Anjing mendapati rumah baru yang penuh kasih sayang selepas dibuang di jalan raya, terkena rantai

KD anjing itu tidak suka apabila orang kegemarannya pergi terlalu lama tanpa mengetuk dan menggendongnya.

“Dia biasanya menyentuh tangan kami atau memberi kami cium manis di muka untuk mengingatkan kami dia berada di sana,” kata ibu angkatnya, Reagan Henderson, kepada HARI INI. “Apa yang dia mahu lakukan adalah cinta kepada orang dan disayangi.”

Itulah cara hidup anjing. Tetapi kasih sayang dan adorasi ini sangat baru untuk KD.

Anjing abandoned by side of the road in Dallas is adopted
Minggu lalu, KD dan orang-orangnya mendapat pukulan gambar khas di SPCA Texas.Madeline Yeaman / SPCA Texas / Madeline Yeaman / SPCA Texas

Pada awal bulan Ogos, dia ditinggalkan oleh bekas keluarganya. Dalam video pengawasan yang diambil sepanjang jalan di Dallas di mana haiwan sering dibuang, seorang lelaki dilihat menarik anjing keluar dari belakang kereta dengan rantaian panjang yang melekat pada kolarnya. Rantaian itu ditinggalkan di kolar anjing kerana lelaki itu, tanpa teragak-agak, segera kembali ke dalam kereta dan memandu.

Terdapat satu lagi video KD. Ia menunjukkan masa penyelamat haiwan dari Suruhanjaya Haiwan Dowdy Ferry – sukarelawan yang memantau kawasan yang terkenal ini untuk haiwan peliharaan yang hidup dan mati, dan mengumpul bukti tentang jenayah – mendapati dia di dalam hutan berhampiran jalan.

Ia kira-kira sembilan jam selepas anjing itu ditarik keluar dari kereta. Pada masa itu rantaiannya telah terjerat dalam cabang-cabang yang jatuh dan dia tidak dapat bergerak.

Walaupun anjing itu telah ditinggalkan pada awal bulan Ogos, tidak sampai 11 September bahawa Gorge Spears, pemandu itu, beralih kepada pihak berkuasa selepas mereka mengeluarkan waran untuk penangkapannya (terima kasih sebahagian besarnya kepada rakaman pengawasan). Spears berkata, anjing itu milik kakaknya, yang mengalami kesukaran menjaga haiwan itu – dan dia fikir ia lebih baik untuk meninggalkan anjing itu di tepi jalan daripada membawanya ke tempat perlindungan.

Spears telah dituduh dengan kekejaman haiwan untuk keputusan ini. Pada masa yang sama dia menghadapi undang-undang, KD semakin diterima pakai.

Anjing abandoned on the road in Dallas finds loving home
KD diadopsi oleh Reagan Henderson dan Zachary San Roman pada 9 September.KDishome

Pada 9 September, Henderson dan teman lelakinya, Zachary San Roman, kedua-dua pelajar berusia 22 tahun, pergi ke Persatuan Pencegahan Kekejaman untuk Haiwan Texas mencari anjing.

Anjing abandoned by the side of the road in Dallas is adopted
KD suka bergelung dan menggosok perut.Madeline Yeaman / SPCA Texas / Madeline Yeaman / SPCA Texas

Mereka bermain dengan KD – kemudian dikenali sebagai Claira-Belle – di tempat perlindungan, dan merasakan sambungan segera.

“Dia sangat manis, kami berdua tahu kami terpaksa mendapatkannya,” kata Henderson.

Pasangan itu tidak tahu masa lampau sedih pada masa itu. Apa yang mereka tahu ialah mereka membawa pulang seekor hewan peliharaan yang dengan cepat meneguhkan dirinya sebagai “salah satu anjing paling manis yang pernah saya temui,” kata Henderson.

Dua minggu kemudian, Henderson mengamati bahawa KD memudaratkan perut, memeluk, pergi berjalan-jalan, “menonton TV dan bertemu orang baru.”

KD kini menikmati perjalanan ke kedai haiwan kesayangan untuk memilih mainan baru. Sabtu di Petco, dia memilih kambing yang disumbat; dan pada hari Ahad, ia adalah bola sepak mewah yang melanda beliau di PetSmart.

Dia tidak lagi berada di rantai. “Tidak ada lagi chaining untuk KD lagi,” kata Henderson.

Jurucakap SPCA dari Texas, Victoria Albrecht berkata, melihat KD di rumah barunya “telah membawa kita semua untuk menangis gembira!”

“Ibu dan ayahnya yang baru memusnahkan busuknya dengan semua mainan dan mencintai anjing yang boleh dikehendaki,” katanya. “Kami tidak teragak-agak bahawa gadis manis ini bukan sahaja rumah yang hebat tetapi rumah yang terbaik.”

The SPCA of Texas berharap kisah KD akan menyebarkan kesedaran yang tidak hanya meninggalkan haiwan yang menyalahi undang-undang, tetapi juga tempat perlindungan yang ada untuk membantu mencari haiwan kesayangan rumah baru jika diperlukan.

Selain itu, Albrecht berkata organisasinya terlibat dengan beberapa inisiatif utama untuk meningkatkan kebajikan anjing Dallas lebih luas – kerja yang sangat diperlukan. Sebagai contoh, SPCA Texas adalah sebahagian daripada projek yang dikenali sebagai Southern Dallas Pet Initiative, yang akan menyediakan 30,000 pembedahan percuma dan pembedahan neuter percuma, serta perkhidmatan veterinar lain.

“Adalah menjadi harapan kami bahawa kisah ini, serta lonjakan lumpur / neuter, akan membantu mengurangkan bilangan haiwan yang menderita di jalanan, sama ada terbengkalai atau dibiarkan tersesat,” kata Albrecht.

Anjing abandoned by side of road in Dallas is adopted
KD sangat gembira dengan ayahnya yang baru, Zachary San Roman.

Henderson bersyukur kerana orang-orang yang menjaga KD selepas dia ditinggalkan, dan kepada mereka yang menyelamatkan hidupnya. Terima kasih kepada mereka, dan nasib, bahawa anjing berharga itu datang ke keluarganya.

“KD amat sayang dan membawa kebahagiaan yang besar ke dalam kehidupan kita,” katanya. “Dia sangat bersyukur kerana sentiasa mencintai setiap orang.”