Remaja meminta untuk mengambil semula gambar buku tahunan kerana selendang bahu

Seorang remaja Illinois yang diberitahu bahawa baju yang dibalut bahu yang dipakai untuk potret kanannya tidak sesuai untuk buku tahunan yang meletakkan sentuhan dalam perdebatan mengenai kod pakaian sekolah.

Grace Goble, 17, memulakan petisyen dalam talian untuk mendapatkan sekolahnya untuk “menamatkan seksual seksual badan wanita muda” selepas sebuah syarikat buku tahunan memberitahunya bahawa gambarnya tidak dibenarkan kerana ia melanggar kod pakaian sekolah menengah.

Adakah gambar tahun ini sesuai? Sekolah menengah tidak fikir begitu

Jul.27.201701:29

“Saya tidak percaya ia adalah isu sebenar yang saya memakai sweater yang menunjukkan bahagian atas bahu saya,” kata Goble HARI INI. “Ia sangat mengecewakan.”

Goble belajar tentang pelanggaran pada hari Isnin apabila dia sampai ke studio fotografi yang pada bulan Jun mengambil gambarnya memakai baju kuning berwarna kuning yang merosot di bawah kedua bahu.

Tinggi school student asked to retake yearbook photo because of shoulder-revealing sweater.
Sebuah studio foto meminta Grace Gobel mengambil foto buku tahunan lain kerana ini kelihatan melanggar peraturan pakaian sekolahnya.Grace Goble / HR Imaging Partners

“Ini sweater kegemaran saya dan apabila saya memakainya ke sekolah, orang telah memuji bagaimana rupa dan warna,” katanya. “Jadi, saya fikir, ‘Baiklah, saya akan memakainya.”

Tetapi apabila dia meneruskan bukti beberapa minggu kemudian, dia mendapati tiada tembakan yang dibebaskan untuk kelulusan. Selepas dia sampai ke studio dan mengetahui mengapa, Goble segera menghantar e-mel kepada prinsipal dan naib utamanya di Maine South High School di Park Ridge, Illinois.

“Saya termasuk pukulan skrin gambar dan bertanya kepada mereka jika mereka benar-benar menyangka ia tidak sesuai dan tidak boleh dibenarkan dalam buku tahunan,” katanya..

Dia kemudiannya membuat petisyen dalam talian di Change.org, mencadangkan untuk menukar kod pakaian sekolahnya sama ada membatalkan atau meminda keperluan untuk pelajar memakai pakaian yang “menutupi mereka dari bahu hingga ke pertengahan paha.”

Tinggi school student fights dress code banning shoulder-bearing clothes
Grace Goble memakai baju yang sama yang dianggap tidak sesuai untuk foto buku tahunan.Grace Goble

“Saya telah menghabiskan sebahagian besar kehidupan saya yang bertanya-tanya mengapa betul-betul bahu wanita itu sangat menyakitkan. Adalah tidak masuk akal bahawa wanita muda tidak dibenarkan memakai pakaian yang mereka mahu pakai semata-mata kerana mungkin dapat mengalihkan perhatian seseorang,” tulis Goble.

“Wanita yang menghina untuk memakai benda-benda yang membuat mereka berasa selesa dan bahagia dalam badan mereka adalah seksis yang mengerikan, dan menyebabkan ramai gadis untuk membesar dengan mempercayai bahawa jika individu lain tidak dapat mengawal tindakan mereka di kalangan wanita, wanita itu bersalah.”

“Kenapa wanita muda harus ditolak kemampuan untuk mengekspresikan diri mereka melalui fesyen mereka kerana mungkin terdapat beberapa orang di luar sana yang tidak dapat mengawal diri mereka?” -Grace Goble di petisyen Change.orgnya

Goble menyatakan kekecewaan terhadap fakta bahawa kod pakaian sekolah dan penguatkuasaan mereka yang tidak rata terus muncul untuk diperdebatkan di seluruh negara. Dia menyatakan bahawa di sekolahnya, budak lelaki boleh memakai topi tangki tanpa teguran.

“Tetapi jika seorang gadis memakai topi tangki, dia terpaksa meninggalkan kelas untuk pergi ke baju gimnya sehingga tidak ada yang terganggu oleh bahunya,” katanya kepada HARI INI.

Goble berkata, anak sekolahnya bertindak balas terhadap e-melnya Isnin dengan panggilan telefon malam itu untuk memberitahu dia bahawa dia merancang untuk menjangkau studio foto dan menyelesaikan masalah itu kerana “dia tidak melihat apa-apa yang salah dengan gambar itu.”

Pengetua juga berjanji untuk membentuk pasukan petugas pelajar untuk mengkaji semula kod pakaian dan menyemak semula apa-apa yang lapuk atau tidak adil.

Rod Halterman, naib presiden operasi untuk HR Imaging / Root Studios, yang mengendalikan gambar-gambar kanan untuk Maine South High School dan lebih dari 100 yang lain di kawasan Chicago, mengatakan kepada pelajar yang mereka perlukan untuk mendapatkan potret mereka diambil adalah isu tahunan.

“Kami memberi perkhidmatan kepada dua pelanggan – kami memberi perkhidmatan kepada pelajar dan ibu bapa, dan kami berkhidmat di daerah sekolah, dan semua sekolah memberi kami kod berpakaian untuk apa yang mereka mahu dalam buku tahunan mereka, dan kami mematuhinya,” katanya..

“Apa yang berlaku pada masa lalu, isu sebenar, adalah seseorang yang muncul memakai sesuatu yang menjadikannya kelihatan seperti tidak sempurna kerana bagaimana ia akan dipotong. Itulah yang cuba dicegah oleh banyak sekolah. “

United bar 2 kanak-kanak perempuan dari penerbangan untuk memakai legging, memacu kemarahan

Mac.27.201702:21

David Beery, pengarah komunikasi untuk Daerah Sekolah Menengah Maine 207, yang merangkumi sekolah Goble, berkata studio foto melakukan yang terbaik untuk bertindak bagi pihak sekolah.

“Ini adalah baju lengan di luar bahu, tetapi gambar itu jelas baik-baik saja. Tidak ada apa-apa yang tidak sesuai untuk ini untuk foto tahun kanan,” katanya. “Ia hanya satu kes yang membuat tafsiran bahawa kita di sekolah dan daerah tidak akan dibuat.”

Beery memanggil perkara itu sebagai “kejadian terpencil” tetapi satu yang akan membawa kepada banyak perbualan, termasuk mereka tentang dasar kod pakaian sekolah.

“Saya fikir penting untuk mengkaji semula dasar-dasar yang berubah-ubah dan perubahan masa. Dan Grace bercakap tentang pentingnya berkecuali gender dan itulah salah satu daripada lensa yang kita akan tengok apabila kita membincangkannya,” katanya..

Ikuti Eun Kyung Kim di Twitter atau Facebook.