Pengeboman maraton Boston yang melarikan diri berjalan dalam pertunjukan fesyen dengan kaki prostetik

Seorang wanita yang kehilangan kakinya dalam pengeboman Marathon Boston dan sejak itu menjadi peguam bela untuk amputees baru-baru ini melakukan sesuatu walaupun dia tidak pernah mengira dia akan mencapai – dia berjalan dalam pertunjukan fesyen pertamanya.

Adrianne Haslet, seorang penari tarian profesional yang kaki kiri ditiup pada serangan April 2013, membuka persembahan terbaru Lesley Hampton di Vancouver Fashion Week. Dia menyandarkan barang-barangnya dalam minidress yang tipis, hitam dan putih, keputusan yang dirancang oleh pereka, yang ingin memamerkan kaki prostat Haslet.

“Ia luar biasa,” Haslet, 36, memberitahu Style TODAY. “Saya mencubit diri saya dan berfikir, ‘Ini tidak benar, ini tidak boleh berlaku.'”

Adrianne Haslet walking in Lesley Hampton's show at Vancouver Fashion Week
Adrianne Haslet menyaksikan landasan pacu di pameran Minggu Fesyen Vancouver Lesley Hampton pada 24 Mac, 2017. Simon Armstrong

Hampton, seorang pereka muda yang berpangkalan di Toronto, telah lama menjadi penyokong untuk ketangkasan dalam fesyen – dia juga dipuji kerana menghantar model bersaiz plus ke landasan dalam rancangannya.

“Jenama saya benar-benar mengenai kepelbagaian badan dan membawa badan yang berbeza ke landasan,” kata Hampton kepada TODAY Style. “Saya telah memaparkan model transgender, model dengan alopecia.”

BERKAITAN: ‘Model Bionik’ melawan kepelbagaian fesyen, pakaian adaptif

Dia baru-baru ini membaca sebuah artikel tentang Haslet, yang menduduki tempat ketiga di dunia dalam tarian tarian sebelum serangan, dan sejak itu muncul pada “Menari dengan Bintang” dan menjalankan Marathon Boston 2016, dan dia tertarik. Hampton mahu dia berada dalam pertunjukannya.

“Dia mempunyai perkara yang dahsyat yang berlaku kepadanya dan pada dasarnya doktor mengatakan kepadanya bahawa anda tidak akan menari lagi,” kata Hampton, 22 tahun. “Apa yang paling mengilhamkan saya adalah memandu untuk mengatakan tidak, saya akan menari semula, saya akan melakukan semua yang saya lakukan sebelum ini.”

Adrianne Haslet walking in Lesley Hampton's show at Vancouver Fashion Week
Lesley Hampton berjalan ke landasan pacu dengan modelnya selepas pertunjukan fesyen terkini. Simon Armstrong

Dia menghantar e-mel kepada Haslet, yang bertindak segera.

“Saya berkata, ‘Saya sangat terhormat, saya suka mengambil bahagian, terima kasih banyak kerana memikirkan saya, dan untuk menunjukkan jenis badan lain yang perlu ditunjukkan dalam media, terutamanya di landasan pacu,’ ‘Haslet kata. “Saya dengan serta-merta emosional kerana saya tahu saya tidak hanya berjalan untuk saya, tetapi saya sedang berjalan untuk amputees lain yang ingin dirayakan sebagai seksi, kita tidak berbeza, tidak ada kita dan mereka – kita semua manusia . “

Haslet, yang tinggal di Boston, terbang ke Vancouver untuk persembahan itu, dan ibu bapanya datang dari Seattle.

BERKAITAN: Lihat tutorial solek inspirasi wanita selepas pemotongan kuadruple

“Saya menangis sebelum di belakang pentas,” katanya. “(Selepas) Saya turun dan melihat keluarga saya dan kita semua meraikan dan ia benar-benar emosi.”

Kini Haslet memanggil Hampton sebagai “kawan seumur hidup” dan merancang untuk berjalan kembali dalam salah satu rancangan masa depannya.

Dia menganggapnya satu langkah kecil untuk memecah stereotaip tentang amputees dan membuktikan bahawa orang seperti dia boleh cemerlang dalam industri mana-mana – dia mempersoalkan dirinya ketika dia bangun tanpa kaki kiri hampir empat tahun yang lalu di hospital Boston.

“Saya tidak pernah fikir saya akan melihat penari amputee atau amputee dalam fesyen yang tinggi dalam masa-masa gelap,” katanya..

Nasib baik untuk kita, sekarang dia berdua.

Pengebom bom melengkapkan 2016 Boston Marathon

Apr.19.201600:23