Apa gunanya bergantung pada anjing perkhidmatan? 2 pembuat filem memutuskan untuk mengetahui

Don Hardy berjalan di jalan California yang cerah, tanpa mengetahui apa yang berlaku di hadapannya. Dia boleh merasai matahari di mukanya; dia boleh mendengar bunyi pelencongan lalu lintas, tetapi dia tidak dapat melihat.

Hardy berjalan ditutup mata.

Lihatlah ‘Pick of the Litter’ dokumentari, yang mengikuti jurulatih anjing pemandu

Ogos.29.201801:19

Dia meraih perlengkapan kulit yang licin dan merasakan tarikan yang mantap pelindung barunya – seorang anak lelaki Labrador retriever yang berusia 2 tahun. Hardy mengambil langkah-langkah sementara di jalan. Dia ketakutan.

Pemain berusia 44 tahun itu tidak pernah terfikir tentang apa yang akan menjadi sama sekali bergantung kepada haiwan untuk keselamatannya, tetapi sekarang dia mula memahami dengan cara yang paling sentuhan.

Dana Nachman dan Don Hardy

Haiwan ini, yang diternak untuk menjadi anjing pemandu, baru-baru ini menamatkan program latihan di Panduan Dogs untuk pusat Blind di San Rafael, California. Hardy berada di sana untuk menyaksikan keseluruhan proses itu berlaku, dari lahir hingga tamat pengajian.

Pembuat filem dokumenter dan pengarah bersama Dana Nachman, 46, mengikuti lima anak anjing Labrador – Patriot, Potomac, Primrose, Poppet dan Phil – melalui latihan intensif selama 20 bulan untuk melihat mana, jika ada, akan menjadi anjing pemandu dalam dokumentari baru mereka, “Pick the Litter,” kerana pada 31 Ogos.

Dana Nachman dan Don Hardy

Isyarat spoiler: Salah satu daripada anjing itu lulus, mereka memberitahu HARI INI. Dan itulah sebabnya pasangan itu memutuskan untuk membiarkan anjing perkhidmatan yang baru dibaptis memimpin mereka di jalan California yang sibuk dengan penutup mata.

“Ia pengalaman yang menakutkan,” kata Nachman. “Kami telah menonton anjing-anjing ini selama hampir dua tahun latihan untuk hari ini, tetapi saya fikir kami benar-benar mengambil kesempatan betapa tugas yang luar biasa untuk menyediakan anjing untuk perkhidmatan seperti ini.”

Dana Nachman dan Don Hardy

Latihan anjing panduan sangat kompetitif. Malah kebanyakan anjing yang dibiak secara khusus untuk tugas itu tidak akan membuat potongan.

Menurut laporan oleh University of California, Davis, lebih daripada 4,000 anjing panduan ditempatkan di Amerika Syarikat antara tahun 2013 dan 2014, tahun terakhir data yang ada.

Pemandu Mata untuk Orang Buta juga menganggarkan terdapat sekitar 10,000 pasukan anjing panduan yang kini bekerja di Amerika Syarikat untuk melatih dan menempatkan anjing pemandu.

Dana Nachman dan Don Hardy

Hardy menegaskan bahawa panduan anjing secara harfiah mempunyai kehidupan pemilik mereka di tangan mereka, yang boleh menjadi tanggungjawab yang menakutkan untuk kedua-dua anjing dan pengendali mereka.

“Anda berjalan di jalan dan anda melihat orang-orang yang cacat penglihatan berjalan dengan anjing-anjing ini, dan anda tidak menyedari betapa banyak kawalan anjing itu dalam keadaan itu,” kata Hardy. “Apabila anda merangkak memanfaatkannya dan merasakan anjing secara naluri menguasai, ia menakutkan.”

Nachman mencontohi dengan suka bermain, “Tetapi kami kurang senang mengenainya.”