6 perkara yang saya ingin tahu sebelum mendapat seekor anjing

Anjing dipanggil “kawan terbaik lelaki” atas alasan. Mereka sering kali pertama yang menyambut anda selepas hari yang panjang dan orang-orang yang terakhir berfikir bahawa anda mungkin mempunyai sebarang kelemahan. Tetapi sebelum bergegas untuk mengambil teman berbulu baru, ada beberapa perkara penting untuk dipertimbangkan.

Perkara yang saya ingin tahu tentang mengadopsi anjing

Mac.21.201701:08

Daripada mencari anjing yang mesra kanak-kanak untuk membuat anggaran untuk kunjungan doktor haiwan, pakar anjing kami dan peminat Facebook HARI hari ini sedang mencari tahu apa yang perlu anda ketahui sebelum mendapat anjing.

Jenny Sargent Parham straps her tiny pooch in for a drive.
Jenny Sargent Parham mengetatkan keberaniannya untuk memandu. “Mereka benar-benar seperti anak-anak anda,” tulisnya di laman Facebook TODAY.HARI INI

1. Penyelidikan baka sebelum memilih anjing.

Walaupun anda mungkin selalu bermimpi untuk memiliki seekor pudel atau gembala Jerman, penting untuk mengetahui apa yang anda inginkan dengan setiap jenis anjing sebelum anda menuju ke tempat perlindungan atau peternak. “Ia penting dalam gaya hidup anda,” kata JoAnn Parsons pada laman Facebook TODAY, dan pakar anjing Sarah Wilson tidak dapat bersetuju lagi.

“Kami jatuh cinta dengan bentuk tetapi tidak selalu menyedari bahawa daya tahan boleh menjadi sangat berbeza,” kata Wilson kepada TODAY.com. “Selalunya orang berfikir semua anjing adalah sama dan mereka hanya mempunyai eksterior yang berbeza.”

Setiap baka mempunyai personaliti sendiri dan mengetahui terlebih dahulu apa sebenarnya yang dapat menyelamatkan anda banyak masalah di jalan. “Orang kelihatan kecewa apabila Makmal mengunyah,” kata Wilson. “Tetapi itulah yang mereka lakukan.”

Jill Mills shared a photo of her dog, Tugger, adding that she loves him like a child.
Jill Mills berkongsi foto anjingnya, Tugger, sambil menambah bahawa dia suka dia seperti kanak-kanak.HARI INI

2. Bersedia untuk mengorbankan masa anda.

Sama seperti mempunyai anak, mengamalkan anjing bermakna anda mengambil tanggungjawab makhluk hidup yang keperluannya sering muncul sebelum keinginan anda sendiri. Itu biasanya diterjemahkan untuk memberikan lebih banyak masa untuk haiwan peliharaan anda daripada yang anda mungkin gunakan – atau mahu.

Bagi Melissa Bragg Krishnamurthy, ini bermakna berakhirnya rancangan spontan pra-haiwan. “Tidak ada lagi rancangan terakhir untuk perjalanan hari, hujung minggu atau seminggu,” katanya kepada HARI INI. “Anda perlu mencari seseorang untuk menonton dan membiarkan mereka keluar kerana anda tidak boleh selalu membawa mereka bersama anda.”

Wilson menasihatkan bahawa jika anda tidak bersedia untuk membuat pengorbanan semacam itu, anda tidak perlu membeli kolar anjing itu lagi. “Jika anda tidak mempunyai masa untuk memberi, ia bukan masa untuk mempunyai anjing,” katanya. “Mereka bukan makhluk pengasingan. Anda perlu disediakan kepada mereka. “

BERKAITAN: Selamat ulang tahun, Charlie! 7 perkara untuk mengetahui mengenai anjing TODAY dengan tujuan

Nichole Babka shared a photo of her adorable puppy, but not without a warning.
Nichole Babka berkongsi foto anjing comelnya, tetapi tidak tanpa amaran. “Anak anjing comel, yang bernasib baik kerana mereka merosakkan,” katanya.HARI INI

3. Jika anda mempunyai anak-anak, jadilah lawatan ke rumah sebelum mengambil atau membeli.

Walaupun anda suka seekor anjing dan anjing itu mengasihi anda kembali, jangan berkomitmen untuk membuat anjing itu sebahagian daripada keluarga sehingga anda tahu bahawa anjing itu adalah peminat anak-anak anda juga. “Jika anda mempunyai anak, cari anjing yang suka anak anda, bukan hanya bertolak ansur,” kata Wilson.

