Wanita mencium rambut ketiak mereka dalam trend baru yang berwarna-warni ini

Tidak, anda tidak melihat perkara. Dalam trend baru yang berwarna-warni, wanita sedang mengembangkan rambut ketiak mereka dan mewarnai warna-warna funky seperti hijau muda dan neon merah jambu.

Bagi kebanyakan wanita, yang menyiarkan gambar lubang berwarna mereka di media sosial, pergerakan ini adalah mengenai menghantar mesej kepercayaan diri dan imej badan yang positif. Seorang wanita yang mencuba trend memberitahu TODAY.com dia tumbuh rambut ketiaknya kerana ia lebih selesa dengan cara itu – tetapi pencelupan ia hanya untuk keseronokan.

Mary Hartshorn of The Feminist Society of Pensacola shows off her teal armpit hair.
Mary Hartshorn dari Persatuan Feminis Pensacola menunjukkan rambut ketiaknya.

“Orang menganggap bahawa apabila anda tumbuh rambut ketiak anda, anda cuba menjadi radikal dan mempamerkan feminisme anda,” Meg Zulch, 20, memberitahu TODAY.com. “Tetapi ia tidak mengenai itu.”

“Pencelupan adalah trend, tetapi sebagai siapa anda, tumbuh rambut ketiak anda, feminisme, itu tidak trend,” tambah Zulch, yang tinggal di New York City.

BERKAITAN: Semua yang anda perlu ketahui mengenai pergerakan rambut ketiak

Pada bulan Mei, bintang pop Miley Cyrus memaparkan foto Instagram memamerkan lubang merah jambunya, dan The New York Times lebih baru-baru ini mengangkat trend.

https://www.instagram.com/p/2JpPF_QzHM

“Apabila saya melihat Miley Cyrus melakukannya, saya suka, saya perlu melakukan ini,” kata Zulch. “Saya mempunyai rambut ketiak untuk melakukannya, jadi saya juga boleh.”

Laman web Free Your Pits blog tentang bagaimana rambut ketiak memperkuat wanita, dan menampilkan cerita wanita mengenai mengapa mereka memutuskan untuk membesarkannya, dan dalam beberapa kes, rambut mereka dihias. Dalam beberapa bulan yang lalu, banyak panduan cara yang telah dilancarkan di YouTube, di mana pakar menerangkan, langkah demi langkah, cara peluntur selamat dan kemudian warna rambut sambil melindungi kulit halus. Zulch juga menulis penjelasan untuk laman web wanita Bustle.

Dalam video lain dari kejatuhan lepas, remaja Seattle menunjukkan ketiak birunya, dicelupkan dengan warna Manic Panic Voodoo Blue.

“Saya merasa sangat comel,” Destiny Moreno menjelaskan dalam video berasingan, membandingkan ketiak berwarna-warni dengan “aksesori fesyen.”

“Kami semua berhasrat untuk memalukan rambut badan … tetapi penting untuk mempersoalkan mengapa anda berfikir perkara ini,” katanya.

Diilhamkan oleh pergerakan itu, sesetengah kumpulan feminis malah menjadi tuan rumah “pit-in”, di mana mereka berkumpul untuk mewarnai rambut ketiak mereka sebagai satu kumpulan.

Kara Woodson, another member of The Feminist Society of Pensacola, took part in the 'pit-in.'
Kara Woodson, ahli Persatuan Feminis dari Pensacola, mengambil bahagian dalam ‘pit-in’.

“Kami menghirup mimosas, bercakap tentang perkara-perkara feminis dan dicelupkan lubang kami,” Ashley Faulkner dari Persatuan Feminis Pensacola di Florida, yang menjadi tuan rumah pada bulan April, memberitahu TODAY.com.

Kumpulan itu memilih teal untuk menghormati Bulan Kesedaran Serangan Seksual dan hujung minggu berikut, mereka menunjukkan lubang berwarna-warni mereka semasa menjalankan 5K untuk menyokong mangsa tempatan serangan seksual, kata Faulkner.

“Anak lelaki, adakah ia orang yang bercakap, awak tidak melihat wanita berjalan di sekitar au naturel ke selatan,” katanya. “Tetapi kebanyakan perbualan adalah sangat positif. Terdapat sedikit negatif, tetapi kami mengguncangnya dan terus meneruskan perjalanan kami.”