Nicole Kidman mengatakan dia memusnahkan keriting semulajadinya – tetapi adakah itu mungkin?

Nicole Kidman menjadi tajuk utama minggu ini apabila dia berkata dia “menyeksa” keritingnya “sehingga mati.”

Tahun-tahun meluruskan dan mewarnai untuk mencapai cerah matahari “gadis pantai Aussie” kelihatan pada dasarnya membunuh cincin semula jadi, kemerah-merar hijau untuk kebaikan, kata pelakon itu. Tetapi itu benar?

Nicole Kidman hair
Adakah Nicole Kidman benar-benar “membunuh” keritingnya? Adakah itu mungkin juga?Getty

BERKAITAN: Nicole Kidman mendedahkan penyesalan kecantikan: ‘Saya harap saya mendapat keriting saya’

Sudah tentu, rawatan rambut yang berterusan boleh merosakkan helai yang sudah anda miliki, Dr. Francesca Fusco, ahli dermatologi New York City dengan pengkhususan dalam kesihatan rambut, memberitahu TODAY Style.

“Jika seorang wanita meluruskan rambutnya … dan melunturkannya dan meniupnya dengan kering dan menyeterika rata, itu seperti halnya diraja yang boleh merosakkan rambut,” kata Fusco..

Tetapi bagaimana dengan pertumbuhan rambut baru? Bolehkah tahun lurus dan gaya benar-benar mengubah tekstur rambut baru ketika mereka tumbuh?

Julia Roberts
Julia Roberts adalah seorang lagi pelakon yang terkenal menukar rambut keriting semulajadi untuk helai lurus. WireImage

Dalam beberapa kes yang sangat ekstrim, mungkin, kata Fusco. Rawatan rambut yang sangat keras, berasaskan kimia yang menyebabkan keradangan atau “lepuh dan berkerut” pada kulit kepala berpotensi merosakkan folikel rambut di bawah kulit.

Oleh kerana bentuk folikel rambut menentukan bentuk helai, kerosakan itu boleh mengakibatkan perubahan kepada tekstur, katanya..

Mariah Carey
Mariah Carey kerap memakai kerinting rambutnya pada tahun 90-an, tetapi hari ini, dia cenderung memilih satu letupan lurus. Getty Images

Walau bagaimanapun, walaupun rawatan kimia yang kuat tidak mungkin sepenuhnya menghilangkan keriting seseorang. Fusco berkata bahawa dia sangat jarang melihat pesakit dengan rambut kerinting semulajadi mula tumbuh untai lurus selepas rawatan.

BERKAITAN: Kenapa rambut anda ‘menyakitkan’ selepas hari yang panjang di ekor kuda?

Apabila ia datang kepada rambut Nicole Kidman, dia mengesyaki faktor lain mungkin bermain.

Untuk satu perkara, ia adalah perkara biasa untuk tekstur rambut berubah sewaktu umur kita. Hormon peredaran boleh mempengaruhi tekstur dan ketebalan rambut. (Tetapi tidak percaya mitos bahawa rambut berjalan melalui kitaran tujuh tahun. Rambut, katanya, mempunyai jangka hayat sehingga tujuh tahun, tetapi setiap helai adalah pada bahagian yang berbeza dari kitarannya pada suatu masa tertentu, jadi rambut individu sentiasa menggantikan diri mereka.)

Keri Russell
Keri Russell adalah selebriti lain yang cenderung meluruskan cincin semula jadinya. WireImage, FilmMagic

Selain itu, rambut kelabu cenderung menjadi tekstur yang berbeza daripada bukan bersisik, yang boleh menjadi sangat ketara bagi orang yang mempunyai spiral semula jadi.

“Seperti (orang-orang berambut keriting) menjadi kelabu, mereka memberitahu saya bahawa tekstur rambut mereka berubah dan mereka tidak seperti keriting seperti dulu,” kata Fusco. “Mereka sama rata atau mereka hanya ikal.”

Viola Davis
Viola Davis beralih ke belakang dan kelihatan lurus.FilemMagic, Getty Images

Dr Nicole Rogers, ahli kulit dermatologi yang berpangkalan di Louisiana yang pakar dalam keguguran rambut, juga teragak-agak untuk menyifatkan apa-apa perubahan dalam tekstur rambut Kidman untuk meluruskan meluruskan atau pewarna.

“Saya tidak mengatakan itu mustahil,” katanya kepada HARI INI. “Tetapi saya akan terkejut jika ia hasil rawatan kimia.”

menghadiri the Home Box Office Premiere of 'Sex And the City,' May 30, 2000 at the UA Theatre in New York. Actress Sarah Jessica Parker attends the Narciso Rodriguez fashion show on February 14, 2017 in New York City.
Sarah Jessica Parker adalah bintang lain yang bermula dengan rambut kerinting tetapi pada umumnya memilih jejak lurus hari ini.Getty Images

Dia berkata rambut keriting Kidman mungkin telah dilonggarkan sedikit demi sedikit – tetapi hanya halus. Malah, Rogers berpendapat masih ada harapan untuk cincin semula jadi Kidman.

“Saya benar-benar terkejut sekiranya dia berjaya memusnahkan keritingnya,” kata Rogers. “Sekiranya dia berhenti dan tidak melakukan apa-apa pada rambutnya, saya sanggup membuat pertaruhan bahawa dia mungkin akan mengalami lebih banyak keriting berbanding dia menyedari.”

Jadi, mungkin Kidman tidak sepatutnya sukar untuk dirinya sendiri. Dan siapa yang tahu? Mungkin rambut kerinting semulajadi akan membuat penampilan encore suatu hari nanti!

BERKAITAN: 7 perkara yang saya harap saya tahu sebelum meluruskan rambut saya secara kekal

Sementara itu, Fusco menawarkan beberapa petua untuk wanita berambut keriting yang ingin memulihkan dan melindungi spiral semulajadi mereka:

  1. “Yang pertama, perkara yang paling penting adalah memotong alat pemanas,” katanya. “Itu benar-benar menambah banyak kerosakan.”
  2. Gunakan minyak kelapa untuk mengekalkan keriting yang kuat dan lembap. “Minyak kelapa sangat hebat,” katanya. “Ia menembusi sangat mendalam dan mengurangkan kehilangan protein dalam rambut.”
  3. Menjadi sangat lembut apabila memberus gigi. “Jika anda benar-benar mula menarik (sikat) melalui … anda lebih berisiko untuk pecah,” katanya.
  4. Simpan kulit kepala dengan baik. Ini akan melindungi kulit dan folikel semasa rawatan kimia yang keras, dia mencadangkan.

Memiliki rambut anda: Bagaimana untuk memeluk pandangan semula jadi anda, keriting atau lurus

Mac.10.201703:14