Wilson mengesyorkan mengambil masa untuk menjadualkan lawatan rumah dengan anjing untuk melihat bagaimana dia berinteraksi dengan anak-anak anda. Jenis tingkah laku yang patut anda cari? Telinga belakang, ekor bergergaji dan rasa bahawa anjing mahu berada di sekeliling anak anda lebih daripada apa-apa.

“Apabila ragu-ragu, cari perkara yang sama seperti yang anda lakukan ketika mencari seorang anak atau pengasuh,” kata Wilson. “Anda sedang mencari seekor haiwan yang akan menghabiskan satu dekad dalam hubungan rapat dengan anak anda. Ambil masa anda.”

“Mereka akan pergi di sofa apabila anda tidak melihat,” kata Amanda Leigh Delgado.HARI INI

4. Mereka boleh menanggung kos anda – banyak.

Jika anda rasa kos kawan baru berbulu anda berhenti pada kos pengambilan atau pembelian dan makanan anjing, fikirkan lagi. Sebagai tambahan kepada tembakan biasa pada doktor haiwan, ubat cacing jantung, kutu dan pencegahan pantas dan prosedur tambahan boleh dikenakan bayaran sen pun.

“Saya akan melepaskan perkara seperti Krismas dan bercuti musim panas ini untuk membayar dua pembedahan yang sangat mahal untuk memastikan anjing yang diselamatkan saya sihat dan bahagia,” pemilik anjing Chris Donevant-Haines menulis laman Facebook TODAY. “Saya ibu selama-lamanya dan ini bermakna pengorbanan.”

KUASA Facebook peminat Melissa Valenzuela, yang anjingnya didiagnosis dengan arthritis awal, mencadangkan mencari insurans haiwan sebelum anda mendapat anjing kerana ia dapat membantu mengurangkan kos perbelanjaan perubatan di kemudian hari.

“Tahap anjing mengambil selamanya,” tulis Petra Kathlina, yang anjingnya kelihatan telah melakukan kerosakan terhadap buku itu.HARI INI

5. Latihan anjing adalah perkara yang sukar.

Semua orang suka anak anjing – dan mengapa mereka tidak? Mereka comel, mustahil kecil dan mereka bersedia untuk menghabiskan seluruh hidup mereka dengan anda. Tetapi, penting untuk diingati bahawa rakan-rakan yang kecil dan berbulu itu, selepas semua, hanya bayi. Dan itu bermakna memerlukan lebih banyak latihan dan perhatian daripada anjing dewasa.

“Saya ingin tahu bahawa anak-anak anjing sangat memerlukan masa beberapa bulan pertama,” tulis Jane McNally pada laman Facebook TODAY.

Sama ada ia mengunyah perabot atau masuk ke balang cookie, bergantung pada anak anjing anda untuk mencuba. “Anak anjing comel, yang bernasib baik untuk mereka, kerana mereka merosakkan,” kata pengguna Facebook Nichole Babka.

BERKAITAN: Tempat perlindungan haiwan mempunyai penyokong untuk membantu anda mencari sahabat purr-fect

Samantha Harris' child and dog cuddle as they nap.
Kanak-kanak dan anjing Samantha Harris berpelukan semasa mereka tidur. “Mereka menjadi ahli keluarga,” kata Harris mengenai pemilikan anjing.HARI INI

6. Mereka menjadi sebahagian daripada keluarga

Perkara yang paling penting untuk diketahui sebelum anda mendapatkan seekor anjing ialah, tidak lama lagi, anda akan tertanya-tanya bagaimana anda pernah hidup tanpa bulu itu.

“Saya tidak pernah faham mengapa orang begitu gila terhadap anjing mereka – sehingga saya mendapat saya,” kata Merylina Santiago Asselin. “Saya harap saya tahu betapa baiknya perasaannya untuk memilikinya, saya tidak akan menunggu untuk mendapatkannya, saya suka anjing saya!”

“Bagaimana anda boleh mencintai sesuatu yang banyak yang akan kencing di rumah anda, mengunyah kasut anda, makan makanan dari pinggan anda apabila anda tidak melihat, menggali halaman anda dan melompat pada anda apabila anda berpakaian untuk pergi dan dapatkan jejak kaki berlumpur pada baju putih baru anda? ” Tanya Rochelle N. Krok pada laman Facebook TODAY.

Itu kerana, sebagai Jenny Sargent Parham menulis, “Mereka benar-benar seperti anak-anak anda.”