Pendek pada masa? Gunakan petua ini untuk mencukur minit dari blowout anda

Naikkan tangan anda jika anda pernah mendapati diri anda melepaskan pintu dengan tidak seminit untuk ganti. Kamu semua? Itulah yang kami fikirkan.

Walaupun ia menggoda untuk mencuba dan memotong penjuru, skimping pada rutin dandanan pagi boleh menyebabkan kita kelihatan seperti keadaan panas yang panas. HARI TODAY berunding dengan beberapa pakar untuk memberi tips tentang cara menjimatkan masa untuk semburan tanpa merosakkan folikel rambut (atau hasil akhir).

Bagaimana to speed up your at-home blowout
MilanMarkovic78 / Shutterstock

1. Mula mandi

Pastikan untuk membersihkan rambut anda dengan sempurna. “Kondisioner memakai salutan yang membantu mengusir air supaya anda mempunyai kelembapan yang lebih kering,” kata stylist rambut selebriti Kristan Serafino. “Ini juga membantu mengelakkan keriting yang disebabkan oleh haba yang berlebihan.” Mula proses pengeringan sebelum anda meninggalkan pancuran dengan meremas dengan perlahan air yang berlebihan dari rambut anda, kemudian jalankan sikat bergigi yang lebar (atau jari anda) melalui rambut anda. Akhir sekali, benih di akar sehingga udara mula mengalir melalui helai.

BERKAITAN: Saya menyerah dan mendapat ‘potongan rambut ibu’ – dan inilah yang saya pelajari

2. Gunakan teknik tuala yang betul

Pastikan anda mengelakkan kesilapan-kesilapan biasa semasa tuala mengeringkan rambut anda selepas mandi. “Jangan buat geseran antara tuala dan rambut anda. Sentiasa merayap ke arah hujung dan pat kering, “kata Gina Capano, pengasas salon The Luxebar.” Jangan sekali-kali meremukkan rambut. Gesekan akan menaikkan kutikula dan membuat rambut anda lebih mudah rosak. “Pro tip: Dapatkan tuala microfiber yang hebat kerana ia akan mengurangkan geseran.

3. Buat tetapan

Sediakan “bar pancutan” di rumah di luar bilik mandi anda, mencadangkan Gregory Patterson, jurucakap global FHI HEAT dan stylist selebriti. “Apabila anda meniup kering di bilik mandi, anda akan berjuang menentang stim yang berlarutan dari mandi air panas anda. Ini bukan sahaja akan menambah masa kering kerana anda akan melawan dua kali kelembapan, tetapi jika anda mempunyai rambut kerinting atau berombak, ia akan membatalkan semua kerja keras yang anda lakukan, “kata Patterson..

4. Seksyen rambut anda

Keringkan rambut anda di seksyen tidak lebih luas daripada sikat atau sikat yang anda gunakan dan tumpukan untuk mengeluarkan air dari akar ke batang tengah. Hujung memerlukan lebih kurang haba dan akan lebih cepat kering, kata Serafino. Untuk jumlah lebih banyak, gunakan berus bulat dan keringkan dari bawah untuk memberikan lif maksimum.

BERKAITAN: Menggunakan berus rambut yang salah? Cari perlawanan sempurna dengan panduan ini

5. Pilih alat anda dengan bijak

Alat penting, tetapi memilih alat yang tepat untuk pekerjaan yang tepat adalah yang paling penting. “Berus termal bertindak seperti seterika atau alat panas kerana mereka melakukan dan mengekalkan haba, sementara berus bulu babi tidak melakukan haba,” kata Capano. “Babi bulu sangat bagus untuk wanita dengan rambut yang lebih kasar yang ingin lebih banyak menggilap dan menghulurkan dan kurang curl. Untuk rambut yang lebih kasar, berus babi-bulu juga boleh mempercepatkan pertunjukan anda. “Pastikan anda mencari sejenis berus babi yang berkualiti tinggi dan bukan tiruan yang mengandungi bulu sintetik.

6. Perkara produk

Terdapat pelbagai produk di pasaran yang boleh mengurangkan masa kering. Primer dan serum pekat boleh membantu mempercepatkan masa semburan, melindungi rambut anda dan, dalam beberapa kes, memberikan panjang umur di antara letupan, kata Capano.

BERKAITAN: soalan etika salon rambut, seperti, berapa banyak yang perlu anda hujung?

7. Melabur dalam pengering tamparan hebat

Last but not least: Pengeringan yang berkualiti tinggi akan menjimatkan banyak masa kerana ia akan memanaskan dengan cepat dan menyediakan aliran udara yang kuat dan konsisten. Beberapa teknologi terkini boleh menjimatkan tenaga, kata Capano. Nota: Gunakan muncung yang terdapat di dalam kotak juga! Ia akan menumpukan aliran udara dan membantu mempercepatkan perkara.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 29 Jun 2016.

Adakah pengering rambut Dyson baru sekumpulan udara panas?

Apr.29.201601:36

Loading...