Ya, anda boleh membersihkan barang kemas anda di rumah. Ini caranya!

Sama ada anda peminat perhiasan yang bergaya atau lebih suka perkara-perkara yang lebih baik dalam kehidupan, semua pencinta aksesori boleh bersetuju dengan satu perkara: Menjaga perhiasan yang bersih dapat merasa seperti pertempuran yang sulit.

Antara pencemaran udara, memusnahkan dan memakai harian, perhiasan tertakluk kepada banyak unsur yang keras, dan memikirkan cara yang betul untuk membersihkannya dapat mengelirukan.

Beruntung untuk anda, pakar perhiasan ini telah melihat semuanya! Dan mereka mempunyai beberapa petua untuk memastikan perhiasan anda kelihatan seperti baru untuk tahun yang akan datang.

Bagaimana untuk membersihkan perhiasan perak anda dengan sekejap

September.27.201601:02

HARI TODAY merunding kebaikan ini untuk menentukan sekali dan untuk semua apabila anda boleh membersihkan barang kemas anda di rumah – dengan beberapa petua pembersihan DIY – dan apabila anda perlu mempercayai profesional.

Pembersihan barang kemas 101

Fikirkan perhiasan anda seperti pakaian: Tidak ada dua keping sama, dan semuanya datang dengan satu garis panduan pembersihan yang unik. Ini bermakna sebahagian barang kemas anda boleh dibersihkan di rumah, sementara yang lain mungkin memerlukan perhatian profesional.

“Emas dan perak sterling boleh dibersihkan di rumah, tetapi logam yang lebih halus, seperti platinum, dapat menahan goresan kecil lebih mudah daripada rekan logam lain. Walaupun ramai yang menikmati rupa matte yang unik, jika anda lebih suka mengekalkan penampilan anda yang berkilau, penampilan semula jadi profesional adalah lebih baik, “kata Kathryn Money, naib presiden strategi dan merchandising di Brilliant Earth jenama perhiasan, berkata.

Secara umum, perhiasan yang diperbuat daripada logam berharga yang ditetapkan dengan berlian, safir dan rubi adalah selamat untuk membersihkan diri dengan pembersih perhiasan yang paling komersial. Anda juga boleh membersihkan perhiasan jenis ini dengan sabun ringan dan air hangat, menurut Elizabeth Doyle, pengasas bersama jenama perhiasan Doyle & Doyle.

Gambar:
Di mana anda bermula??Shutterstock

Opal, karang, biru dan mutiara, sebaliknya, adalah batu permata yang anda harus selalu kirim kepada profesional. “Pembersih tertentu boleh merosakkan mereka. Barang kemas antik juga boleh menjadi rumit untuk membersihkan. Sebagai contoh, perhiasan dengan pemasangan berpasangan tertutup membentuk Era Georgia tidak boleh basah, “kata Doyle.

Tidak pasti berapa kerap anda perlu membersihkan keping perhiasan kegemaran anda? Lihatlah mereka, untuk permulaan. Sekiranya mereka mula kehilangan berkilau, itu adalah satu tanda yang jelas ia adalah masa untuk menyegarkan mereka. Kekerapan haus dan kerumitan reka bentuk juga boleh memainkan faktor dalam berapa kerap pembersihan diperlukan.

“Saya beritahu pelanggan supaya potongannya diperiksa secara profesional dan dibersihkan setiap enam bulan hingga setahun untuk memastikan semua prongs masih dalam keadaan baik dan tidak tersangkut atau dipindahkan dari tempat,” kata Jane Berg, pengasas garis barang kemas yang halus Jane Berg Collection.

Bagaimana anda membersihkan perhiasan anda sendiri??

Ia tidak praktikal untuk mengambil setiap barang perhiasan untuk pembersihan profesional setiap kali anda melihat ia kelihatan agak membosankan. Tetapi adakah ia benar-benar selamat untuk membersihkan perhiasan anda di rumah? Dan di manakah anda bermula??

Untuk satu perkara, simpanlah mudah!

