Anjing warga tua, jatuh di tempat perlindungan di dalam beg sampah, belajar untuk mencintai lagi

Minggu lalu, keluarga Blackie membalut anjing pendarahan mereka di dalam beg sampah, meletakkan haiwan peliharaan yang dibungkus dalam kotak kadbod, dan membawanya ke perlindungan haiwan California Selatan yang sibuk.

Kelly Smíšek adalah pengasas Yayasan Frosted Faces, sebuah syarikat bukan keuntungan yang diasaskan pada tahun 2014 yang mengkhususkan diri dalam membantu anjing lama – kumpulan itu menyelamatkan kira-kira 100 kanin setiap tahun.

Selepas mengetahui bahawa Blackie berada di tempat perlindungan – dalam kesakitan dan memerlukan bantuan – tidak ada cara Smíšek akan membiarkan dia tinggal di sana.

Blackie was dropped off at a busy California shelter wrapped in a garbage bag.
Blackie diturunkan di tempat perlindungan California yang sibuk dengan beg sampah.Dari Yayasan Frosted Faces

“Kami menyelamatkan haiwan kanan yang cinta dan kehidupannya ditinggalkan dan dalam bahaya,” katanya kepada HARI INI dalam e-mel.

Blackie berusia kira-kira 10 tahun, dan seorang gadis kecil – kira-kira saiz corgi – dengan muka berwarna putih yang kelihatan gembira, walaupun apa yang dia telah melalui.

Walaupun di luar tumor pendarahan, dan cara dia dibawa ke tempat perlindungan, terdapat tanda-tanda bahawa sepanjang dekad pertama beliau, Blackie tidak begitu baik.

Dr. Beth Gordon adalah doktor haiwan di Hospital Veterinar High Valley, di Ramona, California, yang memeriksa Blackie selepas penyelamatannya. Gordon berkata Blackie mempunyai murmur jantung, beberapa parut pada tubuhnya, satu mata dan gigi yang menang yang telah diabaikan.

BERKAITAN: Anjing Haven Lama menyelamatkan anjing-anjing kanan yang tiada tempat tinggal, meliputi rang undang-undang doktor haiwan mereka untuk kehidupan

Kemudian, tentu saja, terdapat tumor, yang besar, dijangkiti dan “sangat menyakitkan” untuk Blackie, kata Gordon. “Seseorang tidak mengurusnya sama sekali.”

Anjing is dropped off at shelter in a garbage bag
Blackie, sebelum pembedahannya, dengan juruteknik veterinar Deborah WhitmanDari Yayasan Frosted Faces

Itu berubah sekarang. Blackie di ibu pejabat Yayasan Frosted Faces, berhampiran San Diego.

Dia sedang cenderung kepada – dan dengan banyak cinta.

Anjing is dropped off at shelter in a plastic garbage bag
Blackie menikmati rawatan spanya.Dari Yayasan Frosted Faces

Blackie dengan cepat mempelajari keseronokan yang bersih, dan memakai kolar baru yang segar, memakan banyak makanan yang baik dan berehat di atas katil lembut.

Giginya telah disikat, kukunya dipangkas dan dia menggulung ke belakang untuk menggosok perut “jika anda memberi sebarang petunjuk untuk menghidupkannya,” kata Smíšek .

Anjing is dropped off at shelter in a plastic garbage bag
Blackie dengan Frosted Fraces sukarelawan Yayasan Kelly Anne Honrath.Dari Yayasan Frosted Faces

Blackie telah menjalani pembedahan untuk membuang tumornya. Dan untuk menjadi selamat dan pastikan tiada sel-sel kanser yang tersisa, kebanyakan ekornya juga dikeluarkan.

Biopsi menunjukkan bahawa Blackie telah menderita sejenis kanser yang sering merebak ke nodus limfa anjing dan paru-paru.

“Tetapi diagnostik telah membuktikan bahawa ia belum lagi,” kata Smíšek. “Dia pulih dengan baik, bengkak telah turun dan dia berjalan dengan gembira.”

Anjing is dropped off at shelter in a plastic garbage bag
Blackie semua senyuman sekarang.Dari Yayasan Frosted Faces

Tidak lama kemudian, Blackie akan berjalan dengan gembira di rumah.

Frosted Faces Foundation mengurutkan aplikasi-aplikasi yang telah diletakkan oleh orang-orang yang ingin memastikan bahawa tindakan seterusnya Blackie adalah lebih baik daripada apa yang telah berlaku sebelumnya.

BERKAITAN: Bekas wanita menghantar kad hari jadi menyentuh anjing mereka setiap tahun

Sekali jahitannya keluar, dan dia dibersihkan secara perubatan, Blackie akan pergi ke rumah yang disebut “rumah untuk selama-lamanya”. Frosted Faces merangkumi bil perubatan anjing-anjing ini. Rumah angkat berjanji untuk mencintai dan merawat anjing untuk banyak masa kerana mereka telah meninggalkan.

Tidak mustahil untuk mengatakan berapa lama yang boleh. Gordon percaya Blackie boleh menjalani kehidupan tiga atau empat tahun lagi.

“Sudah cukup untuk mempunyai beberapa masa yang baik,” katanya.

Setakat yang Blackie bimbang, masa yang baik bermula dengan segera, jika perlahan-lahan. Smíšek ingat bahawa pada malam pertama Blackie di ibu pejabat Yayasan Frosted Faces, dia dibebaskan ke halaman untuk perlembagaan malamnya – kemudian tidak kembali ketika dipanggil.

“Kami membiarkan dia pergi ke tandas dan tidak melihatnya di mana-mana,” kata Smíšek. “Dia sedang tidur di atas kerusi teras di angin.”