Mengucapkan selamat tinggal kepada knot dan kusut! 19 cara mudah untuk meluruskan rambut

Tidak kira jenis rambut anda, anda mungkin telah mengalami trauma dengan kusut yang kelihatan hampir mustahil untuk keluar.

Knot rambut tidak mempunyai had umur dan bergelut untuk mengeluarkannya pastinya tidak lebih baik. Dengan musim panas pada kami dan kusut semakin bertambah dengan setiap berenang di kolam renang atau lautan, gaya TODAY berubah menjadi pakar rambut profesional untuk membongkar helah perdagangan yang terbaik. Dan jika anda mempunyai anak-anak kecil di rumah, tatal ke bahagian bawah untuk idea khusus kanak-kanak.

Wanita brushing hair
Shutterstock

1. Berus rambut anda sebelum ini anda mencucinya.

“Cara terbaik untuk mengelakkan kusut dan knot adalah untuk membersihkan rambut anda sebelum anda membasuhnya. Pergi ke bahagian-bahagian, bermula dari bahagian bawah di mana paling banyak knot dan kusut, dan bekerja dengan cara anda,” kata selebriti selebriti Marc Mena, yang pelanggan termasuk Mindy Kaling dan Mary-Louise Parker.

Mena juga mengesyorkan menggunakan berus Mason Pearson kerana bulunya yang lembut tidak merapikan rambut.

Mason Pearson Brush
Angeliki Jackson / TODAY

BERKAITAN: Menggunakan berus rambut yang salah? Cari perlawanan sempurna dengan panduan ini

2. Cuba gunakan perapi sebelum anda menggunakan syampu.

“Jika rambut anda cenderung menjadi kusut di pancuran, letakkan perapi pada hujungnya terlebih dahulu dan sikat dengan sikat bergigi yang lebar,” kata Mena. “Biarkan kondisioner di hujung dan kemudian gunakan syampu untuk kulit kepala dan bilas kedua-dua syampu dan perapi bersama-sama.”

Selain itu, beliau menambah, “syampu boleh menjadi kering dan boleh mengeluarkan terlalu banyak minyak daripada rambut yang kita perlukan.”

3. Sentiasa menyikat dengan gerakan menaik.

Hanya kerana ia sentiasa dilakukan satu cara, tidak bermakna ia adalah betul cara. Hanya menukar arah di mana anda menyikat rambut anda boleh membuat perbezaan yang besar.

“Sentiasa menyikat rambut anda dari leher ke atas,” kata penata rambut selebriti Wendy Iles, yang pelanggannya termasuk Heidi Klum, Alessandra Ambrosio dan Diane Kruger. “Jangan tarik sikat dari bahagian atas ke nape, ini menambah tekanan pada rambut.”

4. Mulakan proses di pancuran.

Iles mengesyorkan menggunakan syampu tanpa sulfat kerana mereka sering kurang keras pada rambut, membantu mencegah knot daripada membentuk di tempat pertama.

“Rambut Detangling benar-benar bermula di bilik mandi,” tambah selebriti gaya rambut DJ Quintero, yang merupakan bintang lelaki “mane” seperti Katie Holmes dan Sarah Jessica Parker.

Dia mencadangkan menyikat rambut di bilik mandi dengan memulakan di hujung dan mengerjakan perjalanan ke arah akar. Walau bagaimanapun, dia berhati-hati, rambut basah cenderung menjadi lebih rapuh, jadi berhati-hati bagaimana keras anda berus.

5. Perhatikan bagaimana anda tidur.

Letakkan rambut anda di ekor kuda yang longgar di atas kepala anda sebelum memukul bantal, mengesyorkan Quintero. Dia juga peminat sarung bantal sutera, yang dikatakan mengurangkan keriting.