Kawalan lama seperti sabun dan air dapat berfungsi dengan keajaiban untuk membersihkan pakaian dan lusuh kecil pada perhiasan, dan selamat digunakan pada kebanyakan keping kegemaran anda. “Untuk kedua-dua perhiasan dan perhiasan kostum halus, anda boleh menggunakan barang-barang isi rumah yang mudah seperti air hangat, sabun cair ringan dan berus sikat bulu halus untuk membersihkan perhiasan anda, diikuti dengan mengeringkan kepingan dengan kain lembut,” kata Money..

Jika perhiasan anda cukup kotor, anda boleh meninggalkannya untuk meresap sedikit untuk benar-benar melonggarkan kotoran itu. Selepas itu, pastikan anda melekatkannya dengan lembut dan letakkan pada kain yang bersih dan lembut supaya kering sepenuhnya.

Profesional jewellery cleaning
Berus gigi dan kain lembut boleh membantu kilauan perhiasan anda seperti baru.Saham Getty Images

Kaedah ini akan berfungsi dengan baik untuk sebahagian besar berlian, permata berharga dan separuh berharga (berfikir nilam) dan perhiasan emas. Atau, Wang mencadangkan membuat penyelesaian DIY ringan anda sebanyak enam bahagian air ke satu bahagian ammonia dan sapukan dengan sikat bulu yang lembut. “Bersihkan dengan teliti dengan air suam dan kering dengan kain lembut,” katanya.

  • Cincin berlian

Tertanya-tanya bagaimana untuk merawat cincin berlian berharga ini? Gunakan campuran rawatan DIY dan pembersihan menyeluruh dari profesional. “Anda boleh membersihkan perhiasan berlian yang baik dengan menggunakan berus gigi dan sabun cair yang lembut. Saya juga mendapati bahawa meletakkan kepingan berlian anda dalam air yang sangat panas dan membiarkan mereka menyerap sebentar membantu membubarkan apa-apa minyak yang terbuat dari kulit atau losyen anda,” Berg berkata.

  • Mutiara dan zamrud

Perhiasan mutiara dan zamrud, sebaliknya, harus dibersihkan dengan larutan sabun dan air ringan dan kemudian dibiarkan kering. Selepas itu, lap mutiara anda dengan kain lembut yang lembut dan bebas.

  • Perhiasan antik

Sekiranya anda suka perhiasan antik, gerakkan dengan berhati-hati apabila membasuh dan memakainya!

“Saya cadangkan berhati-hati apabila memakai dan menjaga barang kemas antik kerana mereka boleh menjadi lebih halus daripada reka bentuk hari ini,” kata Money. “Elakkan memakai perhiasan halus vintaj ketika terlibat dalam aktiviti berat, bila ada bahan kimia yang keras, atau di pancuran. Sesetengah cincin antik boleh dibersihkan dengan air suam, sabun lembut dan berus gigi yang lembut, tetapi beberapa kepingan yang lebih tua tidak boleh terendam di dalam air. “

  • Perak

Perak cantik dan berkilau cemerlang, tetapi ia juga mempunyai cara yang terang-terangan menunjukkan semua kecacatannya. Untuk menjaga perhiasan perak anda bersih, perlahan-lahan gosokkan kain itu dengan kain pembersih perhiasan. Kemudian bilas dengan teliti dalam air suam dan keringkan dengan teliti. Berurusan dengan dendam yang meluas? Cuba gunakan pembersih perak cair atau hantar ke tukang emas.

  • emas putih

Perhiasan emas putih biasanya disalut dengan rhodium untuk memberikan kemasan putih yang cerah, namun memakai harian dapat membosankan berkilau dari masa ke masa dan mendedahkan nada kuning putih yang semula jadi logam di bawahnya. “Ramai orang terus memakai emas putih lama selepas penyaduran rhodium telah dipakai, tetapi anda juga mempunyai pilihan untuk memiliki perhiasan anda secara semula jadi untuk kembali ke warna putihnya yang cerah,” kata Money.

