‘Tiada cara untuk feminin’: Pakar membantu wanita transgender merangkul identiti

Debut dramatik Caitlyn Jenner diketepikan, ia mengambil jauh lebih daripada solek yang baik dan pakaian yang sesuai untuk muncul feminin.

Ia mengenai mengubah bahu anda apabila bercakap dengan rakan-rakan semasa makan malam. Atau meletakkan wang di tangan juruwang, bukan di kaunter, selepas memesan kopi. Ia juga boleh menjadi semudah mengekalkan siku anda semasa membuat gesticulating untuk membuat titik di pejabat.

Monica Prata, 27, telah mengajar semua titik-titik kewanitaan yang lebih halus ini – sambil menyediakan arahan solek, gaya pakaian pendandan dan bimbingan dan sokongan emosi – sebagai jurulatih imej feminin.

Beliau memulakan syarikatnya, Nouveau She, pada tahun 2008 selepas bekerja sebagai kerani jualan di Nordstrom dan kemudian sebagai artis solek untuk M.A.C. Dia menyedari lelaki tidak selesa, dan biasanya secara rahsia, untuk diri mereka sendiri dan mengenalpasti keperluan. TODAY.com meminta Prata untuk menerangkan apa peranannya.

Monica Prata is a Feminine Image Consultant
Monica Prata dan salah seorang pelanggannyaDiberkati oleh Monica Prata

Apa sebenarnya yang anda lakukan?

Saya bekerja sebagai perunding imej feminin untuk lelaki yang beralih menjadi wanita. Pada asasnya, apa yang saya maksudkan ialah mengajar kewanitaan penuh – bukan hanya rambut dan solek, tetapi sebenarnya perwujudan, sikap, pergerakan (fizikal dan tingkah laku) ini, hampir idealis, rasa kewanitaan.

Caitlyn Jenner keluar pada penutup Vanity Fair dan dia kelihatan sangat feminin. Dan begitu banyak perkara yang berkaitan dengan stereotaip ini, kita mempunyai bahawa Bruce, sebagai Caitlyn, akan kelihatan seperti seorang lelaki berpakaian. Untuk mengatasinya, banyak wanita trans mahu melihat sangat, sangat feminin. Dan di sinilah saya masuk. Saya membantu mereka membuat pandangan yang mereka fikirkan.

Bagaimana anda mengajar kewanitaan??

Saya tidak suka, “Inilah buku panduan. Anda mahu melakukan x, y dan z. Dan inilah cara anda menonjol, dan inilah cara anda duduk. “Ini bukan pendekatan semacam itu. Apabila pelanggan saya datang kepada saya, ia benar-benar lebih banyak tentang pembelajaran apa sikap dan gerakan semulajadi mereka, dan hanya menapis mereka untuk menjadikannya lebih feminin.

Monica Prata is a Feminine Image Consultant
Monica Prata adalah Konsultan Imej Feminin bagi mereka yang transgender, beralih atau meneroka kecairan jantina. Perkhidmatannya termasuk arahan dalam feminin comportment, gaya almari pakaian, feminisasi solek dan bimbingan dan sokongan emosional.Diberkati oleh Monica Prata

Sebagai contoh, fikirkan seorang lelaki di pejabat anda yang bercakap dengan tangannya. Beliau mempunyai isyarat yang besar, dan sikunya akan keluar, dan pergelangan tangannya akan sangat, sangat lurus ketika dia isyarat. Kemudian jika anda melihat wanita di pejabat anda seperti saya, yang sentiasa bercakap dengan tangannya. Dia akan mempunyai siku, dan gerakan tangan akan sedikit dekat dengan dadanya. Dan pergelangan tangannya akan lebih longgar dan lebih fleksibel apabila dia bercakap. Anda tidak mahu mengambil perkara-perkara yang menjadikan orang itu siapa mereka. Sebaliknya, anda mahu menyempurnakan mereka agar sesuai dengan imej barunya.

Betapa mudahnya mengamalkan sikap feminin?

Ada perkara yang saya kenal selama bertahun-tahun, seperti cara memakai solek. Dan saya mempunyai semua masa di dunia untuk mencuba gaya rambut yang berbeza, dan gaya pakaian. Saya tahu bagaimana untuk berjalan apabila saya mahu menghidupkan kepala di dalam bilik, atau apabila saya mahu hadir profesional. Kita semua tahu perkara itu kerana kita diajar perkara itu, kerana cara kita disosialisasikan oleh orang-orang di sekitar kita dan filem dan imej media. Kami mengambil semua ini sebagai wanita muda.

Idea ini bahawa seorang wanita transgender tiba-tiba dapat menyelipkan beberapa jenis suis dan melakukan semua perkara itu secara tiba-tiba benar-benar tidak adil. Tidak mengiktiraf bahawa orang ini telah disosialisasikan sebagai lelaki dan harus mewujudkan semua tingkah laku itu tidak adil. Oleh itu untuk berpakaian dan dengan baiknya peralihan ke dalam wanita, 100 peratus, menyampaikan sempurna secara spektakuler tidak realistik.

Pengenalan Caitlyn Jenner melalui Vanity Fair sangat dramatik. Apa halangan yang akan dia teruskan ketika dia terus beralih – kerana peralihan adalah proses yang berterusan, betul?

