Memakai topi dalam hatinya: Sepenuhnya kasar atau sebenarnya OK?

Untuk rekod, menjadi tumpuan bukan keputusan saya. Tetapi saya berdiri dengan topi.

Saya mendapati diri saya di televisyen secara langsung (banyak yang mengejutkan saya) apabila Hoda memutuskan untuk menarik saya keluar dari tempat persembunyian saya semasa segmen “Bot Bot” dan bercakap dengan saya di udara.

Wednesday Wine Bot: Adakah ‘sampul surat’ diucapkan ON-velop atau EN-velope?

Januari.18.201703:35

Selepas klip itu dibuat di media sosial, saya menerima banyak pujian (saya tetap keren!) Dari rakan-rakan dan keluarga dekat dan jauh. Namun, satu orang pergi mengucapkan tahniah kepada saya untuk menegur saya dengan komen ini: “Mengapa kamu memakai topi? Tidak sopan memakai topi di dalam rumah. “

Saya tidak tahu bagaimana untuk bertindak balas terhadap perkara ini. Saya pasti memahami bahawa terdapat banyak keadaan di mana berpakaian santai tidak sesuai, tetapi memakai topi di dalam rumah kasar? Ia melanda saya sebagai bukan sahaja idea yang kuno, tetapi juga aneh dan melampau, yang kembali ke pertengahan abad ke-20 apabila topi adalah aksesori yang jauh lebih umum untuk lelaki.

Cary Grant wearing a hat
“Lihatlah awak, anak kecil.” … atau apa sahaja yang mereka katakan dalam filem lama. Cary Grant memakai topi hatinya dengan Irene Dunne dalam “Penny Serenade,” 1941. Everett Collection

Untuk mengetahui sama ada ia boleh diterima secara sosial, saya memutuskan untuk berunding dengan internet.

Nasihat yang paling jelas yang boleh saya dapatkan mengenai topik ini adalah dari Institut Emily Post, yang ahli-ahli etikanya mempunyai lima generasi. Mereka menawarkan beberapa panduan dengan senarai contoh yang menjelaskan bila dan di mana ia OK atau tidak OK untuk memakai topi. Selepas mengkaji peraturan mereka – termasuk perbezaan antara topi “gaya besbol” dan “topi fesyen” – saya mendapat beberapa kesimpulan. Paling penting, saya tidak pasti jika keadaan khusus saya terpakai.

Walaupun saya benar-benar bersetuju bahawa ia tidak sesuai untuk memakai topi semasa waktu makan, di rumah ibadat (kecuali topi atau penutup kepala diperlukan) atau bila lagu kebangsaan dimainkan, terdapat contoh lain di mana saya tidak bersetuju.

Mereka mengatakan bahawa anda tidak perlu memakai topi untuk restoran dan kopi, ke filem atau bila bendera Amerika Syarikat berlalu, seperti dalam perarakan. Bagi setiap senario, saya fikir piawaian telah berubah dari semasa ke semasa.

Saya fikir ia boleh diterima memakai topi dalam Starbucks atau teater filem dan, walaupun saya tidak secara peribadi pergi ke banyak perarakan, saya tidak dapat membayangkan bahawa setiap peserta mengambil topi mereka apabila Old Glory berbaris oleh.

HARI INI Show WineBOT
“Insiden” yang dimaksudkan. Saya berpendapat bahawa ia masih sesuai untuk memakai topi dalam keadaan ini.HARI INI

Untuk kes khusus saya, nasihat terdekat yang kami dapat dari Emily Post adalah bahawa anda tidak boleh memakai topi “di dalam rumah di tempat kerja, terutama di pejabat melainkan jika diperlukan untuk pekerjaan,” yang membuat saya berfikir bahawa saya mungkin jelas.

Saya biasanya memakai pakaian kasual perniagaan untuk bekerja, tetapi untuk segmen Bot Bot, saya biasanya meletakkan di lantai dapur. Ia sering kali selepas mereka selesai segmen memasak, jika anda boleh bayangkan.

Jadi saya berpakaian, jika hanya untuk mengelakkan memakai pakaian pejabat saya yang lebih baik. Saya memakai topi kerana ia boleh menjadi panas di sana dan saya bergegas untuk memastikan bahawa mesin itu semua ditetapkan dan mengira undi anda dengan betul. Topi itu membantu menghilangkan peluh di wajah saya. (Sekiranya anda tertanya-tanya, kami mengambil undi Bot Wine anda sangat serius.)

Beberapa perkara lain mengenai saya yang mungkin membentuk pendapat saya mengenai perkara ini:

  • Saya tergolong dalam salah satu agama di mana kita sepatutnya menutup kepala kita di tempat ibadat kita.

  • Saya dibesarkan di New York City dan asas saya untuk apa yang kasar cara dari negara lain. Kita semua mempunyai “gelembung”, saya betul?

  • Saya dalam proses pergi dari botak kepada adil botak dan saya tidak terlalu selesa mengenainya, jadi saya telah memakai topi lebih daripada yang saya lakukan pada tahun lalu.

Oleh itu, adakah ini suatu amalan etika yang sudah lapuk atau AM I A MONSTER? Awak tentukan.

Andrew Pinzler mengendalikan Makmal Inovasi HARI INI, di mana kami meneroka cara baru untuk menambah teknologi baru muncul, melibatkan elemen sosial dan aktivasi yang menghiburkan untuk pengalaman siaran dan platform digital kami. Anda boleh mengikutinya di Twitter @pinzler.