Pembersihan kain sentiasa pilihan yang bagus untuk menjaga perhiasan anda kelihatan segar! Mencari yang sempurna? Cuba kain chamois atau kain microfiber untuk membersihkan barang kemas bersih, dan kain penggilap untuk menyalakan logam.

Perhiasan sebenar berbanding perhiasan pakaian

Anda mungkin tidak akan mengeluarkan wang yang sama untuk barang perhiasan kostum seperti yang anda lakukan untuk perhiasan yang baik, tetapi itu tidak bermakna anda tidak harus mengambil perhatian yang sewajarnya. Oleh kerana mereka tidak dibuat dengan mahir, perhiasan pakaian mempunyai set peraturan pembersihan yang tersendiri dan harus sentiasa dibersihkan dengan lebih berhati-hati dan perlahan-lahan.

“Oleh kerana batu-batu paling sering terpaku, pembersihan terlalu banyak dapat melemahkan gam dan menyebabkan batu gugur. Perhiasan kostum biasanya dibuat dari logam asas dengan penyaduran di atas. Menggosok sekeping boleh menyebabkan kemasan itu dipakai dari masa ke masa, “kata Doyle.” Apabila mungkin, perhiasan pakaian hanya akan dihapuskan dengan kain lembut. Sekeping hanya boleh dibersihkan dengan menggunakan pembersih cecair apabila benar-benar perlu dan tidak kerap. “

Perhiasan halus, sebaliknya, boleh dan harus dibersihkan lebih kerap. Apabila barang-barang pricier anda kelihatan kotor atau mula hilang berkilau, sudah waktunya untuk sedikit TLC.

“Apabila batu kelihatan membosankan, itu adalah petunjuk yang baik bahawa ada kotoran dan gris yang terkumpul di bawah batu. Bukan sahaja ini mengambil dari kecantikan perhiasan anda, tetapi juga tidak baik untuk penetapan atau batu itu. Ia boleh menyebabkan haus yang tidak perlu dan bahkan boleh melonggarkan prongs. Dirt yang terkumpul di bawah batu juga boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit anda, “kata Doyle.

Bagaimana to clean diamond rings
“Saya beritahu pelanggan supaya potongannya diperiksa secara profesional dan dibersihkan setiap enam bulan hingga setahun untuk memastikan semua prongs masih dalam keadaan baik dan tidak tersangkut atau dipindahkan dari tempat,” kata Jane Berg, pengasas garis barang kemas yang halus Jane Berg Collection.Shutterstock

Haus dan lusuh setiap hari boleh membosankan perhiasan halus, jadi penting untuk memberi perhatian kepada keadaannya dan merawatnya apabila perlu.

“Penjagaan barang kemas asas akan melindungi dan memelihara perhiasan anda selama bertahun-tahun yang akan datang. Penjagaan kepingan anda bergantung pada sifat unik mereka, termasuk logam dan batu permata, yang dapat menjadi kusam dan kurang brilian sepanjang masa.

Pakai juga faktor: Potongan setiap hari terdedah kepada unsur-unsur di luar (udara dan kotoran, contohnya) dan trauma (menggaru), manakala orang yang anda simpan boleh merosakkan jika disimpan dengan tidak betul, “kata Wang..

Apa yang anda harapkan di pembersihan profesional?

Amalan pembersihan barang kemas berbeza-beza dari tetapi, secara umum, ia boleh mengambil masa mana saja dari beberapa minit hingga beberapa hari, bergantung kepada sekeping.

“Pembersihan khas termasuk pemeriksaan awal untuk memastikan semua batu permata hadir dan dikawal ketat di dalam sekeping, maka, bergantung pada jenis bahan, sama ada merendam dalam mandi ultrasonik atau, untuk item yang lebih sensitif, memberus terang dengan ringan , air sabun sebelum membilas, pengeringan dan pemeriksaan akhir, “kata Wang.

Dan Wang mengesyorkan mengambil barang kemas anda kembali ke kedai yang anda beli dari; sesetengah syarikat hanya akan membersihkan keping mereka sendiri.

