Normcore: ‘Seinfeld’ kelihatan berubah menjadi trend fesyen

Menjadi membosankan sekarang cantik. Malah, ia betul-betul bergaya.

Wajah fesyen terbaru yang menyapu negara hipster adalah penggiliran awal tahun 1990-an, ketika jeans jeans, kasut putih besar, topi baseball yang tidak sesuai, turtlenecks dan jaket bulu adalah kemarahan, dan kaus kaki dengan sandal kelihatan goyah. 

Trend yang dikenali sebagai “normcore” memancarkan sikap yang merangkumi keseragaman dan mewujudkan dirinya dalam “pakaian biasa yang sungguh-sungguh. Pakaian Mall. Pakaian kosong. Jenis bapa bukan gaya anda mungkin pernah dikaitkan dengan Jerry Seinfeld, “menurut artikel New York Magazine yang baru-baru ini yang membantu meringkaskan pandangan di belakang istilah.

“Semakin lama anda, semakin anda menyedari gaya ini,” kata Stella Bugbee, pengarah editorial berusia 38 tahun blog fesyen majalah The Cut, yang mengakui: “Ini pada dasarnya saya kelihatan seperti di sekolah menengah dan kolej. “

normcore
Dengan normal, normal dan “kesamaan” adalah ideal.Amy Lombard / Hari ini
normcore
Normcore adalah mengenai “melepaskan” keperluan untuk kelihatan tersendiri.Amy Lombard / Hari ini
SEINFELD -- Pictured: (l-r) Michael Richards as Cosmo Kramer, Jerry Seinfeld as Jerry Seinfeld, Jason Alexander as George Costanza, Julia Louis-Dreyfu...
Menjelang masa mereka: Michael Richards sebagai Cosmo Kramer, Jerry Seinfeld sebagai Jerry Seinfeld, Jason Alexander sebagai George Costanza, Julia Louis-Dreyfus sebagai Elaine Benes.Hari ini

Bugbee berkata trend fesyen biasanya muncul semula dalam kitaran 20 tahun, menjadikan ketibaan normcore tepat di landasan.

“Saya tidak akan menamakan anti-fesyen ini kerana ada kesedaran diri, tetapi ia adalah penolakan menggunakan fesyen untuk memaparkan ‘keperibadian saya yang gila!’ Ia hanya berubah,” katanya..

“Normcore” sebagai istilah dicipta oleh K-HOLE, yang mana majalah New York digambarkan sebagai “ramalan ramalan kolektif.” Artikel itu telah menghasilkan tindak balas reaksi terhadap media sosial dan tradisional. Ada yang mempertanyakan legitimasi estetiknya manakala yang lain mengejek idea itu bahkan dilihat sebagai trend.

Pada hari Selasa, walaupun Presiden Obama tertangkap dalam campuran fesyen selepas Gawker menulis tajuk bertanya, “Adakah Obama terlalu normatif untuk mengalahkan Putin?” Persoalannya merujuk kepada kritikan oleh bekas Presiden Alaska, Sarah Palin, yang mengatakan Obama kelihatan seperti pemimpin global yang lemah berbanding Presiden Rusia, Vladimir Putin.

“Orang ramai melihat Putin sebagai orang yang beruang dan berolah raga untuk minyak,” kata Palin kepada Fox News pada hari Isnin. “Mereka memandang presiden kami sebagai seorang yang memakai seluar jeans ibu dan menyamakan kedudukan dan membeku.”

Bugbee berkata dia telah “terkejut” oleh tindak balas polarisasi kepada normcore, terutama oleh mereka yang telah menolak dengan tegas trend.

“Itu bercakap dengan kuasa itu,” katanya.

Bugbee menyamakannya dengan gaya grunge yang dipeluk oleh industri fesyen pada tahun 1990-an selepas awalnya dikaitkan dengan penampilan muzik alternatif alternatif dari masa itu. 

“Saya yakin apabila grunge menjadi istilah arus perdana, terdapat banyak orang yang memakai fesyen yang terancam, tiba-tiba, dunia fesyen memeluk idea ini,” katanya. “Saya fikir sesiapa yang masuk ke grunge mungkin mengecewakan apabila tiba-tiba di landasan Marc Jacobs.” 

37 foto

Tayangan slaid

Gaya pelik: Paris Fashion Week Autumn / Winter 2014

Dari gaun pita untuk membingungkan topi, perhatikan reka bentuk kegemaran kami dari koleksi siap pakai.