Wanita mendedahkan alopecia dalam foto pertunangan: ‘Sudah tiba masanya saya belajar untuk menerima diri saya’

Selama bertahun-tahun, Makenzee Meaux menyimpan rahsia alopecianya, memakai rambut palsu di khalayak ramai dan enggan bercakap tentang kehilangan rambutnya, walaupun dengan kawan-kawan – sehingga kini.

Pelajar kolej berusia 21 tahun dari Crosby, Texas baru-baru ini berkongsi foto penglibatannya yang menarik, di mana dia menghilangkan rambutnya di depan kamera, mendedahkan kepala botaknya. Ia adalah “mungkin perkara paling sukar yang akan saya lakukan dalam hidup saya,” tulisnya di Facebook, di mana gambar-gambar yang dia kongsi dengan cepat menjadi virus.

Pengantin wanita akan mendedahkan alopecia dalam foto-foto pertunangan cantik

Dis.16.201700:45

Meaux, yang terlibat dengan kekasih sekolahnya, Bryan Ballard, pada bulan Mei, memberitahu Style TODAY bahawa pendedahan itu bukan keputusan yang merangsang.

“Saya telah memikirkannya selama beberapa minggu,” katanya. “Saya telah menyembunyikannya sejak sekian lama dan saya membesar dan menjadi lebih matang dan yakin, dan tidak mengapa, saya akan berkahwin, jadi sudah tiba masanya saya belajar menerima saya.”

Saya telah menyembunyikannya sejak sekian lama. Sudah tiba masanya saya belajar untuk menerima diri saya sendiri.

Meaux belajar bahawa dia mempunyai alopecia ketika berusia 8 tahun. Dia bermain dengan rakan-rakan di sekolah ketika dia mengecil kepalanya dan beberapa di antara mereka menunjukkan bahawa dia mempunyai tempat botak, dan mula tertawa. Apabila dia pulang ke rumah pada hari itu, dia bertanya kepada ibunya, dan cukup yakin, mereka mendapati “tempat botak bersaiz kasut di bawah lapisan rambut saya,” kata Meaux..

alopecia
Makenzee Meaux membuang rambutnya untuk mendedahkan bahawa dia mempunyai alopecia.The Frost Collective

Walaupun dia sebaliknya sihat, doktor mengesahkan bahawa dia mempunyai alopecia universalis, satu keadaan yang disifatkan oleh keguguran rambut lengkap pada kulit kepala dan badan (yang bertentangan dengan alopecia areata, yang menyebabkan hanya keguguran rambut).

“Dalam tempoh enam bulan, semua rambut di badan saya telah jatuh,” kata Meaux. “Ia adalah dahsyat, kawan-kawan hanya menjauh dari saya dan menjadi takut, dan tidak akan bercakap dengan saya.

Sejak itu, Meaux telah memakai rambut palsu adat, yang diperbuat daripada rambut sebenar yang melekat pada kulit kepala dengan pita pelekat. “Saya boleh mencuci, curl, meluruskannya, melakukan semuanya sama seperti orang biasa,” katanya.

alopecia
Makenzee Meaux dan Bryan Ballard merancang untuk berkahwin pada Oktober 2018.The Frost Collective

Berkembang, dia teragak-agak untuk memberitahu sesiapa mengenai keadaannya, walaupun Ballard, yang dia mula bertarikh lima setengah tahun yang lalu.

Semua orang di sekolah tahu saya mempunyai sesuatu yang salah dengan saya, tetapi mereka tidak tahu apa itu.

alopecia
Foto-foto pertunangan cantik pasangan itu telah menjadi virus, dengan banyak orang memuji keberanian Meaux.The Frost Collective

“Dia tahu saya ada sesuatu yang salah dengan saya,” katanya. “Semua orang di sekolah tahu saya mempunyai sesuatu yang salah dengan saya, tetapi mereka tidak tahu apa itu. Mungkin dua bulan kita bercakap sebelum saya benar-benar memberitahu (Bryan) apa yang saya ada.”

Oleh itu, apabila mereka memaparkan foto pertunangan mereka bulan lepas, penyingkiran rambut palsunya adalah mendedahkan besar. Bagi pihaknya, Ballard tidak lain hanyalah menyokong, kata Meaux.

“Dia sangat mengagumkan,” katanya. “Dia berkata, ‘Saya gembira seluruh dunia akan melihat anda seperti saya melihat anda, dan melihat betapa indahnya anda.'”

Sejak berkongsi foto dalam talian, Meaux berkata dia telah dihubungi oleh berpuluh-puluh orang lain yang mempunyai alopecia. Dia berharap mereka dapat menemui beberapa keselesaan dalam kisahnya, dan ini akan meningkatkan kesedaran tentang keadaan itu. Pada hari Sabtu, dia juga mempunyai rancangan untuk bertemu seorang gadis berusia 3 tahun yang mempunyai alopecia dan tinggal di bandarnya.

“Saya tidak menjangkakan ia akan tumbuh besar ini,” kata Meaux. “Sungguh menakjubkan.”

Wanita mendedahkan apa yang rasanya mengalami keguguran rambut

Ogos.16.201705:01