Anjing mempunyai kaki depan dipotong, dan masih suka hidup: ‘Dia berkembang’

Noel suka perkara yang sama seperti mana-mana anjing lain: tidur di atas sofa, mengobrol dengan anjing lain dan melompat ke tempat tidur untuk sudu dengan orang kegemarannya.

Apa yang membuat Noel berbeza ialah dia tidak mempunyai kaki depan – bukan kerana dia nampaknya banyak.

“Anjing mampu lebih banyak daripada kami memberi mereka kredit,” Zach Skow, pengasas kumpulan penyelamat anjing bukan untung Marley’s Mutts, memberitahu TODAY. “Sama seperti orang.”

Pada akhir November, Noel dibawa ke perlindungan haiwan California oleh seseorang yang mendapati anjing muda yang cedera parah, yang kelihatan terkena sebuah kereta.

“Dia dibawa kepada kita oleh orang Samaria yang baik – cedera dengan dua kaki depan yang patah,” kata Nicholas Cullen, pengarah Kern County Animal Services di Bakersfield.

Para veterinari penampungan cuba mencubit kaki Noel pada mulanya. “Tetapi pada pemeriksaan semula salah satu rehat telah dijangkiti dan memerlukan amputasi,” kata Cullen.

Noel the dog had her front legs amputated, but that hasn't stopped her
Seorang Samaritan yang baik mendapati Noel selepas dia mungkin terkena sebuah kereta, dan membawanya ke Kern County Animal Services.Penyelamat Anjing Mutt Marley

Tidak lama dahulu, haiwan yang datang ke tempat perlindungan ini tidak banyak peluang untuk menjadikannya hidup. Haiwan peliharaan yang memerlukan rawatan perubatan yang signifikan akan menghadapi kemungkinan lebih sukar.

Cullen berkata perkara-perkara telah berubah banyak sejak separuh dekade yang lalu, apabila tempat perlindungan itu mula mengosongkan kira-kira 70 peratus haiwannya untuk menyelamatkan 70 peratus daripada mereka.

Noel the dog has front legs amputated but lives life fully
“Terdapat banyak cerita indah belas kasihan dan usaha menyelamatkan nyawa yang dibuat di tempat penampungan di seluruh negara ini,” kata Nicholas Cullen, pengarah Kern County Animal Services. “Dan jika lebih banyak orang tahu berapa panjang orang seperti kakitangan saya pergi setiap hari untuk menyelamatkan hanya satu haiwan, ia mungkin menggalakkan mereka untuk mendapatkan haiwan mereka yang dimainkan atau diasingkan, atau membuat keputusan untuk menjadi sukarelawan di tempat perlindungan, atau menderma ke tempat perlindungan . “Penyelamat Anjing Mutt Marley

“Sejak itu kami telah memulakan minda organisasi yang berbeza,” kata Cullen, “berusaha untuk menyelamatkan setiap haiwan yang datang kepada kami.”

Namun, sementara kakitangan perlindungan melakukan yang terbaik untuk Noel – salah seorang penyelia bahkan mengambil anjing itu untuk tinggal di rumahnya untuk sementara waktu – kumpulan penyelamat swasta akan mempunyai lebih banyak sumber untuk menumpukan kepada anjing yang sakit.

Mutt Marley melangkah masuk untuk membantu kira-kira sebulan yang lalu.

Noel the dog has front legs amputated
Zach Skow, pengasas Mutley Marley, dengan NoelPenyelamat Anjing Mutt Marley

Dua hari selepas Skow membawa Noel ke Mutley Marley, dia menghadapi keputusan yang sukar. Walaupun harapan awal bahawa kaki depan lain Noel dapat diselamatkan, doktor haiwannya kini menasihatkan sama ada dia memerlukan amputasi lain atau perlu dikosongkan.

Walaupun Skow mempunyai tempahan tentang meninggalkan anjing dengan hanya dua kaki, Noel seolah-olah ingin hidup.

Zach Skow helped Noel the dog, who had her front legs amputated
Zach Skow teruja dengan seberapa cepat Noel menyesuaikan diri selepas pemutihannya.Penyelamat Anjing Mutt Marley

Ia dengan cepat menjadi jelas bahawa amputasi telah menjadi keputusan yang tepat, kata Skow.

“Noel telah mengagumi saya dengan pendekatannya ke arah kehidupan, dia bergerak dengan baik – tidak ada kasihan, tidak teragak-agak, tidak menyesal, dia mempunyai kecacatan tetapi ia tidak akan menghalangnya daripada bahagia. buku, “tulis Skow di Instagram.

“Dia tidak hanya menyesuaikan diri, dia berkembang maju,” kata Skow kepada HARI INI.

https://www.instagram.com/p/BcX1qtsFe4O

Noel sihat dan sihat sekarang. Berjalan di kedua-dua kaki belakangnya bukanlah cara yang paling selesa untuk dilawati, jadi dia mendapat kerusi roda khusus di dalam perjalanan. Dia juga mempunyai permohonan pengangkatan yang dimasukkan oleh salah seorang jiran Skow – jika dia boleh tahan untuk memberikannya, mereka akan mempunyai “jagaan bersama,” jelasnya..

Skow mempunyai beberapa rancangan besar untuk anjing kecil yang ganas. Dia ingin dia dilatih untuk bekerja dengan program anjing terapi Marley’s Mutts. Dia fikir dia akan memberi inspirasi kepada orang dengan cara yang besar, dengan membantu mereka melihat bahawa “Saya mampu menyesuaikan diri dengan sebarang halangan,” kata Skow. “Kesan terapeutik yang dia ada pada orang adalah dengan serta-merta.”

Noel the dog had her front legs amputated, but still loves life
Noel telah rosak dengan hadiah dan cinta pada Krismas.Penyelamat Anjing Mutt Marley

Skow tahu ini kerana dia telah melalui beberapa masa yang sukar. Dia adalah bekas penagih alkohol dan penagih dadah yang mempercayai anjing dengan membantu menyelamatkan nyawanya sedekad yang lalu. Dia mendapat keselesaan dan inspirasi di Noel sekarang, dan dia tahu orang lain akan merasa sama.

“Dia adalah peringatan yang berterusan kepada saya,” katanya. “Saya kehilangan kaki depan saya dan saya membuat kerja ini.”