Ia adalah. Bagi begitu banyak pelanggan saya, sebelum mereka melangkah keluar, mereka telah bertahun-tahun berpakaian di rumah mereka, dan mempunyai kawan untuk minuman kasual. Bersosial dalam gelembung kecil sangat berbeza daripada bersosial secara terbuka dan menyampaikan secara terbuka. Kerana Caitlyn mempunyai perwakilan luar biasa kecantikan feminin di wanita Kardashian, dia mungkin akan mendapat lebih banyak nasib daripada banyak.

Kesombongan Fair’s July 2015 cover. Shot by Annie Leibovitz, the cover features the first photo of Caitlyn Jenner, formerly known as Bruce.
Cover Vanity Fair Julai 2015 menampilkan Caitlyn JennerVanity Fair

Tetapi pada masa yang sama, terdapat cabaran-cabaran yang aneh yang dihadapi oleh wanita yang kadang-kadang saya mendapati diri saya perlu menjelaskan kepada pelanggan yang boleh bergolak. Saya kadang-kadang merasa seperti saya seorang ibu bercakap dengan anak perempuan muda. Suka, jangan berjalan di luar lewat malam. Tonton dompet anda. Jangan tinggalkan barang-barang anda di mana sahaja.

Ia tidak ada kena mengena dengan fakta bahawa mereka transgender, kerana ramai pelanggan saya yang luar biasa. Tetapi sayangnya, mereka perlu melihat dunia secara berbeza kerana orang melihatnya secara berbeza. Apabila mereka pergi ke kedai ketika mereka seorang lelaki, tiada siapa yang merosakkan mereka. Nah, rasa apa? Jika terlambat pada waktu malam dan anda berjalan melalui bandar lama di Las Vegas, anda lebih baik menonton barangan anda. Ia tidak sama. Keistimewaan lelaki itu hilang. Dan saya telah mendengar bahawa dari banyak pelanggan, sama seperti mereka dirawat oleh lelaki dan wanita berubah. Dan sekali lagi, itu tidak ada hubungannya dengan fakta bahawa mereka transgender. Ia hanya berlaku dari lelaki ke perempuan.

Sesetengah orang menjadi keliru tentang seseorang yang berpakaian salib dan seseorang yang transgender. Terdapat perbezaan, betul?

Tentunya, tidak bahawa tidak ada tumpang tindih. Seseorang yang berpakaian salib hanyalah tentang perwakilan fizikal fizikal. Seseorang yang berpakaian salib bukanlah seseorang yang terbangun semasa kanak-kanak di tengah malam, merasa disyaki, pergi, “Ya tuhan saya, saya berada di dalam badan yang salah.” Orang itu tidak tidur setiap malam berdoa untuk bangun jantina bertentangan. Yang mana kisahnya bukan satu, bukan lima, bukan 10, tetapi harfiah beratus-ratus orang yang pernah saya bekerjasama. Bagi saya, itu adalah wakil seseorang yang transgendered. Ini perasaan bahawa mereka selalu berada dalam bentuk fizikal yang salah.

Seseorang yang berpakaian salib adalah seseorang yang hanya ingin meneroka, atau mencuba gaya yang berbeza atau mendapatkan rasa, tetapi tidak semestinya merasakan mereka perlu menukar identiti teras mereka.

Apakah beberapa perkara penting yang anda pelajari mengenai komuniti transgender??

Saya telah melakukan ini sejak tahun 2008. Apa yang saya pelajari mengenai komuniti ini? Bahawa ia bukan hitam dan putih. Bahawa ia adalah ruang kelabu yang besar. Dan ada banyak jenis perwakilan tentang maksud feminin.

Monica Prata is a Feminine Image Consultant for those who are transgender, transitioning or exploring gender fluidity. Her services include instruction in feminine comportment, wardrobe styling, feminizing makeup and emotional coaching and support.
Sebelum dan selepas gambar Christin, salah seorang pelanggan Prata.Diberkati oleh Monica Prata

Kami mempunyai ideal hypersexualized ini – rambut yang sangat nipis, panjang, bibir pouty, sebatan panjang. Itulah yang banyak pelanggan saya datang kepada saya. Itulah yang mereka mahu kelihatan seperti itu. Dan kadang-kadang saya perlu memberitahu mereka, itu bukan perwakilan realistik kewanitaan. Sekiranya mereka benar-benar melihat wanita, bukan di majalah, ideal itu tidak benar-benar seperti wanita. Cara kami membentangkan wanita, terutamanya kepada orang yang disosialisasikan sebagai lelaki, benar-benar homogen dan benar-benar tidak realistik.

Saya juga belajar tentang dunia yang luas tentang bagaimana kita melihat diri kita sendiri. Saya mempunyai pelanggan yang datang kepada saya, dan mungkin mereka mahu menjadi wanita profesional di pejabat mereka. Tetapi bagaimana mereka melihat wanita profesional di pejabat mereka mungkin tidak bagaimana saya melihat wanita profesional di pejabat mereka, atau bagaimana orang lain melakukannya. Oleh itu, terdapat satu representasi bagi setiap wanita transgender. Apa maksud kewanitaan untuk anda mungkin bermakna sesuatu yang berbeza daripada apa yang feminin bermakna kepada saya. Ia pengalaman dan ekspresi yang sangat peribadi. Tidak ada cara untuk memperlihatkan kewanitaan. Tidak ada cara untuk menjadi wanita. Itu mengarut.

Loading...