengasihi bayi-bayi bulu,” kata seorang lagi pentadbir FABB, Lynn Peterson, yang tinggal di Kanada.

Anjing dan kucing adalah penerima yang paling biasa, tetapi terdapat juga kuda dan babi. Haiwan peliharaan yang dimiliki, serta haiwan perlindungan dan yang lain yang masih menunggu rumah sendiri, semuanya layak.

“Kami menghantar selimut doa dan berdoa untuk anjing atau kucing yang sakit, cedera, disalahgunakan, secara emosi dan fizikal,” kata Peterson. “Kami tidak akan mengatakan tidak.”

Sukarelawan make prayer blankets for strangers' sick and dying pets
Marzipan kucing dengan selimutnya.dengan ihsan Fur Angel Blessing Blanketeers

Amanda Dowell, pengarah program untuk Long Way Home Pit Bull Rescue yang berpangkalan di Texas, mengambil banyak anjing tanpa gelanggang yang tidak mempunyai kehidupan yang mudah, dan tidak dalam keadaan terbaik. Sebahagian daripada mereka tidak pernah melihat doktor haiwan sebelum; ada yang tidak pernah berada di dalamnya. Ramai yang telah didera.

Mendapatkan selimut yang dibuat hanya untuk mereka boleh membantu anjing-anjing ini mula menyedari kehidupan mereka adalah berbeza sekarang.

“Cinta dan keselesaan adalah dua perkara paling mudah yang dapat kami tunjukkan dari awal, dan selimut membantu kami untuk melakukannya,” kata Dowell..

Lihat pos pada imgur.com

Ramai yang terlibat telah membuat dan menerima selimut.

Judith Meek, di kawasan Chicago, tergolong dalam kategori itu. Dia menerima selimut FABB yang pertama untuk anjingnya Maeve pada tahun 2015, sebelum Maeve masuk untuk menjalani pembedahan untuk membetulkan masalah perut, dan satu lagi untuk Jack anjingnya yang kulitnya menimbulkan masalah. Meek sangat berpindah selimut, dia mula membuatnya untuk orang lain.

Sukarelawan make prayer blankets for strangers' sick and dying pets
Percuma adalah berhampiran kematian ketika dia diselamatkan dari kilang anak anjing Pennsylvania pada musim panas lalu. Dia terselamat, dan kini mengembara dengan penyelamatnya Janine Guido untuk membantu penyokong undang-undang perlindungan haiwan yang lebih kuat. Penyelamat Haiwan Speranza

Meek menganggarkan dia dibuat lebih daripada 400 selimut dalam tempoh dua tahun. (“Saya bersara sekarang jadi saya mempunyai sedikit masa tambahan,” katanya dengan cepat.) Dia menggunakan warna dan corak yang gembira, dipilih untuk mencerminkan keperibadian anjing, dan menyertakan mainan boneka, kad, dan kadangkala item agama dalam pakej itu.

“Kami hidup dalam dunia yang sukar,” kata Meek. “Mungkin saya boleh membuat sedikit perbezaan.”

Hari-hari ini – setahun selepas doktor haiwan Offy mengesyorkan euthanasia – dia masih bersama Sharon Lynn dan tunangnya.

Doktor haiwan mengesyorkan terhadap pembedahan, jadi tumornya masih di tempat. Offi mengambil ubat sakit, dan kaki belakangnya kehilangan kekuatan; Lynn mempunyai kerusi roda anjing di tangan jika perlu.

Tetapi Offy kembali makan dengan baik. Dia tidak boleh berenang, tetapi suka berbaring di dalam air di kolam anjing istimewa. Dia kelihatan gembira, dan Lynn bersyukur. Dia memanggil Offy “anjing hati,” dan khazanah dan keajaiban pada setiap saat tambahan yang telah mereka sertai sejak hari itu ketika akhirnya kelihatan begitu dekat.

“Saya akan selalu mengatakan selimut doa yang dipenuhi dengan begitu banyak doa dan cinta adalah bagaimana keajaiban itu berlaku,” katanya. “Saya tidak boleh berterima kasih kepada kumpulan ini kerana cukup membantu saya dan kami.”