6. Tangle anda mungkin menghantar mesej kepada anda.

“Apabila rambut anda terhuyung-huyung di knot, itu adalah petunjuk yang pasti bahawa rambut anda kering dan terlalu kering,” kata Christyn Nawrot, seorang pendidik kebangsaan untuk PHYTO. “Simpan cuti krim cuti bersalin yang direka khas untuk menggantikan kelembapan dan lipid yang hilang ke kunci haus anda”

BERKAITAN: Cara tidur pada rambut basah dan bangun cantik

7. Pastikan terdapat kaedah untuk kegilaan anda.

“Jika rambut anda mempunyai kecenderungan untuk kusut, pastikan anda menggunakan hujung jari anda dengan gerakan yang lembut apabila anda berkumpul untuk bekerja syampu dari kulit kepala ke bawah batang rambut,” jelas Nawrot.

JB Shelton, produk Rambut Kekuatan Profesional Bosley, memberi amaran bahawa menyikat hujung rambut menyebabkan bukan sahaja kusut, tetapi kekeringan yang boleh menyebabkan lebih banyak knot di masa depan.

8. Matahari boleh menjadi masalah.

Semua aktiviti luar dan masa di bawah matahari boleh menjadi sangat kering pada rambut. Untuk mengelakkan ini, Nawrot menyarankan menggunakan pelindung matahari pada rambut dan kulit kepala anda.

9. Lindungi rambut anda sebelum melompat di kolam renang.

“Air kolam yang kita semua akan menikmati musim panas ini penuh dengan bahan kimia yang boleh mengeringkan rambut anda dan mungkin memudar warna anda – yang paling mudah disentuh blondes,” kata Gianni Tuozzoli, stylist di Frederic Fekkai di New York City.

“Cara terbaik untuk memerangi ini ialah memohon perapi yang mendalam sebelum masuk ke dalam air,” jelasnya.

BERKAITAN: 29 produk rambut stokis selebriti dan colorists bersumpah

10. Kadang-kadang, anda perlu memasak berus.

Penyokong hairstylist Giannandrea, yang pelanggannya termasuk Christina Aguilera, Emma Roberts, Reese Witherspoon dan Gwyneth Paltrow, mencadangkan hanya menggunakan jari anda untuk mendapatkan kerja yang dilakukan. Beliau mengesyorkan menggunakan jari indeks anda dan memisahkan knot yang lebih besar dan lebih menyakitkan sebelum mencapai sikat atau berus.

11. Braids dan ballerina roti adalah rakan-rakan anda …

Giannandrea mencadangkan memakai rambut sama ada padat atau roti untuk mengelakkan knot jika anda merancang untuk mengambil berenang di kolam renang. Cuba gunakan kain elastik kain, dia menambah, kerana ia kurang merosakkan rambut.

12. … tetapi langkau bun berantakan.

Shelton bersetuju bahawa ia adalah idea yang baik untuk memakai rambut kembali sebelum mendapatkannya basah, tetapi memberi amaran bahawa bun berantakan hanya akan menyapu rambut, membuat lebih banyak perjuangan.

13. Butang udara sejuk pada penyetrum anda boleh membantu.

“Apabila anda menggayakan rambut anda, tambahkan pecah udara sejuk untuk menutup kutikula, yang akan menjadikan rambut anda lebih sihat dan mencipta penampilan yang halus,” kata selebriti rambut selebriti Sarah Potempa, yang juga mencipta alat hairwaver Beachwaver.

BERKAITAN: Masih mencuci setiap hari? 9 langkah untuk mendapatkan anda dengan rutin yang lebih baik

14. Berhati-hatilah: Warna anda mungkin menjadi penyebabnya.

“Cara anda mewarnai rambut anda boleh memberi kesan bagaimana cembungnya. Pastikan anda bercakap dengan pewarna anda tentang menambahkan gloss atau toner yang menambah kelembapan kepada rambut dan bukannya mengeringkannya,” kata Potempa.

15. Ini semua mengenai alat.

“Saya suka berus basah atau jenama berus basah kerana mereka sesuai untuk berus dalam bilik mandi – mereka diperbuat daripada bahan resin plastik yang tidak merosot apabila basah,” kata Nawrot.

Shelton juga peminat berus basah. “Ia mempunyai bulu fleksibel yang tidak terlalu dekat bersama-sama, ia pada dasarnya melicinkan tangle keluar daripada menangkap dan mengoyakkannya,” jelasnya..

