Remaja adalah ‘terhina’ selepas guru memanggilnya kerana tidak memakai bra ke sekolah

Ibu seorang remaja Florida berkata anak perempuannya “dipermalukan” selepas dipanggil keluar kelas kerana tidak memakai bra di bawahnya T-shirt.

Lizzy Martinez, 17, seorang junior di Braden River High School di Bradenton, Florida, menulis di Twitter bahawa seorang guru mengadu bahawa dia adalah “gangguan kepada anak lelaki di kelas saya” dan dekan sekolah itu kemudian menyarankan agar dia menutup putingnya dengan Band -Didawat dari pejabat jururawat.

“Saya tidak sabar-sabar lagi,” kata ibunya, Kari Knop kepada gaya TODAY. “Saya benar-benar mempunyai seseorang yang bercakap saya dari tebing kerana saya sangat gila.”

Tweet tweet Martinez tentang apa yang berlaku sejak virus itu, mencetuskan perbualan tentang garis halus antara kod berpakaian dan seksualkan perempuan kerana pakaian mereka.

Ia berlaku Isnin lepas, ketika Martinez berkata dia ditarik keluar kelas karena tidak memakai bra. Dia menjelaskan kepada dekan sekolah itu bahawa dia tidak mengenakan pakaian kerana dia mempunyai selaran matahari, tetapi bersetuju untuk memakai baju kedua, di bawah baju lengan panjang.

Saya tidak peduli jika ia seorang dekan wanita – itu bukan permintaan yang sesuai.

Selepas Martinez berubah, dia kembali ke pejabat dekan, di mana dia berkata dia diberitahu untuk berdiri dan bergerak.

“Saya tidak peduli jika itu dekan perempuan – ia bukan permintaan yang sesuai,” kata Knop.

Itulah ketika dekan meminta Martinez pergi ke pejabat jururawat untuk Band-Aids, yang boleh digunakan untuk menutup putingnya, kata Knop.

Lizzy Martinez, Braden River High School, dress code controversy
Lizzy Martinez dalam baju dia berkata dia mendapat keluar dari kelas pada Isnin lepas.Diberkati oleh Kari Knop

Martinez kelihatannya kecewa tetapi berbuat demikian, dan kembali ke kelas. Tetapi tidak lama selepas dia meminta ibunya untuk datang menjemputnya, kata Knop.

Knop terkejut apabila mendengar cerita anak perempuannya.

“Apabila dia memberitahu saya mereka memintanya untuk meletakkan Band-Aids … Saya membanting di rehat – Maksud saya, saya berada di tempat letak kereta sekolah memandu lima batu sejam, tetapi saya membanting di rehat dan berkata, ‘Oh Saya sayang, anda mesti bercanda dengan saya, “kata Knop.

Kod pakaian sekolah menyatakan bahawa pelajar “dijangka berpakaian sewajarnya untuk sekolah dan untuk perniagaan pembelajaran” dan bahawa jika “pakaian atau dandanan peribadi mengalih perhatian perhatian pelajar atau guru lain … anda akan dikehendaki membuat perubahan yang diperlukan untuk pakaian atau dandanan seperti sebelum memasuki bilik darjah, “tetapi tidak menangani bras secara khusus.

Lizzy Martinez, Braden River High School, dress code controversy
Senior senior sekolah berkata dia merasa terhina apabila guru memanggilnya kerana tidak memakai bra.Diberkati oleh Kari Knop

Daerah sekolah berkata dalam satu kenyataan yang dihantar ke KOD TODAY bahawa tiada tindakan disiplin diambil terhadap Martinez, tetapi isu itu dapat ditangani dengan lebih baik.

“Tidak dinafikan bahawa perkara ini sepatutnya dikendalikan secara berbeza di peringkat sekolah dan langkah-langkah pembetulan telah diambil untuk mengelakkan reoccurrence dalam hal perkara-perkara ini akan ditangani pada masa akan datang,” kata Mitchell Teitelbaum, penasihat umum untuk sekolah-sekolah di Manatee County. “Terdapat satu pelanggaran kod berpakaian sekolah dan ia adalah satu perkara yang sesuai untuk ditangani oleh sekolah. Jelas maksud pegawai sekolah adalah untuk membantu pelajar dalam menangani keadaan.”

Ini bukan sesuatu yang hanya berlaku kepada Lizzie. Ia berlaku kepada perempuan setiap hari di sekolah dan sudah tiba masanya untuk berubah.

Knop mempunyai panggilan telefon dengan pegawai sekolah minggu lepas tetapi masih marah pada bagaimana anak perempuannya dirawat. Dia berkata dia telah sampai ke daerah sekolah tetapi belum mendengarnya. Sementara itu, anak perempuannya masih malu dan telah merindui beberapa hari sekolah, tetapi bercadang untuk kembali ke kelas minggu ini.

‘Peperangan almari’ sebagai pelajar, sekolah bertarung dengan kod pakaian

Januari.01.201503:40

Kedua-duanya percaya mesej mereka lebih besar daripada Sekolah Tinggi Sungai Braden – mereka mahu sekolah-sekolah di seluruh negara menghentikan perhambaan wanita.

“Ini bukan sesuatu yang berlaku kepada Lizzie,” kata Knop. “Ia berlaku kepada kanak-kanak perempuan setiap hari di sekolah dan sudah tiba masanya untuk berubah.”

Di Twitter, pelajar dari Braden River High School, termasuk Martinez, menganjurkan apa yang mereka panggil “bracott” pada 16 April, mencadangkan agar pelajar membantah dengan tidak memakai bra atau memakai perban di atas puting mereka, di atas baju mereka.