Memandangkan rawatan anti-keriting? Inilah yang anda perlu ketahui

Walaupun cuaca panas selalu menjadi perubahan, ia boleh mendatangkan malapetaka apabila ia datang hari rambut yang baik.

Lembaran cantik dengan cepat boleh menjadi keadaan keriting dan di sinilah rawatan merapikan rambut dapat menyelamatkan hari. Tetapi bagaimana anda tahu jika rawatan keratin atau letupan Brazil tepat untuk anda? Dan apakah perbezaan antara keduanya?

Gaya TODAY mendapat sudu dan memecahkan semuanya untuk anda.

Apakah perbezaan antara rawatan keratin dan suntikan Brazil?

Kedua-dua rawatan ini bertujuan untuk melakukan perkara yang sama: menghapus keriting dan lancar kunci anda. Sebenarnya, selain daripada nama dan ramuan yang mereka gunakan untuk mendapatkan pekerjaan yang dilakukan, tidak banyak perbezaan antara kedua-dua mereka. Mereka seperti Coke dan Pepsi.

“Rintangan Brazil dan rawatan keratin adalah kedua-dua rawatan salun rambut yang sementara melapisi lapisan luar rambut untuk melicinkan rambut, menghilangkan keriting, meningkatkan kilasan dan mengurangkan masa pengeringan. Mereka mula berbeza bergantung pada jenama mana stylist anda menggunakan, “Arsen Gurgov, pemilik Arsen Gurgov Salon di New York City, menjelaskan kepada gaya TODAY dalam e-mel.

Tetapi sementara kedua-dua rawatan menenangkan keriting dan helai halus, ada perbezaan ketika datang ke intensitas.

“Orang Brazil juga meninggalkan tekstur semulajadi anda (curl atau gelombang) dengan hanya menghilangkan keriting,” jelas Brandi Voorhees, stylist di Sally Hershberger Salon di Barneys New York. “Dengan keratin, (rawatan adalah) lebih berat, mengambil jumlah lebih banyak dan keriting, dan menenangkan curl lebih banyak.”

Gurgov bersetuju, sambil menambah, “Secara umumnya, anda akan mendapat lebih banyak kesan pelicinan dan penghawa dingin dengan rawatan keratin … kerana ia mengandungi kurang bahan kimia dan silikon yang keras, yang menimbang rambut dan menyumbat kulit kepala berbanding dengan Tamparan Brazil. “

Kedua-dua rawatan boleh mengandungi formaldehid dan bahan kimia lain, jadi penting untuk meminta stylist anda tentang jenama dan ramuan untuk memastikan ia adalah yang tepat untuk anda. Sama seperti dengan pelbagai jenama syampu, pelbagai jenama rawatan boleh menghasilkan sedikit perbezaan.

Adakah ia membuat rambut saya terlalu lurus?

Jangan bimbang: Sama ada cara anda tidak akan mendapatkan gaya meluruskan Jepun lurus yang popular di ’90-an.

“Rawatan ini tidak menjadikan tali kekal tetap tegak dan tumbuh secara semulajadi. Anda tidak mendapat garis penerangan mengenai penandaan kerana ia berkembang dengan lurus dengan pelurus kimia kekal,” jelas Gurgov..

Dan formula keratin itu sendiri telah berubah dari masa ke masa.

“Pada mulanya, rawatan keratin digunakan untuk menyediakan pelanggan dengan rambut yang lebih tegas. Sekarang, ada formula lembut di pasaran yang lebih berkesan dan menggunakan kurang haba sambil menawarkan faedah penghawa dingin untuk menambah bersinar dan menguruskan,” kata Gurgov.

Syarikat-syarikat mempunyai pergerakan untuk memeluk tekstur semula jadi, jadi mereka juga menyesuaikan produk mereka. Zoe Hyams, pengarah pemasaran Keratin Complex, menjelaskan kepada TODAY Style yang sekarang terdapat rawatan yang dapat memberi anda manfaat keratin sementara meningkatkan keriting. Terdapat juga lonjakan dalam rawatan ini pada masa-masa kelembapan yang tinggi seperti bulan Mei, Jun dan Julai, yang mana Hyams memanggil “puncak bulan yang melembutkan.”

Bagaimana 1 penata rambut membantu wanita di seluruh dunia memeluk rambut kerinting mereka

08.08.201804:36

Anthony J. Diaco, penata rambut senior di Warren Tricomi Flatiron di New York City, menambah bahawa rawatan juga boleh diselaraskan berdasarkan keperluan pelanggan. Bagi sesetengah orang, dia hanya akan melakukan garis rambut kerana mereka masih mahu mempunyai sedikit rambut semulajadi di seluruh rambut mereka.

“Saya suka menyesuaikan rawatan yang saya lakukan untuk setiap pelanggan yang meminta ini. Tidak semua orang mahu rambut lurus, rata, yang masih mahu kenyang, badan dan kelantangan,” kata Diaco. “Ia salah difahami bahawa keratin hanya menjadikan rambut lurus dan rata.”

Letupan Brazil biasanya berlangsung selama tiga bulan di mana rawatan keratin biasanya berlangsung tiga hingga lima bulan. Ini semua bergantung kepada berapa kerap anda syampu dan tekstur semula jadi rambut anda. Gurgov mencadangkan hanya membasuh rambut sekali atau dua kali seminggu selepas mendapat rawatan ini dan menggunakan syampu dan perapi bebas sulfat apabila anda melakukan.

Sebenarnya, salah satu cara kegemarannya untuk membuat rawatan ini lebih lama adalah dengan membasuh rambut di dalam bilik mandi, bukannya membasuh dengan syampu, dan hanya memakai perapi sepanjang masa..

Apa yang perlu saya ketahui tentang permohonan itu?

Masa di antara apabila anda mendapat rawatan dan apabila anda pertama kali boleh mencuci rambut anda kemudiannya bergantung kepada jenama yang menggunakan stylist anda. Setiap syarikat mempunyai spesifikasi yang sedikit berbeza untuk produknya. Begitu juga untuk aplikasi dan jumlah masa yang diperlukan oleh perkhidmatan, tetapi secara amnya ia termasuk membasuh rambut, menggunakan formula dan meniup pengeringannya lurus dan kemudian menggunakan besi rata untuk menutupnya jika perlu.

5 pembaikan mudah untuk masalah rambut musim panas anda

Ogos.08.201704:49

Walaupun keamatan kimia, kedua-dua rawatan keratin dan semburan Brazil secara amnya sihat dan berkhasiat untuk rambut.

“Ia menambah protein kembali ke rambut yang telah dilucutkan dari tekanan normal dari semasa ke semasa,” jelas Diaco.

Ia juga boleh membantu menyesuaikan rambut. Gurgov mengesyorkan menggunakan topeng rambut atau penghawa dingin untuk penghidratan tambahan kerana terkadang bahan kimia boleh menjadi kering, bergantung pada aplikasi stylist anda.