Potongan khas, termasuk cincin pertunangan, band perkahwinan dan perhiasan antik, harus dibawa ke profesional setiap enam bulan. “Bukan sahaja ini menyimpan barang kemas yang terbaik, ia juga merupakan peluang yang baik untuk memeriksa batu longgar dan apa-apa pakai atau kerosakan yang perlu ditangani,” kata Doyle.

Semasa pembersihan, cincin pertunangan dan band perkahwinan anda akan direndam dalam penyelesaian pembersihan profesional kemudian dimasukkan ke dalam pembersih ultrasonik di mana semua kotoran dan gris bergetar tanpa cincin. Langkah terakhir adalah pembersihan wap untuk membuat batu-batu anda bersinar seperti baru!

“Pembersihan profesional disyorkan sesering sekali setahun, bergantung kepada berapa kerap anda memakai perhiasan anda. Antara pembersihan profesional, anda boleh menggunakan permata dan pembersih perhiasan untuk membersihkan perhiasan berlian dan nilam anda,” kata Money.

Tidak semua permata dibuat sama. Sesetengahnya lebih lembut dan lebih keropos dan yang lain adalah warna yang dirawat, jadi tanyakan kepada tukang emas anda jika potongan kegemaran anda boleh dimasukkan ke dalam pembersih sonik atau jika anda boleh menggunakan pembersih perhiasan pada mereka. Mutiara, sebagai contoh, tidak boleh pergi dalam pembersih ultrasonik.

Rantai, bracelet and Boxes
Menyimpan barang kemas anda dengan betul dapat membantu dalam keadaan tip-tip.Saham Getty Images

Penyimpanan perhiasan yang betul

Kita semua telah mendengar betapa pentingnya menyimpan produk kecantikan di tempat yang sejuk, kering, tetapi bagaimana dengan barang kemas? Ia mungkin tidak kelihatan begitu penting, tetapi cara anda menyimpan perhiasan boleh memberi kesan kepada cara ia kelihatan.

Cuba elakkan menyimpan perhiasan anda dengan cahaya matahari langsung atau haba yang berlebihan. “Adalah lebih baik untuk menyimpan barang kemas anda di tempat yang bersih dan kering, sebaik-baiknya di dalam pemegang yang dipenuhi bahan lembut. Permata berwarna tertentu mungkin lebih sensitif terhadap cahaya matahari, seperti zamrud dan tanzanite, sebagai contoh. Permata-permata berwarna lain juga boleh menjadi lebih sensitif terhadap cahaya matahari langsung yang berterusan, “kata Berg.

Itu tidak bermakna anda tidak boleh menyimpan perhiasan anda di tempat terbuka, walaupun. Lagipun, dulang perhiasan dan perhiasan yang menyeronokkan dan perhiasan adalah cara yang bagus untuk memaparkan keping kegemaran anda dan memastikan ia dapat diakses. Bersedia untuk sentiasa membersihkan perhiasan yang anda simpan dalam dulang perit.

“Seperti biasa, mereka meninggalkan perhiasan anda yang terdedah kepada unsur-unsur di luar yang boleh menjejaskan penampilannya, jadi pembersihan tetap dari kedua-dua barang kemas dan pernak-pernik itu sendiri (untuk menghapuskan debu, dll.) Disyorkan,” kata Wang..

Untuk penyimpanan yang mudah dan kurang pembersihan, pertimbangkan untuk menyimpan barang kemas anda di dalam kotak dengan petak yang dibarisi secara berasingan untuk memastikan rantaian anda terhenti dan permata anda daripada menggosok atau menggaruk antara satu sama lain.

“Kotak barang kemas, beg perhiasan atau dulang terbuka sepatutnya mempunyai kawasan yang berasingan untuk cincin, anting-anting dan gelang lembut. Mengantungkan kalung anda akan menghalang mereka daripada menjadi kusut. Dan untuk manset, anda boleh mempunyai ruang yang lebih besar untuk menahan mereka, “kata Berg.

Bagaimana untuk memadankan kalung anda ke garis leher anda

Nov.10.201601:19