Pose ‘bintang Hailie Sahar membuka jalan untuk pelakon transgender di mana-mana

Hailie Sahar adalah pelumba dalam banyak cara. Untuk satu perkara, dia membintangi drama muzik tarian FX yang baru, “Pose,” yang menampilkan pelakon transgender terbesar televisyen dalam peranan tetap siri. Dan ketika dia tidak bertindak, Sahar adalah seorang artis rakaman berbakat, pereka fesyen dan aktivis hak asasi manusia – hanya beberapa sebab dia begitu inspirasi.

Cuba mencari tempat saya dalam industri hiburan sukar. Saya fikir untuk gadis cisgender, ada cetak biru. Ada Halle Berry atau Meryl Streep – ada wanita lain yang dapat anda lihat dan memikirkan, ‘Baiklah, mereka mengambil langkah-langkah untuk sampai ke sini.’

Tiada apa-apa untuk saya. Saya terpaksa menggunakan lutut saya dan berdoa dan benar-benar beriman kepada diri saya sendiri – terus mengikuti peperiksaan, terus mengadakan mesyuarat.

Hailie Sahar
Sahar adalah siri biasa dalam drama muzik FX “Pose,” yang dirasmikan pada bulan Jun 2018. Getty Images

Perjuangan terbesar yang saya hadapi bermula adalah pengasingan, kesepian yang saya alami. Saya seorang pendakwah, jadi saya dibesarkan di gereja Baptis dengan latar belakang yang sangat religius. Kakek saya adalah pastor dan ayah saya adalah pastor sekarang. Menjadi seorang wanita pengalaman trans hanya tidak bergaul dengan dunia itu.

Hailie Sahar
Sahar di Anugerah Media GLAAD pada 5 Mei. Cindy Ord / Getty Images

Sebaik sahaja saya memulakan kerjayanya, saya banyak mengganggu. Saya masih ingat kali saya akan mengadakan pertemuan dengan pengeluar di agensi. Saya akan mendapat persembahan dan saya bersedia untuk menandatangani kontrak, dan apabila saya memberitahu mereka bahawa saya seorang wanita pengalaman trans, ia tidak profesional. Ia adalah orang yang ingin tidur dengan saya dan mengganggu saya secara seksual.

Saya memulakan proses saya menjadi seorang wanita transgender sebagai seorang remaja, jadi anda boleh membayangkan bahawa orang dewasa datang kepada saya dengan cara itu, dan tidak mempunyai sebarang perlindungan, tidak ada sesiapa di sana untuk menolong saya, adalah sangat berbahaya dan sangat menakutkan untuk saya.

Pengalaman berada di “Pose” telah meniup pikiran. Ia berasa realiti pada masa-masa, tetapi dengan cara yang baik. Saya sangat merendahkan diri dan diberkati sejauh yang berlaku sekarang, kerana saya benar-benar terpaksa pergi ke sini. Ia menarik untuk menjadi sebahagian daripada sesuatu yang membuat sejarah.

Meja Bulat Megyn Kelly: Scarlett Johansson menghadapi tindak balas untuk peranan transgender

Jul.05.201812:19

Adalah penting bagi watak transgender dimainkan oleh pelakon transgender. Saya menyamakannya dengan bangsa. Ia seperti masa dalam sejarah apabila artis hitam tidak dibenarkan bermain sendiri, dan ada blackface – orang keturunan putih memakai solek dan bermain watak hitam. Ia menyakitkan hati.

Kenapa kita tidak boleh memainkan diri kita sendiri? Tiada siapa yang boleh menceritakan kisah itu lebih baik daripada orang yang sahih. Saya fikir hanya orang pengalaman trans benar-benar boleh, benar-benar memahami kedalaman kesakitan itu, kedalaman perjuangan itu.

“Saya hanya seorang wanita dengan mimpi.”

Selalunya akan pergi jauh dari segi bagaimana orang-orang transgender diwakili dalam industri hiburan. Saya fikir bahawa di mana kita bergantung kepada generasi. Bagi orang-orang dahulu, ia adalah mengenai pemasangan pagar pukat putih yang kita katakan Amerika atau dunia sepertinya, dan itu bukan realiti.

Tetapi generasi muda, generasi saya, mahukan kebenaran. Kami mahu lebih ramai orang yang sahih. Saya tidak fikir golongan muda hari ini peduli tentang orang yang menjadi gay atau lurus atau transgender. Jika anda sejuk, awak sejuk. Jika anda hebat, anda hebat.

https://www.instagram.com/p/BgE6Ey5BmZS

Saya berfikir bahawa industri telah mengambil tahu apa yang generasi muda mahu. Lagipun, orang ramai adalah yang membuat industri bergerak. Orang ramai yang menyertainya adalah orang yang membawa hasil, dan saya fikir industri itu mengambil notis tentang keaslian yang kami mendambakan. Kami mahu sesuatu yang nyata.

Saya tidak mahu menghadkan diri kepada peranan transgender pada masa akan datang. Saya tidak menyebut diri saya sebagai wanita transgender; Saya hanya seorang wanita dengan impian, saya hanya seorang gadis dengan mimpi, yang kebetulan mengalami pengalaman trans.

Sejauh yang ingin keluarganya, ingin berkahwin dan ingin menyediakan untuk keluargaku dan memelihara, itu adalah perkara-perkara penting yang dikehendaki oleh mana-mana wanita. Saya beroperasi dalam hidup saya setiap hari sebagai seorang wanita. Saya telah menjadi seperti ini sejak saya masih kanak-kanak, dan ia adalah saya.

Nasihat saya untuk pelakon muda transgender yang cuba membuatnya dalam industri adalah, pertama, untuk menyerupai “Pose.” Jalan cerita akan meningkatkan anda dan membiarkan anda melihat sesuatu yang merupakan sebahagian daripada sejarah.

Juga, lihat pelakon di luar itu, dan pada pergerakan yang berlaku. Masa berubah, dan dunia terbuka, dan kita secara literal berjalan melalui pintu di tangan, saya dan rakan-rakan saya yang lain, semua saudara perempuan saya, untuk memberi ruang kepada orang lain.

Mempunyai harapan dan percaya kepada diri sendiri, kerana mungkin. Tiada pelan tindakan sebelumnya, tetapi sekarang ada. Dan saya berdoa dan berharap agar saya dapat menjadi cetak biru seseorang, jadi mereka tahu mereka tidak perlu berputus asa, mereka tidak perlu merasa kalah.

Masa berubah dan saya fikir cinta sentiasa menang pada akhirnya.

Seperti diberitahu kepada Lindsay Lowe HARI INI. Wawancara ini telah diedit dan dipelopori untuk kejelasan.

Mendengar mesej inspirasi seorang gadis transgender dan ibu bapanya ingin berkongsi

20.20.201807:40