Saiz 4 model: Saya dipecat kerana terlalu gemuk

Jika anda bertanya kepada orang secara rawak untuk menerangkan Filippa Hamilton dalam satu perkataan, anda akan mendengar banyak sinonim untuk “cantik.” Apa yang anda tidak akan dengar ialah “lemak.”

Namun model model 5-kaki-10-inci, 120-pound itu mengatakan pada dasarnya mengapa dia dipecat oleh Ralph Lauren selepas lapan tahun dengan pereka fesyen.

“Mereka berkata saya tidak dapat memakai pakaian mereka lagi,” kata saiz 4 pemain itu kepada Ann Curry pada hari Rabu di New York. Hamilton berkata bahawa Lauren menulis surat kepada ejennya dengan berkata, “Kami menamatkan perkhidmatan anda kerana anda tidak sesuai dengan pakaian sampel yang perlu anda pakai.”

Ralph Lauren menafikan bahawa dia dipecat kerana terlalu besar.

“Kami menganggapnya sebagai bahagian penting dalam pengimejan dan penjenamaan kami,” kata pereka dalam satu kenyataan kepada media. “Kami menyesali bahawa hubungan kami telah berakhir akibat ketidakupayaannya untuk memenuhi kewajiban di bawah kontraknya dengan kami.” (Baca kenyataan penuh syarikat di sini.)

Hamilton menafikan tidak menunaikan tanggungjawabnya kepada sebuah syarikat yang dia panggil keluarga keduanya.

“Saya melakukan segala yang saya dapat. Saya sangat setia kepada mereka. Saya sudah tiba masanya, “kata Hamilton kepada Curry.

Berjumpa dengan kontroversi

Model Swedish-French berusia 23 tahun, yang telah bekerja untuk Lauren sejak berusia 15 tahun, memberitahu Curry bahawa Ralph Lauren melepaskannya pada bulan April melalui agensinya. Dia berkata dia tidak berniat untuk membuat aduan kepada orang ramai, tetapi mengubah fikirannya apabila imej Photoped dia di pusat membeli-belah di Jepun muncul di laman web BoingBoing.com.

“Mereka memotretnya dengan cara yang membuat saya sangat mengerikan dan membuatnya kelihatan seperti kartun,” kata Geoffrey Menin, peguam Hamilton, kepada NBC News. “Masalahnya ialah ia merosakkannya. Siapa yang mahu menyewa seseorang yang kelihatan seperti itu? “

Ralph Lauren dengan cepat mengeluarkan iklan itu dan berpindah secara sah untuk menuntut agar imej itu diambil dari Web. “Kami telah mengetahui bahawa kami bertanggungjawab terhadap pencitraan yang lemah dan retouching yang mengakibatkan imej yang sangat menyimpang dari badan wanita,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Walaupun penafian itu, Hamilton berkata imej yang diputarbelitkan memindahkannya untuk bercakap.

“Ini bukan contoh yang baik apabila anda melihat gambar ini, setiap wanita muda akan melihatnya dan berfikir bahawa ia adalah normal untuk kelihatan seperti itu. Bukan, “katanya kepada Kari. “Saya melihat wajah saya pada gadis yang sangat kurus ini, yang bukan saya. Ia membuatkan saya sedih. Ia membuatkan saya berfikir bahawa Ralph Lauren mahu mempunyai imej seperti ini. Ia adalah jenama Amerika … dan ia tidak sihat, dan ia tidak betul. “

Dia berkata melepaskan adalah satu tamparan emosi. “Saya sangat sedih. Saya telah bekerja dengan mereka sejak saya berumur 15 tahun. Bagi saya, mereka adalah keluarga kedua saya, jadi saya sangat cedera, “kata Hamilton.

‘Pusingan ganas’ Fesyen

Pemikiran bahawa dia terlalu gemuk untuk model juga menghancurkan. Yang lain dalam industri itu bersetuju.

Leslie Goldman, seorang pakar imej badan, memberitahu NBC News: “Pemikiran model ini yang terlalu gemuk melecehkan. Apabila anda melihatnya, dia sangat tinggi dan sangat nipis. Dia mempunyai badan model yang sempurna, tetapi nampaknya tidak cukup sempurna. “

Kate White, ketua editor majalah Cosmopolitan, menyertai Hamilton dan Curry dan bersetuju dengan Goldman. White berkata bahawa masalah itu adalah sesuatu lingkaran setan.

“Ia benar-benar bermula dengan pakaian sampel. Mereka telah dikecilkan. Mereka kini seperti 2 atau 4. Secara bersamaan ia berkaitan dengan era Kate, “katanya, merujuk kepada Kate Moss, supermodel super-nipis yang kerjayanya bermula pada tahun 1988 pada usia 14 tahun.” Sebelum itu, supermodel seperti Cindy Crawford dan Christie Brinkley – mereka sangat curvy. Tetapi mereka menjadi lebih kurus dan lebih kurus. Pakaian semakin kecil. Jadi ia mewujudkan kitaran ini di mana anda perlu memakai pakaian untuk mendapatkan pekerjaan, dan kemudian model semakin kecil dan itulah yang perlu kita gunakan dalam cerita fesyen. “

White berkata walaupun beberapa usaha baru-baru ini menunjukkan wanita biasa dalam majalah fesyen, wanita perlu memaksa industri untuk berubah.

“Saya fikir wanita perlu membantah, dan menyokongnya, kerana kadang-kadang wanita mengatakan mereka mahu gadis-gadis sebenar dalam cerita, tetapi sering cerita-cerita itu tidak juga dinilai, dan jika anda meletakkan selebriti berat di atas penutup, ia mungkin tidak menjual juga, “kata White. “Wanita perlu mengadu dan kemudian mengembalikannya dengan tindakan mereka – dengan buku-buku kecil mereka.”