Saya cuba topeng mukus siput dan ia lebih kasar daripada yang dijangkakan

Apabila saya mula-mula melihat Drew Barrymore mengoceh tentang topeng mucus bergaya (ya, saya berkata “bergaya” dan “siput lendir” dalam ayat yang sama), saya terpaksa mencubanya.

Kami mencuba topeng kecantikan yang diperbuat daripada lendir siput

Mac.21.201702:00

Jadi, mengapa ada sesiapa yang meletakkan goo berlendir di wajah mereka? Idea itu bermula sepanjang perjalanan ke Yunani kuno, menurut Jessica Jeong dari jenama kecantikan Korea yang terkenal MISSHA.

“Penggunaan mucin siput secara kerap telah ditunjukkan untuk menghilangkan parut jerawat dan hiperpigmentasi, melembabkan dan menegangkan kulit, mencerahkan kulit dan meminimalkan pori-pori,” kata Jeong kepada TODAY Style mengenai ramuan yang terdapat dalam topeng Snail Hydro Gel syarikat.

Secara semula jadi, mucin bertindak sebagai lapisan pertahanan untuk melindungi kaki siput daripada bahaya alam sekitar seperti permukaan kasar, bakteria dan sinar UV. Jadi pakar percaya bahawa ia boleh mempunyai kesan perlindungan yang sama pada kulit manusia.

“Percayalah atau tidak … lendir siput hanya boleh baik untuk kulit anda tetapi hanya jika sumber dan konsentrasi yang betul digunakan,” kata pakar dermatologi, Dr. Neal Schultz kepada Gaya TODAY. Bawahnya, Schultz berkata bahawa hormon dalam lendirnya boleh dengan mudah memperbaiki garis halus dalam masa kurang lebih lapan minggu penggunaan – tetapi anda mungkin bertanya dengan baik menggunakan Retin-A atau asid glikolik.

Tetapi jika anda pernah mempunyai keinginan untuk menampar beberapa lendutan siput, kini adalah masa untuk mencubanya.

Editor hari, penulis dan pakar TODAY berhati-hati untuk mengesyorkan barang yang kami suka dan berharap anda akan menikmati! Hanya supaya anda tahu, HARI INI mempunyai hubungan afiliasi. Oleh itu, sementara setiap produk dipilih secara berasingan, jika anda membeli sesuatu melalui pautan kami, kami dapat memperoleh sedikit hasil.

Missha Super Aqua Cell Renew Snail Mask, $ 23 untuk 5, Amazon

MIssha snail mucus mask

Mereka juga boleh didapati dengan harga $ 6 setiap satu di Target.

Dan bagi mereka yang tertanya-tanya tentang makhluk licin itu sendiri (Ya, siput yang sama digunakan dalam hidangan Perancis yang popular, escargot) tidak mempunyai ketakutan. Tiada siput yang dicederakan dalam proses tersebut!

Sebaik sahaja mereka telah dibersihkan, siput dipindahkan ke pemegang mesh dengan bekas besar di bawahnya yang mengumpul mucin dengan teliti kerana ia dirembes.

Fakta gembira: Proses ini berlaku pada kadar siput (pun dimaksud!), Mengambil hampir enam jam sebelum gram mucin telah dikumpulkan.

BERKAITAN: Saya mencuba topeng muka emas 24 karat dan semuanya adalah impian saya

Dengan begitu banyak penjagaan dimasukkan ke dalam satu produk dan semua ulasan positif pada SoKoGlam! laman web, saya bersimpati untuk mencubanya. Tetapi bagi saya, ia tidak benar-benar hidup sehingga gembar-gembur.

Memohon topeng muka dua helai adalah perjuangan itu sendiri. Ia licin, licin dan sukar untuk dikendalikan.

Ia mengambil masa lima minit yang baik untuk meraba-raba sebelum kepingan dibuat ke wajah saya. Dan walaupun itu, saya secara tidak sengaja meletakkan bahagian bawah pada terbalik … tetapi sebaik sahaja ia berjalan, tidak ada yang akan kembali.

Siput mucus face mask
HARI INI

Saya meninggalkan topeng selama 25 minit sebagai kotak disyorkan. Pada mulanya, ia merosot muka saya dalam merangkak yang perlahan, tetapi selepas kira-kira 10 minit, ia mula mengering dan meringkuk di tepi. Itulah ketika saya mula menendang diri saya kerana tidak pernah menyesuaikan bahagian bawah itu!

Jumlah besar goo menjadikannya sukar untuk dirasai seperti yang pernah bekerja, dan saya tidak berasa letih pada masa-masa.

Belum lagi, saya juga kelihatan menakutkan (atau seperti saya menuju ke bola penyamak) dan memilih untuk tidak menghabiskan masa tambahan di topeng.

Saya perhatikan sedikit perbezaan selepas menggunakan produk. Mungkin ia mempunyai kaitan dengan hakikat bahawa saya sudah mempunyai kulit secara semulajadi kering? Beberapa komen lain menyebut bahawa kulit berminyak terasa kering dan lebih ketat selepas menggunakannya.

Jadi ia hanya boleh menjadi pengalaman saya. Pada $ 6 satu set, ia tidak boleh menyakiti untuk mencubanya!

Seterusnya, nonton sebagai Bobbie mencuba enam topeng muka kegemarannya!