Basah brush detangler
Berus basah

Detangler asal, $ 8.99, Berus basah

Basah brush detangling comb
Berus basah

Detangling Comb, $ 4.99, Berus basah

Quintero adalah peminat Tangle Teezer untuk reka bentuk mudah dan genggamannya dan bulu yang tersebar luas, tetapi menambah bahawa sikat bergigi yang lebar seringkali berfungsi dengan baik.

Tangle Teezer Detangle Brush
Kecantikan Sally

Tangle Teezer Detangle Brush, $ 14.99, Sally Beauty

RickyCare ARGAN+ Extra Wide Comb
NYC Ricky

RickyCare ARGAN + Extra Wide Comb, $ 2.99, NYC Ricky

BERKAITAN: Berapa kerapkah anda membersihkan berus rambut anda – dan cara yang betul untuk melakukannya

16. di bahagian kanak-kanak untuk penentu.

Kedua-dua Mena dan Quintero mengesyorkan menggunakan Johnson No More Tangles Detangler Spray untuk keluar knot sukar untuk kanak-kanak dan orang dewasa sama.

Johnson's No More Tangles Detangler Spray
drugstore.com

Jonhson’s No More Tangles Detangler Spray, $ 3.69, drugstore.com

Quintero juga suka L’Oreal Kids Tangle Tamer dan juga 10 Produk Keajaiban Tunggal.

L'Oreal Kids Burst of Sweet Pear Tangle Tamer for All Hair Types
L’Oreal Paris

L’Oréal Kids Burst of Sweet Pear Tangle Tamer untuk Semua Jenis Rambut, $ 3.49, L’oreal Paris

Detangling spray
Ulta.com

Ia adalah 10 Keajaiban Produk Tinggalkan, $ 18,00, ULTA

Sekiranya anda tidak mempunyai pemadam yang berguna, minyak kelapa boleh melakukan tipuan itu, kata Quintero.

BERKAITAN: Argan, kelapa dan badam, oh saya! Panduan pemula kepada minyak kecantikan

Bercakap tentang anak-anak, setiap orangtua tahu perjuangan membelenggu tangle dan simpul pada anak-anak kecil. Untuk membantu ibu dan ayah mengekalkan kewarasan mereka, gaya TODAY bercakap dengan Cozy Friedman, pengasas Cozy’s Cuts for Kids salon dan produk rambut So Cosy untuk mendapatkan nasihat terbaiknya.

Ibu brushing child hair
Shutterstock

17. Tarik kembali rambut sebelum berlari.

Sebelum kanak-kanak memukul taman permainan atau keluar untuk menyertai sukan, tarik rambut kembali ke ekor kuda atau lain-lain. Ini akan menghalangnya untuk mendapatkan semua yang dilekatkan semasa mereka berlari.

18. Gunakan produk yang sesuai dengan tekstur rambut anak anda.

Adalah penting untuk mengetahui dan memahami jenis rambut anak anda, kata Friedman. Sebagai contoh, mereka yang mempunyai rambut kerinting cenderung untuk mendapatkan lebih banyak kusut, jadi produk penghidratan dapat membantu.

19. Detangling boleh menjadi E-A-S-Y

Friedman memberitahu ibu bapa untuk mengikuti akronim ini apabila menghalang rambut anak mereka: E-A-S-Y.

E – Entertain: Friedman mengesyorkan memberi anak-anak gangguan seperti mainan, buku atau tablet sebelum memulakan proses.

A – Susun: Seksyen rambut ke dalam kepingan terorganisir untuk memudahkan proses. Mulakan dengan bahagian menegak ke bawah pusat dan kemudian buat bahagian mendatar di tengah. Letakkan klip di dalamnya untuk memegang setiap helaian dan kerja melalui bahagian demi bahagian. Mulailah menyisir satu inci atau dua dari bawah dan pastikan anda memegang rambut seperti yang anda berus supaya ia tidak menarik pada akar di mana ia menyakitkan.

S – Sembur: Melabur dalam detangler yang baik yang mempunyai penghawa dingin. Ini akan menghalang rambut daripada melekit atau sabun pada akhirnya.

Y – Yay: Setelah selesai, pastikan anda merayakannya!

Tiada lagi hari rambut yang buruk, terima kasih kepada petua ini

Nov.17.201504:34