Menemui lubang rama di sweater kegemaran anda? Inilah yang perlu dilakukan

Adakah anda pernah mendapati bahawa apabila anda masuk ke dalam almari anda untuk menarik keluar sweater sweater anda, ia tiba-tiba mempunyai lubang menganga?

Nah, anda tidak bersendirian, dan bagaimana lubang itu sampai di sana bukanlah misteri. Pelakunya mungkin sesederhana rama-rama pakaian.

Anda mungkin berfikir, “Tidak ada rama-rama yang terbang mengelilingi rumah saya.” Dan mungkin benar anda tidak melihat apa-apa.

Tetapi rama-rama pakaian adalah malam dan melakukan kerja mereka di sudut gelap rumah anda. Laci atau almari pakaian anda adalah alasan pembiakan utama.

Lubang-lubang yang menjengkelkan di baju, tudung dan mantel anda adalah akibat dari rama-rama dewasa yang bertelur di atas barang-barang yang paling sesuai. Telurnya menjadi larva, yang memakan serat semulajadi seperti bulu, kasmir dan sutera.

Moths in Sweater Drawer
Saham Getty Images

“Mereka suka barangan yang baik,” kata Jerry Quinlan, ahli entomologi dengan Environmental Assured, syarikat kawalan serangga di New York dan New Jersey.

Larva sangat kecil sehingga jika anda tidak tahu apa yang perlu dicari, anda boleh dengan mudah merindukannya. Mereka hanya sekitar seperempat hingga setengah inci panjang dan meninggalkan jejak berlatar putih, mirip dengan sarang labah-labah.

Apa yang menyebabkan rama-rama tertarik kepada pakaian anda di tempat pertama?

“Pakan larva pada kain yang mempunyai cairan tubuh di atasnya, seperti peluh, air liur, minyak dan juga makanan,” kata Joe Fryer, pengarah operasi JP McHale Pest Management Inc. yang berpangkalan di New York.

Walaupun larva pada mulanya tertarik kepada serat semulajadi atau haiwan, mereka juga boleh tertarik dengan serat sintetik yang dicairkan dengan cecair badan atau bahkan bulu hewan, jelas Quinlan.

Apa yang anda lakukan jika anda melihat lubang rama-rama?

“Mengasingkan produk dalam beg Ziploc yang ditutup atau beg sampah. Penting untuk mengisinya dan memisahkannya,” kata Chelle Hartzer, pengurus perkhidmatan teknikal untuk Orkin dan entomologi yang disahkan lembaga.

Beliau menambah, “Serangga tidak menyukai suhu yang melampau, sejuk atau panas yang melampau. Anda boleh meletakkan item anda di dalam pengering selama 30 minit atau cuba membekukan dalam, yang boleh mengambil masa lebih lama.”

Hartzer memberi amaran untuk membaca label pembersihan item anda dengan teliti agar tidak mengecilkannya. Untuk bulu halus, kasmir dan sutera, kering juga akan mendapat pekerjaan yang dilakukan.

“Ia akan membunuh tiga peringkat pertama rama-rama,” kata Fryer mengenai cucian kering.

Bagaimana untuk ‘tidak mengecil’ sweater

Nov.14.201701:11

Sekiranya anda mendapati hanya satu item yang rosak, tidak perlu memanggil profesional. Pembersihan mudah item akan melakukan silap mata, kerana rama-rama bukan hama kotoran. Pastikan untuk melakukan rak lap yang cepat untuk membersihkan mana-mana telur yang tinggal.

Walau bagaimanapun, Quinlan berkata jika anda mendapati lubang di salah satu pakaian anda, itu tidak semestinya menyebabkan ia disebabkan oleh rama-rama pakaian. Kerosakan itu mungkin disebabkan oleh kumbang permaidani atau serangga lain.

Bagaimanakah anda menghentikan kerosakan itu??

“Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah mencari sumber,” kata Hartzer. “Cari mana-mana produk semula jadi di rumah anda.”

Apa yang boleh jadi sumbernya?

Sumbernya mungkin tidak di dalam almari anda. Perosak mungkin bersembunyi di pinggir mantel musim sejuk kegemaran anda atau bahkan kasut atau topi berlari.

Fryer berkata dia mendapati bahawa permaidani oriental halus yang disimpan di loteng atau ruang bawah tanah biasanya menjadi punca. Beliau juga mengatakan bahawa bangkai tikus atau kutu yang lain yang ditangkap di dinding mungkin menjadi masalah.

Mana-mana sofa atau kerusi yang dibuat daripada gentian semulajadi juga boleh menjadi sumber, jelas Fryer.

Quinlan menjelaskan bahawa rama-rama boleh merayap ke dalam celah-celah di papan bawah untuk permaidani dinding-ke-dinding. Dia berkata bahawa jika anda tinggal di rumah yang lebih tua dan penebat dibuat daripada rambut kuda, rama-rama dapat dengan mudah mencari jalan ke sana.

Dia berkata dia telah menemui sumber rama-rama yang lain, seperti binatang ternak, perabot dengan bulu, dan rak buku dan credenzas yang tidak bergerak dengan kerap.

Bagaimana anda menghindari rama-rama pakaian dari pakaian ke pakaian anda?

Apabila ia datang untuk mencegah rama-rama, perkara yang paling mudah dilakukan ialah pakaian mencuci atau kering yang diperbuat daripada gentian semulajadi selepas setiap pakaian, mencadangkan Fryer. Bit sup yang paling kecil pada lengan, air liur, atau minyak dari wajah anda boleh menarik rama-rama dan telurnya.

“Jangan pakai baju sejuk anda, ini persekitaran yang lebih menarik,” kata Fryer.

Daripada menyusunnya di rak atau memasukkannya ke dalam laci, dia menasihati memisahkannya jika boleh. Gantung mereka semua di sebelah satu sama lain tidak ideal, sama ada.

Bagaimana untuk menggantung baju sejuk anda … tanpa merosakkannya

Nov.01.201700:47

Sekiranya anda perlu menumpuk atau mengemas baju anda dengan ketat, biarkannya dalam plastik. Anda juga boleh mencuba meletakkan beg pakaian yang mengelilingi rak anda di dalam almari.

Fryer menyebut bahawa kebanyakan kerosakan berlaku apabila anda pergi ke kedai baju anda selama musim panas. Sebelum memasukkannya ke dalam tong plastik atau – lebih baik – beg Ziploc kedap udara, pastikan untuk mencuci setiap pakaian dan periksa untuk sebarang lubang. Beliau juga mencadangkan meletakkan barang-barang di loteng rumah anda, di mana suhu boleh melambung melebihi 100 darjah Fahrenheit pada musim panas, menjadikannya sukar bagi rama-rama untuk bertahan hidup.

Sudah tentu, selalu ada trik lama yang baik menggunakan cedar di dalam almari anda, tetapi pastikan untuk menggantinya secara berkala.

Anda boleh melewatkan bola rama-rama, kata Fryer – mereka benar-benar tidak berfungsi.

Ini adalah untuk berharap pakaian dan pakaian kegemaran anda kekal bebas dari rama-rama!