Tumit tinggi hak aksinya berfungsi dicipta

Terdapat banyak sebab mengapa wanita memakai kasut tumit tinggi hari ini – untuk memakai pakaian atau memanjangkan siluet seseorang, contohnya – tetapi berabad-abad yang lalu, kasut mempunyai tujuan yang jauh berbeza.

Kasut tumit tinggi tidak asalnya dicipta untuk wanita. (Kejutan!) Elizabeth Semmelhack, pengetua kanan Muzium Kasut Bata di Toronto, mengesan sejarah mereka kepada lelaki Parsi pada abad ke-10, yang memakai kasut semasa menunggang kuda supaya kaki mereka akan lebih baik dalam pancutan. Trend ini kemudiannya diterima oleh orang Eropah pada awal abad ke-17.

27 gambar
Tayangan slaid

‘Killer Heels’: Seni kasut bertumit tinggi

Kasut bertumit tinggi – penanda kata kelamin, kewanitaan, glamor dan status melalui zaman – dipamerkan di Muzium Brooklyn.

“Terdapat sejarah panjang lelaki memakai tumit untuk tujuan ekuestrian,” Semmelhack, pengarang “Berdiri Tinggi: Sejarah Menarik Lelaki di Heels,” memberitahu Gaya TODAY. “Seperti yang kita ketahui, koboi memakai kasut.”

Tumit tinggi pada asalnya mengenai fungsi, bukan fesyen, semasa perang, katanya.

“Tumit adalah alat tambahan yang membolehkan penunggang menstabil dirinya, dengan itu menggunakan persenjataan yang lebih baik dan mengubah peperangan,” tambah Semmelhack.

Clint Eastwood cowboy
Clint Eastwood bermain koboi bersenjata di ’50an.Arkib Bettmann / Bettmann

BERKAITAN: Lelaki ini cuba memakai kasut tumit selama satu hari – dan gagal dengan teruk

Tetapi tidak lama selepas itu, wanita memeluk rupa – sama seperti seluar jeans teman lelaki dan kemeja baju, kan? – dan pada abad ke 18, kasut bertumit tinggi sebahagian besarnya dianggap sebagai kasut wanita. Mereka perlahan-lahan mula mengambil bentuk yang kita tahu sekarang, dengan tumit yang lebih kurus dan tajam.

Tetapi titik memakai kasut hampir tidak kelihatan baik dalam miniskirt. Wanita pada tahun 1700-an memakai kasut tumit tinggi untuk menjadikan kakinya kelihatan lebih kecil, Semmelhack menerangkan.

Miss J mengajar Tamron bagaimana untuk berjalan di tumit tinggi di langit

16hb04:00

“Sebagai cita-cita kecantikan beralih, salah satu prinsip yang muncul adalah bahawa wanita cantik mempunyai kaki yang sangat kecil,” katanya. “(Tumit tinggi) menyembunyikan sebahagian besar kaki wanita di bawah roknya, jadi dia hanya dapat membentangkan bahagian kecil kasut, jari kaki, dari bawah rok.

BERKAITAN: Tidak ada tumit? Tiada gaji! Temp pekerja dihantar pulang untuk memakai flat ke pejabat

“Orang ramai mengatakan sepanjang masa wanita memakai tumit kerana ia memanjangkan kakinya atau menjadikannya lebih tinggi atau lebih kurus, tetapi penggunaan tumit tinggi itu sangat baru,” Semmelhack meneruskan. “Pada awal, ia tidak ada kena mengena dengan kaki, kerana kaki tersembunyi di bawah rok, jadi tidak ada yang peduli! Ini adalah tentang menyampaikan kaki kecil.”

Pada masa itu, tumit kebanyakannya diperbuat daripada kayu, jadi mereka hanya boleh dibuat begitu nipis. Tidak sampai tahun 1950-an tukang kasut mula menggunakan keluli untuk tumit tinggi, bermakna mereka boleh menjadi lebih kurus dan masih menyokong berat badan wanita.

Sejarah of high heels
Butik menunggang Parsi pada asalnya dibuat untuk lelaki memakai.Muzium Bata

“Itulah ketika stiletto dilahirkan, apabila anda mendapat orang-orang yang sangat nipis, seperti kasut tumit tinggi,” kata Semmelhack. “Sebelum itu, ia hanya mimpi.”

BERKAITAN: Cara memakai (dan memulihkan) dari kasut bertumit tinggi

Sudah tentu, mana-mana kekasih kasut yang menghormati diri sendiri tahu itu tidak akhir cerita. Heels terus berkembang, dari platform ke wedges untuk sepatu armadillo dan seterusnya.

Siapa tahu kasut sangat rumit, bukan? Tetapi sekurang-kurangnya pada masa akan datang seseorang memberitahu anda bahawa pam anda tidak praktikal, anda boleh menjawab: “Baiklah, mereka dulu.”

Kajian: Kasut tumit tinggi mempunyai kuasa ke atas lelaki

09.09.201401:35