Pada hari lahir Marilyn Monroe, inilah sebabnya mengapa saya mencintai kecantikan saya

Apabila saya berumur 14 tahun, seorang wanita kejiranan meraih saya dengan muka, melihat dengan baik pada tahi lalat di bawah mata kanan saya dan menyatakannya “mungkin kanser,” mencadangkan saya harus mengeluarkannya secepat mungkin.

“Selain itu, anda akan kelihatan lebih baik tanpa itu.” Saya tidak dapat membayangkan muka saya tanpa tahi lalat saya, jadi saya berasa lega ketika dermatologi sebenar – bukannya orang yang rawak tanpa latihan perubatan – dianggap tahi lalat dengan sempurna.

Kelahiran Marks. From right to left, Cindy Crawford, Marilyn Monroe and Madonna.
Dari kanan ke kiri, Cindy Crawford, Marilyn Monroe dan Madonna.Fail AP

Saya tidak dapat mengingati masa ketika saya tidak merasa bersemangat untuk melancarkan tahi lalat saya – walaupun ketika anak-anak memanggil saya “muka burung,” atau kemudian apabila saya mendapati bahawa lelaki di kolej memanggil saya “gadis yang mempunyai titik.” Saya akan memberi penghormatan kepada ibu bapa saya untuk memupuk harga diri itu (“Saya tahi lalat adalah sebahagian daripada saya dan saya baik, oleh itu tahi lalat saya mesti bagus”), tetapi juga untuk penjenamaan semula penjagaan muka sebagai tanda kecantikan. Ia tidak jelas sama sekali apabila makeover mole ini bermula, tetapi oleh Renaisans, tanda-tanda kecantikan sangat popular sehingga orang-orang telah melekat pada orang yang salah. (Adakah anda mempunyai ciri yang anda tidak terlalu gila? Saya katakan, berikan rawatan kecantikan itu!)

Apabila saya masih muda, saya selalu memanggil mol saya tanda kecantikan. Sebenarnya, saya menjadi penasihat tanda kecantikan yang saya cadangkan untuk bercakap dengan adik kakak teman yang sedang mengusik mentega wajahnya. Saya memberitahunya betapa cantiknya kecantikan, bagaimana mereka membuat kami istimewa dan bangga dengan apa yang dia rasa berada dalam syarikat yang hebat dengan Cindy Crawford, Madonna dan, tentu saja, Marilyn Monroe. Sekarang saya tertanya-tanya apa yang difikirkan ibunya tentang saya mencadangkan penyanyi “Seperti seorang Perawan” sebagai model peranan untuk anak perempuannya yang berusia 7 tahun … dalam apa jua keadaan, dia nampaknya merasa lebih baik tentang tahi lalatnya selepas sembang kami.

Foto © Diana Levine | http://www.dianalevine.com | [email protected]

Sebagai orang dewasa, saya berasa malu untuk menggunakan istilah “tanda kecantikan” dan mula berkata “tahi lalat” untuk seketika. (Rasanya terlalu banyak seperti yang saya katakan, “Saya sangat panas sehingga saya mempunyai tanda di muka saya untuk memberitahu anda betapa panas saya!”) Kemudian, beberapa tahun yang lalu, saya menggambarkan diri saya kepada seorang publisiti yang saya tidak pernah saya berjumpa dengannya supaya dia dapat mencari saya di acara: “Saya kira-kira 5’4”, saya mempunyai rambut berambut panjang dan saya mempunyai tahi lalat di wajah saya. “Saya muncul pada majlis itu dan perkara pertama yang dia bercakap adalah, “Kamu sangat cantik!” sebelum membuat keputusan tentang bagaimana dia membayangkan seekor raksasa apabila dia mendengar ada “tahi lalat di wajah saya.” (Saya fikir dia menggambarkan Shrek – siapa yang saya fikirkan mesej tentang menerima diri anda seperti anda, tahi lalat dan semua.) Ia telah menjadi “tanda kecantikan” sejak semula.

Dan setiap tahun pada pemeriksaan dermatologi tahunan saya, saya benar-benar lega mendengar bahawa tahi lalat saya masih kelihatan begitu cantik dan sihat sehingga saya dapat menyimpannya. OK, jadi mungkin dokumen itu hanya mengatakan bahawa ia kelihatan “halus” – tetapi setiap sekali-sekala saya membiarkan slogan “kecantikan” pergi ke kepala saya.